Kuvassa vasemmalta Sami Halonen, OP Oulun Ilpo Mustonen sekä Ari Takanen ja Jarkko Ruottinen. Oulun Osuuspankki on Kielon päärahoittaja. Ari Takanen kertoo, että pankin tarjoaman lainarahoituksen turvin hautomoyritys muuan muassa hankki toimitilat omistukseensa. – Juttelemme usein pankin kanssa ja olemme tyytyväisiä sen nopeaan päätöksentekoon. Meille on myös tärkeää, että voimme asioida paikallisen pankin kanssa.

Ovessa on lappu, jossa on kuudentoista yrityksen nimet. Kohta nimiä on nelisenkymmentä, mikäli Ari Takasen kaavailut toteutuvat. Ovi vie Kielo Growth Oy:n yrityshautomoon Oulun Linnanmaalla ja nimet ovat hautomon asiakasyritysten. Takanen taas on Kielon perustaja, startup-neuvonantaja ja sijoittaja.

Yrityskiihdyttämöjä sekä erilaisia tiloja ja keskittymiä aloittaville yrityksille on Oulussa useita. Kielon hautomo on kuitenkin erilainen.

– Tämä on tarkoitettu kunnon autotalliyrityksille. Rautapuolen startup-firmoja on hautomossamme paljon. Täällä on työtiloissa jopa poria ja muita työkaluja – ei pelkästään läppäreitä. Toki joukossa on monenlaisia yrityksiä, muun muassa tietoturvan kanssa puuhaavia, selvittää Takanen.

Tietoturvayrityksiä Kielon suojiin on vetänyt Ari Takasen tausta tietoturvan testaustyökaluja valmistavan Codenomiconin perustajana ja entisenä toimitusjohtajana. Vuonna 2015 Codenomicon myytiin Yhdysvaltoihin.

Yhteisöllistä puuhaa

Kielon isäntäväki, johon Takasen lisäksi kuuluvat operatiivinen johtaja Sami Halonen (jonka käyntikortissa lukee muuten tittelinä pääpuutarhuri) ja tekninen johtaja sekä konsultti Jarkko Ruottinen hengailevat paljon paikalla ja ovat aina valmiita juttelemaan yrittäjien kanssa, mikäli nämä kaipaavat neuvoja tai rohkaisua.

Sami Halosen mielestä yhteisöllisyys onkin yksi Kielon tärkeistä ominaisuuksista.

– Yrittäjät puhelevat avoimesti niin keskenään kuin meidän kanssamme. Henki on sellainen, että ei se ole itseltä pois, jos auttaa muita. Kaikki ovat täällä vähän kuin samassa työpaikassa, hän sanoo.

Kielo tarjoaa yrityksille tilojen ja yhteisöllisyyden lisäksi myös monenlaisia palveluja. Valmista palvelupakettia ei ole, vaan palvelut muotoillaan aina asiakasyrityksen tarpeiden mukaan. Kielo voi auttaa muun muassa liiketoiminnan suunnittelussa, tuotteistuksessa, rahoituksen hakemisessa, markkinoinnissa, viennin käynnistämisessä ja verkostojen luomisessa.

Iso kasa startup-yrityksiä vetää Ari Takasen mukaan myös puoleensa enkeli- ja pääomasijoittajia. Yksittäisen aloittavan yrityksen olisi vaikea päästä juttusille näiden kanssa. Kielo on myös itse tehnyt alkuvaiheen sijoituksia puoleenkymmeneen yritykseen.

– Pääpaino on kuitenkin siinä, että neuvomme yrityksiä rahoituksen hankinnassa, emme niinkään sijoita niihin itse. Preseedrahoituksessa voimme joissakin tapauksissa olla mukana, arvioi Takanen.

Tilat puolillaan

Kielo Growthin hautomo Teknologiantiellä on toiminut puolisen vuotta. Hyviä yrityksiä sen tiloihin mahtuu vielä. Kielo valitsee hautomoyritykset ja on ollut myönteisesti yllättynyt pyrkijöiden korkeasta tasosta. Hautomossa olevien yritysten liikevaihtoennuste on yhteensä noin kymmenen miljoonaa euroa.

Jarkko Ruottisen mielestä Kielo on kaiken kaikkiaan alkanut löytää paikkansa oululaisessa startup-kentässä.

– Yksi meidän tehtävistämme on houkutella omissa autotalleissaan värkkäävät tyypit ihmisten ilmoille. Oulussa on ihmisiä – esimerkiksi Nokian palveluksessa olleita – jotka kehittelevät ideoitaan itsekseen. Nämä pitäisi saada esille kertomaan tekemisistään, hän kuvailee.

Ruottinen korostaa myös, että Kielo ei ole määräaikainen projekti. Se aikoo toimia pitkään ja tähtäin on kaukana tulevaisuudessa. Kvartaalin mitan hän arvioi viideksitoista vuodeksi. Kielo ei myöskään käytä julkista rahaa, vaan sen tarkoituksena on pyöriä omalla tulorahoituksella – lähinnä asiakkailta perittävillä hautomomaksuilla.

Startup-keskittymä Linnanmaalle

Lopuksi vielä: kuinka Kielo Growth sai alkunsa? Ari Takanen perusti yrityksen Codenomiconin myynnin jälkeen. Hautomoyrityksen peruskonsepti selkiintyi, kun hän seurasi lähietäisyydeltä ystävänsä johtaman Radai Oy:n alkutaivalta. Nyt Radai on – tietysti – Kielon asiakas.

– Ensimmäiset puoli vuotta suunnittelimme ja ajatuksemme ehtivät muuttua moneen kertaan. Se tuli selväksi, että autotalliyritysten hautomoa tarvitaan. Haimme sopivia halleja ympäri Oulua, kunnes päädyimme ostamaan tilat täältä teknologiakylästä. Linnanmaasta muodostuu oululainen startup-keskittymä –varsinkin kun Oulun ammattikorkeakoulu muuttaa tänne samalle kampusalueelle yliopiston kanssa, toteaa Takanen.