Lähimenneisyydessä olemme kohdanneet useita talouden häiriötiloja. 1990-luvulla meillä oli pankkikriisi, korkeat korot ja devalvaatio. Neuvostoliitto romahti ja hajosi lopullisesti vuonna 1991, mikä vaikutti merkittävästi erityisesti Suomen vientiin. Lehman Brothers ajautui konkurssiin vuonna 2008. Kaatumista seurasi globaali taantuma ja Euroopan velkakriisi. Viime vuosina korkotaso on ollut 0 tai jopa negatiivinen. Tällä hetkellä meillä on voimakas inflaatio, ja korot ovat kääntyneet positiiviseksi. Ennakkotietojen mukaan inflaatio oli syyskuussa 2022 euroalueella 10 %. Ilman elintarvikkeiden ja energian hintoja lasketun pohjainflaation arvioidaan vuonna 2022 olevan 3,9 %.

Historia osoittaa, että häiriötilat poistuvat tai vähintäänkin muuttuvat. Kuten Väinö Linnan romaanissa Tuntematon sotilas Antti Rokka sanoi: ”Sodat loppuu sotimalla.” Näin tulee käymään myös Ukrainan sodassa. Toivottavasti se tapahtuu pian.

Korkea inflaatio johtuu tällä hetkellä pääosin energian hinnan noususta, mihin taas on pääosin syynä Ukrainan sota. Inflaatiokin tulee jossakin vaiheessa tasaantumaan. Negatiivisten korkojen aika on ollut enemmänkin häiriötila kuin normaali tilanne. Jatkossa on syytä varautua positiivisten korkojen aikaan.

Pohjois-Suomen alueella on vireillä useita suuria hankkeita. Yksistään tuulipuistohankkeita on useita. Lisäksi Ruotsissa ja Norjassa on useita hankkeita, joihin suomalaisyrityksillä on mahdollisuus päästä mukaan. Ne antavat työtä yrityksille, ja mukaan kannattaa pyrkiä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tässäkin taloudellisessa tilanteessa hankkeet etenevät. Oulun Osuuspankin, Pohjolan Osuuspankin ja Tornion Osuuspankin vireillä olevan fuusion myötä myös meidän kykymme osallistua näiden suurten hakkeiden rahoituksiin vahvistuu entisestään.

Uusi normaali on toisenlainen normaali kuin tällä hetkellä. Nyt ei kannata käpertyä paikalleen, vaan jatkaa aktiivista tekemistä. Liiketoimintaympäristö on kaikille samanlainen, ja parhaiten pärjää se, joka uskaltaa tehdä tässäkin tilanteessa ratkaisuja ja luottaa tulevaisuuden uuteen normaaliin.

Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry:n sivuilla 20.10.2022.