Jos vielä joitakin aikoja sitten sijoittaminen koettiin vain iäkkäämpien miesten lajiksi, on tilanne muuttunut viimeisten vuosien aikana lähes täysin.

Tällä hetkellä säästämisestä ja sijoittamisesta on tullut jopa eräänlainen muoti-ilmiö, josta puhuvat ja sitä tekevät ihan kaiken ikäiset sukupuoleen katsomatta.

- Naisten osuutta osakesijoittajissa on seurattu meidänkin pankissamme ja muutaman vuoden aikana heidän osuutensa on ollut selvässä nousussa. Myös nuoret ovat viime vuosina löytäneet osakesäästämisen, OP Private -varallisuudenhoitopalvelusta vastaava myyntijohtaja Juho Lappi kertoo.

Senior varainhoitaja Heidi Lösönen arvelee, että syitä lisääntyneeseen kiinnostukseen säästämistä ja sijoittamista kohtaan löytyy useita.

- Yksi syy on varmastikin se, että säästämisen ja sijoittamisen muotoja on tullut niin paljon lisää. Enää ei tarvitse olla pörssihai tai kiinnostunut yksittäisistä yrityksistä ja poimia sitä kautta osakkeita. Eikä myöskään tarvitse isoa perintöpottia aloittaakseen, liikkeelle pääsee pienemmilläkin summilla.

Juho lisää, että säästämisestä ja sijoittamisesta on myös tullut huomattavasti aiempaa helpompaa ja maanläheisempää.

- OP-mobiililla voi tehdä hyvinkin helposti kuukausisäästämistä tai ostaa rahastoja. Myös erilaista tietoa on nykyisin valtavasti saatavilla ja se on helposti ymmärrettävässä muodossa.

Jos on säästäminen ja sijoittaminen muoti-ilmiö, niin ainakin yhtä iso ilmiö on vastuullisuus.

- Vastuullisesta sijoittamisesta on puhuttu kymmenisen vuotta, mutta OP:lla työ on aloitettu jo 20 vuotta sitten. Olemme allekirjoittaneet YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet, jotka antavat raamit sijoitustoiminnalle, Heidi kertoo.

- Tämä on vielä vähän villi länsi siinä mielessä, että eri toimijat nimeävät vastuullisen sijoittamisen rahastoja vähän eri kriteerein, koska lain puitteissa ei ole olemassa tarkkoja sääntöjä. Meillä OP:ssa kaikissa aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa noudatetaan vastuullisen sijoittamisen periaatteita, mutta meillä on myös erikseen linjattu vastuullisen sijoittamisen teemarahastot, Heidi lisää.

Vastuullisella sijoittamisella tarkoitettaan sitä, että salkun tuotto/riskiprofiilia pyritään parantamaan huomioimalla muitakin seikkoja kuin talous- ja tilinpäätösasioita. Näitä voivat olla esimerkiksi ympäristöasiat, yrityksen hallintotapa ja ihmisten hyvinvointiin liittyvät asiat.

- Sitten on olemassa vielä erikseen eettinen sijoittaminen, jossa sijoittajan omat arvot ja vaikuttaminen menevät tuottotavoitteiden edelle.

Enää vastuullisuus ei siis todellakaan ole pelkkää sanahelinää, vaan sillä on valtava merkitys. Kukapa sijoittaisi rahansa vastuuttomaan, huonosti käyttäytyvään yritykseen.

- Nyt kun finanssimarkkinat hinnoittelevat yritykset vastuullisuuden kautta, niin muutosta alkaa tapahtua, Juho toteaa.

 Vaikka säästäminen ja sijoittaminen on noussut muoti-ilmiöksi, on kolikolla myös kääntöpuoli. Heidi muistuttaa, että samaan aikaan Suomessa on enemmän maksuhäiriömerkintöjä kuin koskaan aiemmin.

- Esimerkiksi osa nuorista on todella valveutuneita säästämisen suhteen, mutta osa saattaa olla jo hyvin nuorena todella pahassa pikavippikierteessä. Jos oma talous ei ole hallinnassa, se vaikuttaa todella paljon omaan hyvinvointiin.

Heidi ja Juho toivovatkin, että raha-asioista puhuttaisiin niin kotona kuin koulussakin entistä enemmän. Ja vielä tärkeämpää olisi se, että säästäminen aloitettaisiin ajoissa, eikä sitä lykättäisi aina vain tulevaisuuteen.

- Jos säästämisen aloittaa nuorella iällä, ehtii vuosien varrella kerryttää mukavan summan pienemmilläkin kuukausierillä. Jos puolestaan säästämisen aloittaa 40-vuotiaana, niin säästöön pitää laittaa aika paljon isompia summia, jotta ehtii saada samanlaisen potin kasaan, Juho pohtii.

Aikaisemmin suomalaiset ovat säästäneet rahaa pelkästään pankkitilille, joka on jo pidemmän aikaa ollut todella tehoton säästämisen muoto.

- Aina pitäisi tavoitella vähintään inflaation verran tuottoa, jotta edes rahan arvo säilyy. Ja jos ajattelee, että pistää rahan töihin tekemään lisää rahaa, niin sitten tavoitteen pitäisi olla inflaatiota korkeammalla ja siihen ovat hyvinä keinoina rahastot ja osakkeet, Heidi neuvoo.

