Tervettä matkaa koko perheelle
Lisää aiheesta
Lomareissuilla perheet kokevat yhteisiä, ikimuistoisia hetkiä, ja siksi niille kannattaa lähteä, rohkaisee lastenlääkäri Annukka Hannula Pohjola Terveydestä. ”Lasten kanssa matkustelua ei kannata pelätä, vaan normaalit varotoimet ja tolkkuus riittävät.”
Lapsiperheissä kesä on aktiivista aikaa: ollaan paljon ulkona, puuhastellaan ja reissataan jos ei ulkomaille, niin ainakin kotimaassa. Kukapa malttaisi pysyä paikoillaan, kun valoa ja lämpöä riittää!
”Kannustan lämpimästi lapsiperheitä liikkumaan ja matkustelemaan myös silloin, kun lapset ovat pieniä. Reissuilta perhe saa ihania yhteisiä kokemuksia”, sanoo Pohjola Terveyden lastenlääkäri Annukka Hannula, innokas perheen kanssa mökkeilijä ja reissaaja itsekin.
Ihan kahta kättä heilutellen lapsiperheen ei kuitenkaan kannata matkaan suunnata, vaan orientoi-tuminen on hyvä aloittaa sitä aiemmin, mitä kauemmas on lähdössä.
”Esimerkiksi rokotussuojan kehittyminen kestää usein viikkoja, ja siksi rokotussarjojen ottaminen aloitetaan usein jo talvella tai varhain keväällä.”
Rokotukset kuntoon
Suomessa on kattava rokotusohjelma, mutta on muutamia rokotteita, jotka kannattaa hoitaa kun-toon, vaikka ei kauas lähtisikään.
Punkkirokote eli suoja puutiaisaivokuumetta vastaan on hyvä ottaa etenkin, jos suuntaa rannikolle tai Ahvenanmaalle. Pohjois-Suomessakin puutiaisaivokuumetapausten määrä on kasvanut muun muassa Pyhäjoella, Raahen saaristossa, Kemin eteläisissä osissa ja Simossa.
”Tauti on kuitenkin varsin harvinainen, ja lapsilla oireet ovat yleensä lieviä. Rokote ei myöskään suojaa itse punkeilta tai borrelioosilta. Rokote on kuitenkin turvallinen, ja suosittelen sitä erityisesti riskialueilla pidempään oleskeleville”, lastenlääkäri muistuttaa.
Jos punkki on kiinnittynyt ihoon, se tulee poistaa välittömästi.
”Paras tapa on tarttua pinseteillä kiinni imukärjen tyvestä, vetää ötökkä irti pitkällä, suoralla vedolla ja desinfioida puremakohta. Jos kohdassa näkyy yli viiden sentin kokoinen ihottumaläiskä vielä viiden päivän kuluttua, kannattaa suunnata lääkäriin. Kyseessä voi olla borrelioosi, bakteeritartunta, johon antibiootit auttavat.”
Hepatiitti- ja tuhkarokkorokotteen tarvetta tulee pohtia, kun matkustaa Suomen rajojen ulkopuolelle. Kesällä erityisesti Euroopan ja Välimeren alueet ovat lomailijoiden suosiossa. Sielläkin on mahdollista saada A-hepatiitti, maksatulehdus, joka leviää pääasiassa huonon ruokahygienian takia. Jo kertaalleen kadonneeksi julistettua tuhkarokkoa tavataan taas Etelä-, Keski- ja Itä-Euroopan maissa. Tuhkarokkorokote kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan, ja ensimmäinen rokote annetaan 1-vuotiaana. Sen voi kuitenkin tarvittaessa ottaa jo puolivuotiaana. Eksoottisempiin matkakohteisiin suunnattaessa maakohtaiset suositukset tulee tarkistaa erikseen.
”Rokotukset vaativat useamman pistoksen, mutta jo ensimmäisen jälkeen saa osittaisen suojan. Rokotuksia ei kannata jättää kokonaan ottamatta siksi, ettei ehdi ottaa kaikkia pistoksia ennen matkaa.”
Matka-apteekki nopeaan apuun
Hyvä hygienia ehkäisee paitsi A-hepatiittia, myös matkoilla niin kovin yleisiä vatsavaivoja. Käsien pesu saippualla ja käsidesin käyttö ennen ruokailua, kypsennettyjen ruokien ja hiilihapotettujen juomien suosiminen sekä maalaisjärjen käyttö säästävät monilta ongelmilta.
