Päivä Salon Tehdaskadulla sijaitsevassa Kolmituotteessa alkaa yhteisellä aamupalalla. Tarjolla on sämpylää, ruisleipää, leikkeleitä, juustoa ja vihanneksia. Ja tietenkin kahvia ja teetä.

Aamupalaa tarjotaan, jottei kenenkään tarvitsisi tehdä työtä nälkäisenä. Kaikkien työntekijöiden jääkaapista ei löydy jokaiselle aamulle syötävää ja joillekin pelkästään töihin lähtö voi olla tarpeeksi suuri ponnistus.

Samalla periaatteella työyhteisö saa nauttia iltapäiväpalasta ja lounasta on tarjolla haluaville pieneen omavastuuhintaan.

– Yhtään liioittelematta tai turhia kehumatta voin sanoa, että täällä on leppoisa ilmapiiri. Työntekijät ajattelevat, että on kiva tulla töihin, mutta ei täällä laiskotella. Työt on tehtävä ja ne tehdään huolella, toimitusjohtaja Juha Talviniemi kuvailee.

Juha Talviniemi

Kuluttajat pääsevät Kolmituotteen kauppaan ostamaan käsitöitä sekä erilaisia puutöitä ja metallitöitä. Toimitusjohtaja Juha Talviniemi toivoo, että kuluttajat löytäisivät kaupan ja sen tuotteen paremmin. Verkkokauppa ja kivijalkamyymälä keskustassa ovat olleet mietinnässä.

Kolmituote tarjoaa turvallisen väylän työelämään. Se tarkoittaa monelle ennen kaikkea, että saa olla taloudellisesti riippumaton ja ansaita omalla työllä rahaa. Sillä on iso arvo ja se lisää työn tekemisen motivaatiota.

Entisenä myyntimiehenä olen oppinut, että asiakas on hierarkiassa aina ykkönen. Täällä meillä työntekijä on ykkönen. Mutta sen lisäksi olemme tietenkin luotettava alihankkija asiakasyrityksillemme.

Kaikille annetaan mahdollisuus

Kolmituote tunnetaan myös Salon seudun työkeskuksena. Toimitusjohtaja Juha Talviniemen mukaan allekirjoituksen voisi jo unohtaa. Se on turhan leimaava ja mennyttä aikaa. Kolmituote on yritys siinä missä muutkin. Paitsi, että sillä on yhteiskunnallinen merkittävä rooli työllistämisen edistämisessä ja mahdollisuuksien tarjoamisessa osatyökykyisille.

– Ihminen voi olla osatyökykyinen monesta syystä. Taustalla voi olla vamma, pitkä työttömyysjakso, uupumus, sosiaaliset tekijät tai sitten kielitaidon puuttuminen. Jälkimmäinen on yhä useammin osatyökykyisyyden syy, Talviniemi kertoo.

Plantui-siemenet

Tasan kymmenen siementä, ei yhtään enempää eikä vähempää. Vili Näkki pakkaa Plantuin älypuutarhan istutusalustoja. Työ vaatii keskittymistä ja tarkkaavaisuutta. Laatua valvotaan jokaisessa vaiheessa.

Maahanmuuttajille tarjotaankin työn lisäksi mahdollisuus harjoitella ja oppia suomen kieltä. Viimeisempään Edusalon järjestämään Työpaikkasuomi-koulutukseen osallistui Kolmituotteelta 10 henkilöä. Opiskella sai työaikana ja tulokset olivat monen osalta hyviä.

Päivittäin Kolmituotteen tiloissa pyörii 80–90 henkilöä. Toimihenkilöiden määrä on minimissään. Toimitusjohtajan lisäksi talossa on toimistosihteeri ja osastojen työnjohtajat, joita on yksi per osasto.

– Meillä on työkokeilijoita, työharjoittelussa olevia ja sitten ihan työntekijöitä. Jokainen saa tehdä töitä oman jaksamisen mukaan. Jos on ollut 15 vuotta pois työelämästä tai taustalla on paha uupumus, silloin aloitetaan pienesti.