 Toinen vanhanaikainen tapa on mieltää asuntolainan maksaminen säästämiseksi.

- Ajatellaan, että sieltä se omistus vähitellen siirtyy itselle, mutta eihän asuntolaina ole muiden haaveiden mahdollistaja, eikä yksittäistä seinää voi myydä. Siksi suosittelemme kaikille laina-asiakkaille nykyisin myös säästämistä lainanmaksun ohella, ihan joka kuukausi.

Heidi ja Juho muistuttavat, että säästämisessä pääsee alkuun ihan pienilläkin summilla ja kuten jo todettua, tärkeintä on juurikin se aloittaminen.

- Jos ei pysty yhtään säästämään vaan kaikki rahat menevät asuntolainan lyhentämiseen tai vuokraan, niin silloin on syytä miettiä, onko kokonaisuus tasapainossa. Kaikesta kätevintä on se, että raha lähtee tililtä säästöön suoraan palkkapäivänä. Jos raha jää tilille makaamaan, niin sille keksii kyllä aina jonkin muun kohteen. Pienemmästä palkasta pienempi säästö ja isommasta isompi, Juho rohkaisee.

Heidi muistuttaa, että kuukausisäästäminen on myös siitä hyvä tapa säästää, sillä se antaa myös mielenrauhaa.

- Kuukausisäästäjän ei tarvitse miettiä mikä on markkinatilanne tai mitä maailmalla tapahtuu. Rahastot ovat vastuullisia ratkaisuja ja hyvin hajautettuja.

 Ylipäätään säästämisessä ja sijoittamisessa maltti on aina valttia. Pikajuoksusta ei voi puhua, vaan paremminkin maratonista ja ultrajuoksusta, jossa tähdätään pitkäjänteisesti kohti tavoitetta.

- Sijoituksiin liittyy aina arvon heiluntaa ja se on täysin normaalia. Riskin kantaminen palkitaan kyllä, mutta heiluntaa pitää sietää. Itse asiassa OP Ryhmän asiakkaat ostivat viime kevään myllerryksessä enemmän osakkeita kuin myivät. Hienoa nähdä, että asiakkaamme eivät ole ryhtyneet paniikkimyynteihin. Tietotaso ja ymmärrys asiasta on lisääntynyt, Juho iloitsee.

Ja vaikka tietoa säästämisestä ja sijoittamisesta on tarjolla yllin kyllin, kannattaa tiedon kanssa olla tarkkana, ja etenkin aloittelevan säästäjän ja sijoittajan kääntyä ammattilaisen puoleen.

- OP:lla on tarjolla asiantuntijoita ihan kaiken kokoisilla summilla säästäville ja sijoittaville, Heidi ja Juho muistuttavat lopuksi.

Heidin ja Juhon kesän kuumimmat sijoitusvinkit:

  1. Yksi parhaista vinkeistä on se, että aloittaa.
  2. Mobiilisovelluksella säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen on helpompaa kuin koskaan. OP Sijoituskumppani auttaa ja kannustaa sinua sijoitustavoitteesi saavuttamisessa. Saat viestejä edistymisestäsi ja voit kätevästi seurata sijoituksesi kehitystä ja matkaasi kohti tavoitettasi palvelun avulla.
  3. Sijoittaminen on helppoa aloittaa rahastoilla. OP-Rahastoyhtiön valikoimasta löytyy jokaiselle sopivat rahastot, olipa sijoittamisen kärkenä vastuullisuus, eläkepäivät tai tuotto-odotukset.
  4. Tuotto-osuus-anti tuo omistaja-asiakkaalle mahdollisuuden sijoittaa omaan osuuspankkiinsa. Tuotto-tavoite tuleville vuosille on 3,25 %.

Lue lisää:

Löydä sinulle sopiva vastuullisen sijoittamisen rahasto

OP Sijoituskumppani on digitaalinen sijoitusneuvojasi OP-mobiilissa

Omistaja-asiakkaan edut säästämisestä ja sijoittamisesta

OP Pohjois-Savon Tuotto-osuus-anti

Kuuntele Talouspuhetta-podcastit

Lue pohjoissavolaisia juttuja OP Mediasta

Siirry OP Pohjois-Savon verkkosivuille

Annettuja tietoja ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi antaa tarjous rahoitusvälineen ostamisesta tai myymisestä. Rahasto-osuuden arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. Tuotto-odotus tai tuottotavoite eivät ole tae tulevasta tuotosta tai kehityksestä. Tuotto-odotuksen tai -tavoitteen perusteella ei voi muodostaa luotettavia oletuksia sijoitusten tulevasta tuotto- tai arvonkehityksestä. Esitetyt tiedot eivät muodosta täydellistä kuvausta sijoituskohteesta ja siihen liittyvistä riskeistä. Asiakkaan tulee aina ennen sijoituksiin liittyvien päätösten tekemistä tutustua sijoituskohteen ominaisuuksiin, kuluihin ja riskeihin, jotka ilmenevät esimerkiksi rahastoesitteestä ja avaintietoesitteestä. Rahastoesitteet ja avaintietoesitteet ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja markkinoi Osuuspankki. Sijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.