Tähän tilanteeseen voi jokainen meistä varautua etukäteen laatimalla edunvalvontavaltakirjan. Sen avulla voit itse etukäteen nimetä sen henkilön tai ne henkilöt, jotka voivat hoitaa asioitasi. Pääset myös itse nimeämään ne asiat, joita valtuutus koskee.

Valtuutus voi olla hyvin yleisluontoinen omaisuutta, taloutta tai henkilöä koskevien asioiden hoitoa varten annettu valtuutus. Valtuutuksen voi myös rajata koskemaan vain tiettyjä oikeustoimia, asiaa tai omaisuutta. Lisäksi valtakirjassa voi nimetä henkilön, joka voi toimia valtuutettuna silloin, jos valtuutettu on lähisukulaisuuden vuoksi esteellinen hoitamaan jotakin tiettyä tehtävää.

Asiantuntijan kanssa laadittu asiakirja vastaa parhaiten omaa toivetta      

Laki asettaa edunvalvontavaltakirjalle tiukat muotovaatimukset, mistä syystä on suositeltavaa tehdä se asiantuntijan avustuksella. Näin voit myös varmistua, että edunvalvontavaltakirja vastaa juuri sinun omaa tilannettasi ja tarvettasi. Edunvalvontavaltakirja on tärkeää säilyttää huolellisesti, sillä jos et itse enää kykenisi hoitamaan omia asioitasi, valtuutetuksi nimetyn henkilön tulee toimittaa alkuperäinen edunvalvontavaltakirja yhdessä lääkärintodistuksen kanssa Digi- ja väestötietovirastoon vahvistettavaksi. Edunvalvontavaltakirja tulee voimaan vasta, kun Digi- ja väestötietovirasto on sen vahvistanut.

Edunvalvontavaltakirja on huomattavasti joustavampi, vähemmän byrokraattisempi ja edullisempi tapa järjestää omien asioiden hoito kuin edunvalvonta. Mikäli edunvalvontavaltakirjaa ei ole tehnyt eikä kykene hoitamaan itse asioitaan, henkilölle on määrättävä edunvalvoja. Esimerkiksi oma aviopuoliso tai lapset eivät voi automaattisesti hoitaa asioitasi.

Edunvalvojan määrääminen eroaa edunvalvontavaltakirjasta muun muassa siinä, että edunvalvojan tulee tehdä vuosittain Digi- ja väestötietovirastolle tiliä siitä, miten hän on päämiehen asioita hoitanut. Edunvalvontavaltakirja puolestaan lähtee siitä, että valtuutetulla ei ole oma-aloitteista tilintekovelvollisuutta Digi- ja väestötietovirastolle.

Mielestäni jokaisella täysi-ikäisellä tulisi olla edunvalvontavaltakirja pahan päivän varalle. Silloin on yksi huoli vähemmän, kun nämä asiat on mietitty jo etukäteen. Se on sekä itsemme että läheistemme parhaaksi! 

Lisätietoja edunvalvontavaltuutuksesta

https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/teemat/elakeian-kynnyksella/edunvalvontavaltuutus

https://dvv.fi/edunvalvonta-ja-toisen-asioiden-hoitaminen

https://omissakasissa.fi/

OP Pohjois-Savo tarjoaa yksityishenkilön varallisuudenhoitoon liittyviä riidattomia lakipalveluja, kuten perhe- ja perintöoikeudelliset sekä omaisuuden luovutukseen liittyvät toimeksiannot sekä toimeksiantoihin liittyvää veroneuvontaa pankin Omistaja Plus ja Private -asiakkaille. Omistaja Plus -asiakas on pankin omistaja-asiakas, jolla on tietty määrä tuotteita ja palveluita OP Ryhmässä. Private-asiakas on asiakas, joka on tehnyt Private-varallisuudenhoitopalveluun sopimuksen, ja jonka sijoitettava varallisuus on yli 300 000 euroa. OP-bonuksia voidaan käyttää lakipalveluiden palkkioihin. Ohjeet miten asiakas voi tarkistaa onko hän Omista Plus -asiakas.