Kevyesti yrittäjyyden tielle
Lisää aiheesta
Onko sinulla tarvetta lisätuloille? Tai olisiko sinulla asiakkaita, mutta ei tapaa laskuttaa? Oletko kenties haaveillut yrittämisestä jo pitkään, mutta byrokratia hirvittää? Ei huolta. OP Kevytyrittäjyys on mutkaton ratkaisu juuri näihin tilanteisiin.
Kuvittele: Olet keksinyt tavan tienata osaamisellasi. Kenties osaat rakentaa, siivota, valokuvata, myydä, valmentaa, tehdä ruokaa tai vaikkapa koodata. Sinulla on asiakas, jolle teet työn, ja nyt on aika laskuttaa.
Olet sitten kotona tai vaikka ystävien kanssa kahvilla, kaivat älypuhelimesi tai tietokoneesi esiin, naputtelet laskun tiedot simppeliin sähköiseen palveluun ja painat ”Lähetä”. Siinä kaikki. Verot, kirjanpito ja muu byrokratia hoidetaan puolestasi, ja rahat ilmestyvät tilillesi laskun eräpäivän jälkeen.
Voiko yrittäminen helpompaa olla? Ei voi, vakuuttavat OP Kevytyrittäjä -palvelun kehityspäälliköt Anna-Leena Hetemäki ja Lassi Leppänen.
”Koko OP Kevytyrittäjä -palvelun kantava ajatus on se, että ihmiset saavat keskittyä koko tarmollaan olennaiseen eli oman työnsä tekemiseen. OP hoitaa sitten lakisääteiset velvollisuudet, eikä kevytyrittäjän tarvitse stressata niistä”, Hetemäki kertoo.
Loppu kuittipainille
Oulussa kehitetty OP Kevytyrittäjyys on uudenlainen laskutuspalvelu paitsi lisätienestiä kaipaavalle opiskelijalle tai eläkeläiselle, myös päivätöissä käyvälle työntekijälle, joka haluaa tehdä pientä sivubisnestä vapaa-ajallaan.
”Lisäksi monilla palvelun käyttäjillä on tähtäimenä yrittäjyys, ja kevytyrittämisellä halutaan päästä alkuun. Meidän palvelumme poikkeaakin muista laskutuspalveluista juuri tässä kohtaa: OP hoitaa käyttäjälle y-tunnuksen, ja ammattimainen yrittäjyys voi alkaa saman tien”, Leppänen kuvailee.
Y-tunnuksen myötä erilaisten vähennysten teko onnistuu automaattisesti ja mahdollistaa korkeammat tulot kuin pelkkänä palkansaajana laskuttaminen. Palvelu on suunnattu erityisesti alle 30 000 euroa vuodessa tienaaville ammatinharjoittajille, mutta suurempiinkin tuloihin tähtäävät toivotetaan tervetulleiksi.
”Osa yrittäjistä haluaa hoitaa yritystoimintansa nimenomaan näin. He arvostavat palvelun laatua ja helppoutta, ja haluavat tehdä omalla ajallaan muuta kuin painia kuittien ja lomakkeiden kanssa. He säästävät aikaa jollekin tärkeämmälle”, Hetemäki selittää.
Optimistisesti tulevaisuuteen
Kevytyrittäjä maksaa OPn palvelusta viisi prosenttia lähettämänsä laskun loppusummasta. Mitään erillisiä laskuja ei tarvita, vaan OP vähentää summasta automaattisesti oman palkkionsa sekä lakisääteiset pidätykset kuten arvonlisäveron ja ennakkoverot, ja tilittää loput rahat kevytyrittäjän tilille. Näin maksuliikenne pysyy selkeänä, ja kevytyrittäjä voi seurata tapahtumia suoraan verkosta.
Monelle suurin huoli yrittäjyyden tiellä kysymys erilaisten etujen, kuten työttömyyskorvauksen, mahdollisesta menetyksestä.
”Y-tunnus itsessään ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, ettei ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen, vaan siihen vaikuttaa muun muassa työhön käytetty aika. Käytännössä TE-toimiston päätökset ovat yksilöllisiä eivätkä OPn käsissä, joten työttömyysturva-asiaa miettivien tulee selvittää oma tilanteensa TE-toimistonsa kanssa”, Hetemäki kannustaa.
