”MIHIN MUN RAHAT MENEE?”

Se on kysymys, jonka Heidi Vakkuri, yksi OP Oulun neljästä talousvalmentajasta, on kuullut monta kertaa asiakkailtaan.

”Ja sitähän me sitten lähdemme yhdessä selvittämään!” Vakkuri sanoo hymyillen.

OP Talousvalmennus on henkilöasiakkaille tarkoitettu palvelu, joka auttaa saamaan omat raha-asiat haltuun. OP Talousvalmentaja on kuin omien raha-asioiden personal trainer. Kuka tahansa voi ilmoittautua valmennukseen, eikä OP:n omistaja-asiakkaille kolmen valmennuskerran paketti maksa kuin 49 euroa.

”Osalla asiakkaista kysymys on siitä, etteivät rahat riitä, osa taas haluaa saada enemmän säästöön tai on kiinnostunut sijoittamisesta. Jokaisen asiakkaan kanssa lähdetään liikkeelle hänen henkilökohtaisesta tilanteestaan ja siitä, minkä hän haluaa taloudessaan muuttuvan.”

Oli asiakkaan tavoite oman taloutensa suhteen sitten iso tai pieni, ensimmäisessä tapaamisessa kartoitetaan nykytilanne.

”Asiakas tekee etukäteen taselaskelman, jossa näkyvät niin tulot ja menot kuin varat ja velatkin. Jo siitä yleensä näkee, mikä on valmennukseen tulon syy.”

Ensimmäinen kerta onkin asiakkaalle usein se herättelevin. Harva pysähtyy normaalissa arjessa analysoimaan omia rahavirtojaan, saati sitten tarkastelemaan ajatuksiaan tai asenteitaan rahaa kohtaan.

”Eräs asiakas havahtui siihen, kuinka hänen lapsuudenperheessään ei puhuttu tunteista, vaan aina jos oli paha mieli, annettiin rahaa. Tätä samaa mallia hän oli toistanut aikuisenakin. Hän oli saanut taloutensa kuralle hoitamalla tunteitaan ostelemalla.”

Valmennuksessa oppii, miten raha toimii

Tavoitteen asettaminen on usein vaikea paikka. Ihmisellä kun ei välttämättä ole mitään käsitystä, mikä hänelle ylipäätään on mahdollista.

”Monelle jo se, että saa keskustella rahasta jonkun ulkopuolisen, neutraalin ihmisen kanssa, on iso asia. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia, emmekä markkinoi OP:n tuotteita tai anna suosituksia. Kysymysten, harjoitusten ja lisätiedon avulla asiakas itse oivaltaa, mikä on realismia – tai toisaalta, kuinka suuriakin unelmia heillä on mahdollista saavuttaa.”

Molemminpuolinen luottamus on avainasia, koska valmennuksessa on tärkeä puhua avoimesti kaikista raha-asioista.

Vakkurin vastaanotolla on istunut niin laskupinon alle hautautunut, yksin lapsensa kanssa asuva äiti, jonka talous reivattiin tasapainoon asunnon myymisellä, kuin hyväpalkkainen työntekijä, joka toteutti unelmansa omasta sijoitusasunnosta.

”Joskus mietimme, mistä asiakas voisi löytää lisätuloja, jotta saisi kaikki laskut maksettua, joskus taas sitä, mikä olisi mielekkäin sijoitusstrategia, jotta asiakas pääsisi tulevaisuudessa tekemään lyhyempää työviikkoa.”

Kolmen tapaamiskerran välissä asiakkaat toteuttavat yhdessä laadittua suunnitelmaa, kuten lyhentävät lainaa tai sijoittavat rahastoihin.

”Valmennuksen ihannepituus on puoli vuotta. Siinä ajassa ehtii oppia, miten raha toimii, ja nähdä, kuinka uudet tavat tuottavat tuloksia.”

Joskus asiakkaan kanssa joutuu lähtemään aivan perusasioista.

”Aina asiakkaalla ei ole ymmärrystä rahan arvosta, ei esimerkiksi tiedetä hintoja ruokakaupassa. Toisaalta taas, jos on aina elänyt tiukoilla, ei osaa lainkaan nauttia rahasta.”

Kysymys on siis huomattavasti laajemmasta asiasta kuin vain säästämis- tai sijoittamisneuvonnasta.

”Olennaista on se, että asiakas oppii paitsi ymmärtämään omaa talouttaan kokonaisvaltaisesti, myös tekemään tavoitteellisia suunnitelmia ja toteuttamaan ne.”

Vakkurille palkitsevinta on ollut nähdä, miten alkuun raha-asioistaan epävarma tai jopa ahdistunut asiakas innostuu ja saa tukevan otteen omasta taloudestaan.

”Palautteissa asiakkaat ovat kiitelleet paitsi hyvää tunnelmaa, myös sitä, että kerrankin heillä oli joku, joka pakotti ajattelemaan asioita ja tekemään tehtäviä!” •

Ilmoittaudu OP Oulun Talousvalmennukseen >

Juttu on julkaistu myös OP Oulun Horisontti -lehden numerossa 3/2019.