Kyseessä on seitsemäs kesä, kun Osuuspankit ympäri Suomen tarjoavat nuorille mahdollisuuden tutustua työelämään. Kampanjassa yhdistys tarjoaa nuorelle työpaikan pankin lahjoittaessa nuoren palkan. Kiia Nykänen törmäsi kampanjaan sosiaalisessa mediassa ja päätti hakea Pohjois-Savon Syöpäyhdistykselle toimistoassistentiksi.

– Halusin työhön, jossa voin tehdä hyvää syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä puolesta. Lisäksi työtehtävät kuulostivat todella mielenkiintoisilta, Nykänen avaa kesätyöhakunsa taustoja.

– Parasta on ollut se, että olen itse päässyt keksimään uusia ideoita ja olemaan yhteydessä erilaisiin ihmisiin sosiaalisen median kautta.

Kiia Nykänen työskenteli kesäkuun alussa Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksessä toimistoassistenttina.

Nuori tuo yhdistykseen uutta osaamista

Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Jaana Oikarisen mielestä nuoria kannattaa ottaa rohkeasti mukaan yhdistyksen toimintaan. Nuori tuo uutta näkökulmaa ja ymmärrystä siitä, miten nuoret käsittelevät syöpään ja yhdistystoimintaan liittyviä asioita.

– Kun Kiia teki ensimmäisenä työpäivänään meille julkaisun sosiaalisessa mediassa, saimme heti uusia seuraajia. Meille tämä on hieno tilaisuus oppia, miten nuoret viestivät somessa ja miten meidän kannattaa viestiä heille, Oikarinen jatkaa tyytyväisenä.

Vuorelan Veikkojen puheenjohtaja ja Tarinalaakson frisbeegolfkentän ratamestari Janne Mönkkönen on samoilla linjoilla.

– Tarvitsemme nuorta virtaa hommiin, koska työtehtävämme ovat fyysisiä. Reippaiden tekijöiden kautta myös me vanhemmat innostumme tekemään enemmän.

OP Pohjois-Savon kampanjaan haki tänä vuonna 76 pankin toimialueella toimivaa yleishyödyllistä yhdistystä. Janne Mönkkönen kuuli kampanjasta ensimmäisen kerran jo viime vuonna ja hyvien kokemusten perusteella tällekin kesälle päätettiin hakea kesätyöntekijöitä.

– Suosittelen lämpimästi hakemaan kampanjaan mukaan. OP:n kesäduunikampanja tarjoaa matalan kynnyksen mahdollisuuden työllistää innokkaita ja saada apukäsiä talkootyöläisille, Mönkkönen kertoilee.

Ensin työ, sitten huvit

Saarnisaari on harrastanut frisbeegolfia jo kuusi vuotta ja kilpailee lajissa lisenssitasolla. Kesätyössään hän auttaa Vuorelan Veikkoja Tarinalaakson uuden frisbeegolfradan rakennuksessa.

Niko Saarnisaari rakensi Tarinalaakson uutta frisbeegolf-rataa kesäduunissaan.

– Työssä parasta on, kun saan olla niin paljon ulkona. Samalla opin tekemään käsillä, kunnostamaan heittopaikkoja ja siistimään eri alueita, Saarnisaari kertoo innoissaan.

– Tänään oli ensimmäinen kerta, kun pääsin heittämään työpäivän aikana. Aiemmin kiekot eivät ole olleet edes mukana, sen verran on töitä riittänyt uuden kentän valmiiksi saamisessa.

Työelämän pelisäännöt tutuiksi

Jaana Oikarinen on innoissaan, että Pohjois-Savon Syöpäyhdistys pystyy tarjoamaan nuorille kesätyötä.

– Se antaa näkemystä tulevaisuudesta ja työelämästä sekä vinkkejä siihen, mitä nuori haluaa tehdä koulujen jälkeen.

Kiia Nykänen kertoo oppineensa paljon yhdistyksen pyörittämisestä, syöpään liittyvistä asioista sekä nuorelle tärkeistä työnhaun ja työsopimuksen teon kiemuroista.

– Uskon, että tulen oppimaan lisää sosiaalisesta mediasta ja viestinnästä sekä miten ja millaisella äänensävyllä ihmisille kannattaa markkinoida yhdistystä. Voisin kuvitella tekeväni tällaista työtä tulevaisuudessa.

Oma raha opettaa

Kesäduuni OP:n piikkiin on osa pankin vastuullisuustoimintaa sekä tärkeä osa nuorten taloustaitojen edistämistä.

– Minusta on tärkeää, että nuoret oppivat työnteon merkityksen ja että rahan eteen pitää tehdä töitä, Janne Mönkkönen toteaa.

Tänä vuonna Osuuspankit ympäri Suomen lahjoittavat yhdistyksille nuorten työllistämiseksi yhteensä lähes 840 000 euroa. Kahden viikon työstä nuoren palkkatuki on 400 euroa. Sekä Nykänen että Saarnisaari aikovat säästää osan ansioistaan tulevaa varten.

– Aion lomailla kesätyön jälkeen. Osan rahoista käytän harrastukseni cheertanssin kuukausi- ja varustemaksuihin, osa menee säästöön, Kiia Nykänen kertoo.

Niko Saarnisaari aikoo viettää aikaa kavereiden kanssa ja heittää kiekkoa.

– En ole vielä päättänyt, mitä teen kesätyörahoilla. Tällä erää ne jäävät tulevaisuutta varten.