Kuopiolainen Marika Pulkkinen on toiminut kevytyrittäjänä vuoden ajan. Pulkkinen työskentelee markkinoinnin freelancerina kahdelle yhtiölle. Kevytyrittäjyys oli hänen tilanteessaan mainio ratkaisu saada työllistetyksi itsensä kokoaikaisesti.

–Saan tehdä erilaisia työtehtäviä joustavasti ja monipuolisesti. Usein teen töitä kotoa käsin, joskus liikun kahvilaan ihmisten ilmoille tai lainaan toimeksiantajieni toimistoa, Pulkkinen kuvailee työtään.

Pulkkinen vertaili huolellisesti laskutuspalveluita keskenään ennen kuin päätyi valitsemaan OP Kevytyrittäjä -palvelun. Hänen tilanteessaan tärkeintä oli saada Y-tunnus eli toiminimi, jonka mukana pääsee nauttimaan yrittäjyyden eduista. OP Kevytyrittäjä -palvelu hoitaa Pulkkisen puolesta yrityksen laskutukseen, verotukseen ja kirjanpitoon liittyvät asiat.

Pulkkinen kiittelee myös helppokäyttöistä alustaa: se opastaa joka vaiheessa esimerkiksi siitä, millainen kuitti kirjanpitoon kelpaa. Automaattinen kirjanpito hoitaa kuitit ja laskut oikeaan osoitteeseen hänen puolestaan.

–Tämä on toiminut mainiosti! Tarvittaessa chatista saa nopeasti apua, hän hymyilee.

OP Kevytyrittäjä on laskutuspalveluista ainoa, jonka kautta voi työskennellä Y-tunnuksella. Pulkkisen tapauksessa toiminimellinen yrittäjä tienaa enemmän, sillä hän voi hyödyntää arvonlisäveron alarajahuojennuksen, saa viisi prosenttia tuloistaan verovapaana sekä välttyy työnantajamaksujen maksamiselta.

–Lisäksi yrittäjä voi vähentää verotuksesta työnteosta aiheutuvia kuluja, kuten työpuhelimen ja -koneen, Pulkkinen kertoo. Ainoastaan YEL-vakuutus Pulkkisen piti hoitaa itse, kaikki muu hoituu automaattisesti palvelun kautta. Nykyään vakuutuksen saa hankituksi myös suoraan palvelun kautta.

Laskutuspalvelun käytöstä menee viiden prosentin palvelumaksu jokaisen laskun arvolisäverottomasta summasta. Sillä katetaan muun muassa kirjanpitokuluja. Muita kuluja, kuten kuukausimaksuja, ei ole.

–Eli jos ei ole tuloja, ei ole menojakaan. Vertaillessani eri palveluita huomasin, että lähes kaikissa on sama palvelumaksu, mutta täällä sillä saa enemmän etuja. Yli 30 000 vuosituloista palvelumaksuja ei enää peritä, Pulkkinen mainitsee.

Pulkkisen mielestä kevytyrittäjyyteen tarvitaan päättäväisyyttä ja tunnollisuutta, sillä töitä tehdään usein itseohjautuvasti kotoa käsin. Myös itsensä johtamisen taidot korostuvat, sillä kevytyrittäjän tulee itse määritellä työaikansa, taukonsa ja organisoida projektit kunnialla maaliin. Silloin myös työn tulos on hyvä.

–Tähän laskutuspalvelu auttaa, sillä voin keskittyä itse työn tekemiseen ja asiantuntijat hoitavat ylimääräiset hommat puolestani, Pulkkinen kertoo.

Kirjoittaja: Digimag/Heta Jyrälä

Lue lisää OP Kevytyrittäjä -palveluista.

Marika Pulkkinen on toiminut kevytyrittäjänä vuoden ajan. Kuvaaja: Digimag/Mirka Happonen