Kuvassa Oulun Pohjola Sairaalan yksikönpäällikkö Soila Pajula-Mattila ja ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, dosentti Harri Pakarinen.

Kaj Åströmiä hymyilyttää. 56 vuotta alppihiihdonopettajana toiminut mies voi odottaa tulevaa hiihtokautta hyvillä mielin. Poissa on pelko siitä, että keväällä sattunut onnettomuus tarkoittaisi ikuista porttikieltoa rinteeseen.

Hetken ajan Kaj Åströmin liikuntakyky oli vaakalaudalla. Hän kaatui pääsiäisen alla laskettelukeskuksen ankkurihissistä poistuessaan.

”Kaverin kanssa menivät sukset ristiin, ja siinä rytäkässä oikea jalka vääntyi. Oikein tyypillinen tapaus siis, näitä sattuu paljon”, Åström muistelee ammattilaisen rauhallisuudella.

Koska Åströmillä on Pohjola Vakuutus, oli Oulun Pohjola Sairaala hänelle oikea osoite tapaturman jälkeen. Siellä hän pääsi saman tien röntgeniin ja magneettikuviin, joista ilmeni, että polvesta oli pala irti ja ristiside ja kierukka olivat rikki.

”Aluksi harkittiin proteesiakin. Mutta ortopedi katsoi, että koska olen niin hyvässä kunnossa, hän saa kyllä polven korjattua.”

Parin viikon kuluttua Åström oli jo ortopedian ja traumatologian erikoislääkärin, dosentti Harri Pakarisen leikkauspöydällä. Lepoajan jälkeen alkoi fysioterapia alaraajojen kuntoutukseen erikoistuneen fysioterapeutti Timo Mursun hoidossa, ja ortoosin eli tukisidoksen sekä kepit hän sai jättää pois juhannuksena. Elokuun alussa myös fysioterapia oli paketissa. Sitten ei muuta kuin tulevan talven laskettelukelejä odottamaan!

”Missään vaiheessa ei tarvinnut pelätä, etteikö leikkaus onnistuisi. Olin koko hoitoprosessin ystävällisten, osaavien ja luotettavien ammattilaisten käsissä. Pelkäsin kipuja, mutta söin vain neljä tulehduskiputablettia koko aikana leikkauksen jälkeen. Uskon, että se auttoi parantumaan nopeasti, kun ei tarvinnut stressata”, Åström kuvailee kokemustaan tyytyväisenä.

Lyhyt ja tehokas hoitoketju

Åströmin tapaus kuvaa konkreettisesti juuri sen, mihin Pohjola Sairaala nyt tähtää: hoitamaan joko työssä tai liikkuessa itsensä loukanneet ihmiset lapsista eläkeläisiin takaisin normaaliin arkeensa mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti.

”Pohjola Sairaalan ydintehtävä on työtapaturmien sekä urheilu- ja muiden vammojen ensiluokkainen diagnostiikka, hoito ja kuntoutus”, tiivistää Oulun yksikönpäällikkö Soila Pajula-Mattila.

”Meillä on tapaturmapäivystys ja ortopedi paikalla aina. Tutkimus tehdään välittömästi, jolloin myös diagnoosi ja hoidon aloitus tulevat nopeasti.”

Pohjola Sairaala onkin ainoa sairaala, jossa on ortopedi eli tuki- ja liikuntaelinvammoja diagnosoiva ja leikkaava erikoislääkäri aina paikalla.

”Meillä onnistuu niin kipsaus kuin leikkauskin vaikka heti”, Pajula-Mattila kertoo.

Urheilijat ja aktiiviset liikkujat ovat Pohjola Sairaalalle tärkeä kohderyhmä.

”Se ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi olla vähintään piiritason mestari, että voi tulla asiakkaaksemme. Liikkujia on kaiken tasoisia – niitä, jotka vasta suunnittelevat liikuntaharrastusta, kilpaurheilijat ja kaikki siltä väliltä. Meille jokainen ihminen on liikkuva ihminen.”

Valtakunnallinen verkosto tukena

Kaikki potilaat eivät kuitenkaan päädy leikkauspöydälle, Harri Pakarinen tähdentää.

”Valitsemme sen hoidon, joka parhaiten auttaa asiakasta pääsemään takaisin arkeen. Meillä on kokeneet osaajat täällä Oulussa. Lisäksi jokaisessa Pohjola Sairaalassa on laaja lääkärien osaamisprofiili, joten potilaat saavat aina huippuluokan hoitoa, koska konsultoimme toinen toisiamme”, Pakarinen kuvailee.

Oulussa on pohjoisin viidestä Pohjola Sairaalasta, joten se palvelee koko Pohjois-Suomea. Ortopedien ja lastenortopedin lisäksi talon erikoislääkärikunnasta löytyy neurologi, fysiatri, liikuntalääketieteen erikoislääkäri ja kipulääkäri.

”Jos tarvitaan vielä muuta osaamista, käännymme yhteistyökumppaniemme puoleen”, Pajula-Mattila sanoo.

Pohjola Sairaalan asiakkaista valtaosa on Pohjola Vakuutuksen asiakkaita. Lisäksi on asiakkaita, jotka maksavat hoidon itse. Kaj Åström ei suinkaan ole ainoa, joka on tyytyväinen Pohjola Sairaalan virtaviivaiseen hoitoketjuun.

”Asiakastyytyväisyysmittauksen mukaan 96 asiakasta sadasta on valmis suosittelemaan Pohjola Sairaalaa ystävälle tai työkaverille. Tämän tason pitäminen on meille kunnia-asia”, Pajula-Mattila toteaa.

Miten erikoislääkäri neuvoisi ehkäisemään vammoja?

”Paras lääke lienee maalaisjärki. Tapaturma on äkillinen ja ennalta arvaamaton tapahtuma, ja niihin on usein vaikea vaikuttaa. Sen sijaan esimerkiksi urheillessa rasitusvammoja voi ehkäistä lisäämällä kuormaa vähitellen ja harjoittelemalla monipuolisesti, jotta lihakset, jänteet ja kudokset vahvistuvat. Liukkaisiin keleihin kannatta varautua esimerkiksi nastakengillä, ja urheillessa käyttää oikeanlaisia varusteita ja suojia”, Pakarinen muistuttaa. •

Juttu on julkaistu myös OP Oulun Horisontti -lehden numerossa 3/2019.