Meillä Osuuspankissa on tärkeää, että arvot kohtaavat yhteistyökumppaneiden kanssa. Jaamme samansuuntaisen arvomaailman; ihmisläheisyyden, vastuullisuuden ja yhdessä menestymisen, muun muassa jääkiekkoseura KalPan kanssa. Molemmat tahot huomioivat vastuullisuuden erittäin vahvasti omassa toiminnassaan ja päätimme yhdistää voimamme ja kävimme jakamassa joulumieltä Kuopion yliopistollisen sairaalan lasten syöpä- sekä lasten- ja nuorten osastoilla vierailun ja joululahjojen merkeissä.

Erilaiset lahjoitukset eri yhteisöille ja tahoille kuuluvat OP Pohjois-Savon vastuullisuusohjelmaan. Lisäksi lahjoituskohteita haetaan myös vuosittain Teemme yhdessä hyvää -lahjoituskampanjan kautta. KalPan markkinointi- ja tapahtumakoordinaattori Hanna Tuhkanen kertoo KalPan panostavan toiminnassaan vastuullisuuteen, niin yhteiskunnallisissa kuin ympäristöasioissakin.

- Yhteiskuntavastuun osalta keskitymme erityisesti alueemme lasten ja nuorten hyvinvointiin, jota haluamme olla tukemassa usein erilaisin konkreettisin teoin. Viime vuonna emme koronatilanteen vuoksi päässeet KYS:n osastovierailuille, mutta kävimme viemässä lahjat henkilökunnalle eteenpäin annettavaksi. Lisäksi meillä on nyt jo useamman vuoden ajan ollut Hope ry:n kanssa joulun alla lippukampanja, jolla hankimme ottelulippuja Hopen asiakasperheille lahjoitettavaksi.

KalPa on tehnyt KYS-vierailuita säännöllisesti ja niiden yhteydessä vienyt osastolle pieniä muistamisia. Tänä vuonna osastovierailulla olivat KalPan pelaajat Kasper Puutio ja Aapeli Räsänen. Puutio kertoo, että vierailu laittoi hänen omia ajatuksiansa perspektiiviin.

- On koskettavaa, mutta hienoa olla mukana tekemässä lapsille hyvää. Kierroksen aikana tajuaa kuinka kovilla lapset ovat ja miten kovaa taistelua he käyvät. Toivon, että pystyttiin olemaan heille iloksi. Oli kiva nähdä lapsilta myös pieniä hymyn pilkahduksia.

Myös Räsäselle nousi tunteet pintaan vierailun aikana.

- Kyllä se laittoi ajattelemaan. Elämä ei aina ole reilua, mutta on ihailtavaa, kuinka urheasti lapset taistelevat ja kuinka reippaita olivat, vaikka tilanne on erittäin ikävä. Monta mieleenpainuvaa tapaamista, ihailen heitä suuresti. On itselle myös hienoa olla osa sitä, kun voi antaa iloa toisen, haastavassa asemassa olevan elämään. Se on aina tärkeää. Todella mukavaa, että myös useampi paikallinen taho pystyy yhdistämään voimansa näin.

- KalPalle on tärkeää, että arvomme kohtaavat yhteistyökumppaniemme, kuten tässä tapauksessa OP Pohjois-Savon kanssa. On hienoa, että voimme tehdä yhdessä hyvää, Tuhkanen lisää.

Myös pelaajille itselleen vastuullisuus on tärkeää. Puutio kertoo itse pyrkivänsä vastuulliseen toimintaan ja sanojensa mukaan hänelle on tärkeää antaa yhteisölle mahdollisuuksien mukaan.

- Vastuullisuutta on toki monenkaltaista, mutta kyllä se tässä tilanteessa on sellaista yhteisölle takaisin antamista. Moni tuntuu nykyään arvostavan vain oikeuksia ja varsinkin etuoikeuksia, mutta vastuut jäävät vähemmälle huomiolle. Iso osa vastuullisuutta on antaa takaisin yhteisölle ja varsinkin niille, jotka apua eniten tarvitsevat. Jokainen tehköön sen parhaaksi näkemällään tavalla, Räsänen kertoo.

OP Pohjois-Savon puolesta muutosvalmentaja ja vastuullisuuslähettiläs Heidi Lösönen oli mukana vierailulla ja kertoo vierailun tuntuneen arvokkaalta ja tärkeältä.

- Kun kyseessä on lapset, tuntuu lahjoitukset erittäin tärkeältä ja koskettavalta, varsinkin näin joulun alla. Toivoisin, että mahdollisimman moni miettisi sitä, että kuluttaako omassa lähipiirissään joululahjoihin vai olisiko mahdollisuus tehdä myös jotain yhteisen hyvän eteen.

Vieraita vastaanottamassa olivat Kuopion yliopistollisen sairaalan lasten- ja nuorten osaston askarteluohjaajat Maija-Riitta Pelkonen ja Minna Sumuluoto. Heidän tehtävänkuvaansa kuuluu tehdä sairaalassa olosta lapsille mahdollisimman helppoa.

- Järjestämme lapsille erilaista virikettä, kuten lukemista, leikkiä ja askartelua. Lisäksi hankimme tarvikkeita ja huollamme niitä. Me myös luemme lasten kanssa ja tauotamme vanhempia. Joskus myös pelkkä kädestä kiinni pitäminen riittää, Pelkonen kuvailee.

Sairaalalle ja osastolle tulee vuoden aikana monia lahjoituksia eri tahoilta. Myös vierailuita tilanteen niin sopiessa.

- Vierailut ovat todella kivoja. Nyt varsinkin, kun kyseessä on jääkiekkoilijoita, niin jos lapsi pelaa jääkiekkoa, niin se on hyvinkin mieleenpainuvaa. Se tuo vaihtelua niin lasten kuin vanhempien arkeen, Pelkonen kertoo.

- Pienikin lahja tai kohtaaminen voi olla lapselle tosi iso asia. Olemme kiitollisia saaduista lahjoituksista, Sumuluoto lisää.

Lapsille annetuista lahjoista löytyi tällä kertaa niin KalPa-pipoja, Ruusteri-pehmoleluja, KalPa-kiekkoja kuin lautapelejä koko perheelle.

Lue lisää:

KalPan sivut

OP Pohjois-Savon vastuullisuus

Lisää pohjoissavolaisia juttuja OP Mediasta