Talviniemi haluaa kuitenkin painottaa, että Kolmituotteelle ei jouduta töihin, vaan sinne päästään.

Emme ole verrattavissa kuntouttavaan työtoimintaan. Tänne haetaan ja päästään töihin.

Pelkkä Juha vaan

Juha Talviniemi aloitti Kolmituotteen toimitusjohtajana vuosi sitten toukokuussa.  Siirtyminen myyntityöstä yhteiskuntavastuulliseen tehtävään ei ollut päähänpisto.

– Olen tehnyt koko työurani myyntityössä. Siinä ainoa ohjaava tekijä on raha. Jotenkin se alkoi pikkuhiljaa riittämään. Elämässä pitäisi olla muutakin motivaatiota. Kun näin tämän hakuilmoituksen lehdessä, tiesin heti, että tänne haluan.

Talviniemi teki läksynsä hyvin ja oli työhaastattelun koittaessa enemmän kuin valmistautunut. Hän kertoo tuovansa Kolmituotteelle myynti- ja talousosaamista, esimieskokemusta ja myös hallitustyöskentelykokemusta.

– Tärkeintä on kuitenkin se, että minua pidetään empaattisena ja helposti lähestyttävänä ihmisenä, jolla on sosiaalista pelisilmää.

– Olenkin sanonut kaikille, että minä olen Juha ja siksi minua voi kutsua. Tittelit ja pokkuroinnit saa unohtaa.

Laadukkaat brändit referensseinä

Kolmituotteella on teollinen ompelimo, puusepän verstas ja kokoonpanotyön osasto. Ompelimossa valmistetaan muun muassa kaikki Salon kaupungin työvaatteet, tehdään korjausompelua ja tilaustöitä. Puuverstaalla tehdään monipuolisesti entisöinti- ja uudistöitä.

Kokoonpanotyötä tehdään monipuolisesti. Referenssiasiakkaita ovat muun muassa Ledil, Pilke-valaisimet, Novitek sekä Bosch- ja Plantui-älypuutarhat.

Pilke-valaisimet

Pilke-valaisimien kokoonpanohuoneessa oli kaikilla pilke silmäkulmassa. Työtä tehdään hyvällä fiiliksellä ja omasta kädenjäljestä ollaan ylpeitä.

Juha Talviniemi vakuuttaa, että Kolmituote ei ole markkinahäirikkö paikallisille yrityksille.

– Jos joku paikallinen yritys olisi tarjoamassa samaa työtä, me emme lähtisi edes tarjoamaa samaa työtä. Me olemme ennen kaikkea mahdollistaja ja kumppani, emme kilpailija. Ikään kuin yksi työkalu lisää paikallisessa tekemisessä.

– Tosiasiassa näitä töitä, joita meillä tehdään, ei kukaan muu tee. Suomessa ei ole enää teollisia ompelimoja tai tällaista käsityönä tehtävää kokoonpanoa. Ja mekin joudumme kilpailemaan kulutuksen kanssa. Kuka raaskii kunnostaa vanhan työpöydän parilla sadalla, kun uuden saa seitsemälläkympillä?

Puusohva
Siiri Järvinen tuli alun perin Kolmituotteelle tekemään puutöitä ja nyt hänet on ylennetty työnohjaajaksi. Siiri kertoo, että näin kevään koittaessa valikoimaan tulee taas roskakatokset ja aitaelementit, jotka saa Kolmituotteelta asennettuna. Vanha puusohva saa uuden pinnan.

Kolmituote sai vuonna 2015 Suomalaisen Työn Liiton myöntämän Yhteiskunnallinen Yritys -merkin. Se tarkoittaa, että yritys on perustettu yhteiskunnallista tarkoitusta varten ja voitosta suurin osa kanavoituu yhteiskunnalliseen hyvään.

– Sitä me ollaan ja sitä meidän pitää olla, hyödyksi yhteiskunnalle, Talviniemi nyökkää.

Työtakin ompelua

Kolmituotteen ompelimossa valmistetaan työvaatteita ja tilaustuotteita sekä tehdään korjausompelua. Piia Immonen korjaamassa työtakkia.