Kansainvälisessä kaupassa on tärkeää tiedostaa riskit ja maksutavat niiden hallintaan
Lisää aiheesta
Vientikauppa voi avata ovet yrityksen kasvuun ja menestykseen, mutta siinä on myös riskinsä. OP:lla on monia keinoja kansainvälisen kaupan riskienhallintaan.
Ukrainan sota, nopeasti muuttuvat maailmantilanteet ja koronapandemia ovat lisänneet epävarmuutta kansainvälisessä kaupassa. Samaan aikaan vasta-aloittaneet, pienetkin yritykset suuntaavat nyt myös kansainvälisille markkinoille.
Yritysten maksuliikenteessä yhdessä muiden asiakkuuspäälliköiden kanssa OP Pohjois-Savossa työskentelevä Heidi Paavilainen kehottaa kääntymään oman pankin puoleen heti, jos pienikin asia viennissä tai tuonnissa mietityttää.
– Uudella markkina-alueella ja uuden kauppakumppanin kanssa kannattaa selvittää ennakkoon maksu- ja rahoitusmahdollisuudet, ettei kauppa jää sen vuoksi toteutumatta. Suomalaiset vientiyritykset käyttävät paljon ennakkomaksuja ja toimituksen jälkeistä laskutusta, mutta miten varmistetaan, että tilatut tavarat tulevat sovitusti tai saadaan rahat vientikaupasta? Paavilainen kysyy.
Yli puolet luottaa yhä laskuun
Uusimman pk-yritysbarometrin mukaan 54 prosenttia suomalaista pk-yrityksistä vie tuotteitaan tai palveluitaan ulkomaille ennakkomaksua vastaan, ja yli puolet yrityksistä toimii laskua vastaan ilman luottovakuutusta.
Vaikka pankeilla ja Finnveralla on tarjolla monia kansainvälisen kaupan rahoitusratkaisuja, käyttää niitä arviolta vain noin 20 prosenttia pk-yrityksistä.
Moni luottaa, että asiakas maksaa sovitusti. Pidempi maksuaika voi silti olla merkittävä kilpailuvaltti kauppaneuvotteluissa. Saatavia pystytään turvaamaan monilla tavoilla, Paavilainen kertoo.
Helmikuun alussa julkaistu, Prosperan riippumaton tutkimus kertoo, että OP Yrityspankki Oyj:llä oli jo viidennen kerran peräkkäin parhaat ulkomaankaupan ratkaisut Suomessa.
Paavilainen kumppaneineen auttaa ja neuvoo pohjoissavolaisia yrityksiä kansainvälisen maksuliikenteen kiemuroissa.
– Asiakkaat haluavat tietää, mikä on kätevin maksutapa ja varmistaa, että maksut menevät perille. Euro- ja SEPA (Single Euro Payments) -alueilla maksut liikkuvat kuin kotimaassa, mutta niiden ulkopuolella on paljon eri käytäntöjä. Pelkkä tilinumero ei aina riitä. Mitä eksoottisempi maa, sitä kiemuraisempaa maksuliikenne voi olla, Paavilainen tietää.
Tiedosta ja hallitse riskejä
Finnvera täydentää rahoitusmarkkinoita. Se tarjoaa yrityksille lainoja, takauksia, vientitakuita ja -takauksia. Finnvera tekee tiivistä yhteistyötä OP:n kanssa.
– Meillä on mainio rahoituksen työkalupakki pk-yritysten viennin tukemiseksi. Kuulumme Suomen ja suomalaisen yritysten menestystä maailmalla edistävään Team Finland -verkostoon, joten myös verkoston asiantuntemus on käytössämme yritysten hyödyksi, kertoo Finnveran Itä-Suomen aluepäällikkö Johanna Reinikainen.
Aluepäällikön mukaan vientikaupassa on tärkeää tiedostaa ja hallita myös ostajan ja kohdemaan riskit.
– Moni aloittaa ennakkomaksulla tai laskulla, koska kauppa pitäisi saada mahdollisimman nopeasti maaliin. Kilpailutilanteessa olisi silti tärkeää tietää muistakin vaihtoehdoista, hän korostaa.