Leppäsen mukaan OP Kevytyrittäjä -palvelua kokeilleet ovat olleet helpottuneita palvelun toimivuudesta.
”Tyypillinen kommentti on, että tämä on liian hyvää ollakseen totta. He pitävät uskomattomana, miten paljon viiden prosentin palkkiolla saa: todella helppokäyttöisen nettipalvelun, paperityöt ja vielä asiakaspalvelun, joka toimii chatissä, sähköpostilla ja puhelimella”, Leppänen myhäilee.
Positiivisen palautteen takia käyttäjien määrän kasvulle on asetettu kovat tavoitteet: tarkoitus on päästä nykyisestä vajaasta 4 000 käyttäjästä 10 000:een vuoden loppuun mennessä.
”Kevytyrittäjyys on yksi tapa päästä toteuttamaan itseään. Olen itsekin sitä sukupolvea, että työllä pitää olla jokin muu merki-tys kuin palkka. Siksi on siistiä olla mukana kehittämässä uutta palvelua juuri Oulussa. Täällä ei pidetä kynsin hampain kiinni vanhasta, vaan katsotaan optimistisesti tulevaisuuteen”, Ouluun muuttanut Hetemäki summaa.
Lisätietoja: op-kevytyrittaja.fi
Miten OP Kevytyrittäjä hyötyy omasta y-tunnuksesta?
• Alle 10 000 euron laskutuksella saa palautuksina kaiken laskutetun arvonlisäveron. Tämä tuo noin 20 prosenttia enemmän tuloa.
• Kun laskutus on 10 000–30 000 euroa, arvonlisäveroa saa takaisin alarajahuojennuksena. Esimerkiksi 20 000 euron lasku-tuksella saa takaisin noin puolet alv:sta. 24 prosentin alv:lla se tarkoittaa 2 400 euroa.
• Omalla y-tunnuksella voi vähentää monet liiketoiminnan hankinnat, kuten tietokoneen, puhelimen ja tarvikkeet.
OP Kevytyrittäjä -palvelun tarjoaa Pivo Wallet Oy, joka on osa OP Ryhmää.
Osaajia laidasta laitaan
OP Kevytyrittäjällä on mahdollisuus luoda itselleen myös osaajaprofiili oman osaamisen markkinointia ja yhteydenottoja varten. Profiileja on luotu jo satoja ja määrä kasvaa koko ajan. Palvelusta löytyy jo muun muassa seuraavanlaisia osaajia:
Käsityöläinen * Mökkitalkkari * Parturikampaaja * Kotiavustaja * Siivooja * Juristi * Arkkitehti * Fitness-valmentaja * Tanssinopettaja * Liikuntaneuvoja * Valjakkoajovalmentaja * Joogaohjaaja * Taksinkuljettaja * Työkoneen kuljettaja * Vuokraveneen kuljettaja * Metsuri * Taloushallinnon moniosaajaa * Sihteeri * Kirjanpitäjä * Virtuaaliassistentti * Kielenkääntäjä * Talousjohtaja * Executive coach * Palvelumuotoilija * Kengittäjä * Eläintenhoitaja * Kokki * Konstaapeli * Järjestyksenvalvoja * Ohjelmistosuunnittelija * Data-analyytikko * Koodari * Web-suunnittelija * Guru * IT-tuki * Graafikko * Editoija * Tietoturvakonsultti * Turvalaiteasentaja * Koneenkuljettaja * Apumies * Rakennusmestari * Timpuri * Sähköasentaja * Putkiasentaja * Puuseppä * Talonrakentamisen työnjohtaja * Kalusteiden asentaja * Valokuvaaja * Poliittisen viestinnän asiantuntija * Viestintäkonsultti * Bloggaaja * Nettisivumies * Vammaisratsastusohjaaja * Neuropsykiatrinen valmentaja * Terveydenhoitaja * Työnohjaaja * Ensihoitaja * Psykoterapeutti * Hieroja * Ääniteknikko * DJ * Juontaja * Rap-artisti * Soitonopettaja.
Katso lisää: osaajat.op-kevytyrittaja.fi
Juttu on julkaistu myös OP Oulun Horisontti -lehden numerossa 2/2018.