”Jäätelöä tuskin kannattaa hakea ison hotellialueen jäätelöbuffetista, jota alueen lapset saavat käyttää ilman aikuisten valvontaa. Samoin jääpalat ja majoneesin jättäisin väliin”, Hannula pohtii.
Matka-apteekki kannattaa koota kotona ennen reissua, ettei hädän hetkellä tarvitse lähteä säntäilemään lääkkeiden ja välineiden perään vieraalla paikkakunnalla. Lastenlääkäri kannustaa pakkaamaan mukaan 50+ aurinkosuojan, hydrokortisonia ihottumiin ja hyönteisten pistoksiin, antihistamiinia voimakkaampiin kutinoihin ja allergiaoireisiin, kuume- ja kipulääkettä, desinfiointiainetta,
käsidesiä sekä laastareita ja haavansidontavälineet. Nenäsumutteet lentokonematkoilla ja neste- ja suolatasapainoa korjaavat ripulijuoma-annospussit ovat pelastaneet monen perheen matkan.
Huolien kanssa vastaanotolle
Kesän aktiivisuuden nurja puoli on lisääntyvät lasten tapaturmat, kuten pyörä- ja potkulautaonnet-tomuudet. Monet lasten kesätapaturmista sattuvat trampoliinilla.
”Sairaalahoitoa vaativista vammoista yläraajamurtumia, kuten ranne- ja kyynärpäämurtumia, näkee eniten, mutta valitettavasti joskus sattuu myös vakavampia kaularankaja päävammoja. Siksi turvasäännöistä kannattaa pitää tiukasti kiinni: vain yksi lapsi pomppii kerrallaan turvaverkko kiinni.”
Lääkäriin kannattaa lähteä silloin, jos tulee haava, joka ei ala tyrehtyä, jos ruhje on likainen tai kyse on puremahaavasta. Oulun Pohjola Terveydessä on tapaturmapäivystys kesälläkin joka päivä, ja paikalla on myös ortopedi vaativampia hoitotoimenpiteitä varten. Näin pikkupotilaan hoito pienemmistä ruhjeista vaativampaa hoitoa kaipaaviin ortopedisiin toimenpiteisiin, kuten leikkauksiin ja kipsauksiin, onnistuu sujuvasti ja yksilöllisesti saman katon alla.
Myös kiireettömiin toimenpiteisiin ajan saa varattua kätevästi joko puhelinneuvonnan tai netin kautta. Lastenlääkäreille ja korvalääkärille on kesälläkin aikoja viikoittain. Pohjola Terveyteen ovat tervetulleita kaikki asiakkaat kuten muihinkin yksityissairaaloihin. Jos jokin asia huolettaa, kannattaa olla yhteydessä Pohjola Terveysmestariin, jolta saa hoito-ohjeita tai tarvittaessa ajan lastenlääkärille.
”Turhia käyntejä lastenlääkärille ei ole, eikä tyhmiä kysymyksiä. Kaikki huolet kannattaa ottaa puheeksi vastaanotolla, ja niin onneksi monet vanhemmat tekevätkin. Tämä on mielestäni hienoa: on parempi käydä lasten terveysasioita yhdessä läpi kuin jäädä kotiin miettimään, mistä on kyse tai mitä kannattaisi tehdä.”
Lisätietoja: pohjolaterveys.fi
Pohjola Terveys, Oulu
- Avattu toukokuussa 2017
- Olemme avoinna kaikille eli eri vakuutusyhtiöiden asiakkaille ja ilman vakuutusta saapuville.
- Pohjola Terveyden omistaa OP Ryhmä.
- Sijaitsee Kiilakiventiellä, Hiirosen kaupunginosassa
- Pohjola Terveydestä saat saman katon alta yleis-, erikois- ja lastenlääkärien vastaanottopalvelut, tutkimukset, leikkaus- ja työterveyspalvelut sekä kuntoutuksen.
- Tapaturmapäivystys on avoinna iltaisin ja viikonloppuisin.
- 4 leikkaussalia ja hyvin varustettu kuvantamisyksikkö
- Noin 25 työntekijää
- Meillä toimii myös OP Vakuutuksen korvauspalvelu.
- Pohjola Terveys toimii myös Helsingissä, Kuopiossa, Tampereella ja Turussa.
- Pohjola Terveyden asiakassuositteluindeksi (NPS) oli +97 vuonna 2017.
Juttu on julkaistu myös OP Oulun Horisontti -asiakaslehden numerossa 2/2018.