Reinikaisen mukaan suomalaiset vientiyritykset eivät turvaa pääsääntöisesti vientisaataviaan. Kiinnostus siihen on kuitenkin lisääntynyt. Yritys voi saada myös kilpailuetua onnistuneella viennin rahoituksen suunnittelulla.
Yksi Finnveran uusimpia rahoitustuotteita on riskejä kattava, kansainväliselle ostajalle ulkomaille myönnettävä vientiluotto.
Apua ja neuvoja rahoitustyöpajoista
Finnveran maksuttomissa vientikaupan rahoitustyöpajoissa käydään keskustelua muun muassa yrityksen riskienhallintapolitiikasta sekä vientikaupan riskienhallinta- ja rahoitusvaihtoehdoista. Jos yritys tekee jo vientikauppaa, työpajassa keskitytään asioihin, miten sitä voitaisiin tehdä entistä turvallisemmin.
Toivon, että jokainen yritys miettisi myös kansainvälisen kaupan riskejä, eikä vain sitä, kuinka saisi kauppaa, aluepäällikkö sanoo.
Yhdeksi kansainvälisen kaupan työkaluksi Reinikainen nostaa Finnveran nettisivuilta löytyvän maaluokituskartan, mitä maatutkijat päivittävät koko ajan. Kartasta selviää milteipä yhdellä silmäyksellä, mitä uhkia kaupanteolle voi missäkin maassa olla. Kartta hehkuu nyt punaisena esimerkiksi Suomen itärajan takana.
Tärppejä kansainväliseen kauppaan:
- Viennin aloittaminen ei ole koskaan helppoa. Älä vähättele kohdemaan ja kauppakumppanin riskejä, sillä tilanteet saattavat muuttua nopeasti tutussakin maassa.
- Käänny pankin ja/tai Finnveran puoleen heti, kun alat miettiä viennin aloittamista.
- Ennakkomaksulle on paljon vaihtoehtoja, millä voit vahvistaa asemaasi kauppaneuvotteluissa ja turvata pääomasi.
- Jos ulkomaista kauppakumppania rahoitetaan Suomesta, on tärkeää selvittää ja sopia sitä ajoissa, sillä rahoitustapaa ei voi lisätä jälkikäteen kauppasopimukseen.
- Hyödynnä Finnveran ilmaiset vientikaupan rahoituspajat.
- Selvitä pankista kohdemaasi maksuliikennekäytäntö.
- Varo verkkohuijauksia. Oikea tilinomistaja on helppo tarkistaa pyytämällä tilin omistajuustodistus pankista.
- Voit seurata ulkomaille meneviä maksuja verkossa OP Yritystalouspalveluiden seurantapalvelussa. Saat tarvittaessa todistuksen siitä, missä maksu on menossa ja tiedon, mitä välityspalkkioita maksusta on tulossa. Palvelu toimii jo jossain määrin myös toisin päin.
- Kotimaan markkinat ovat rajalliset. Kansainvälisessä kilpailussa pärjäävät yritykset ovat keskimääräistä tuottavampia ja kasvavat siksi muita nopeammin.
Kansainvälisessä kaupassa sinua auttavat:
- OP Pohjois-Savon yrityspalvelun maksuliikkeen asiantuntijat:
asiakkuuspäälliköt Heidi Paavilainen sekä Veera Hoffrén tiimeineen - Finnveran rahoitusneuvonta palvelee arkisin klo 9–16.15 numeroissa 029 460 2580 (suomeksi), 029 460 2581 (ruotsiksi) ja 029 460 2582 (englanniksi) ja puhelinvaihde numerossa 029 460 11. Finnvera.fi chattibotti 24/7.
Jutun lähteinä käytetty Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- sekä elinkeinoministeriön pk-yritysbarometriä (13.2.2024) sekä OP Yrityspankki Oyj:n rahoituspäällikkö, OP Pohjois-Savon yhteyshenkilö Eila Nygrenin taustahaastattelua.