Lekkerbergin Laulava Kylä on lastenmusiikkiorkesteri, joka tuo tapahtumiin ja leikkipuistoihin laulavaa, soittavaa ja leikkivää luovaa toimintaa keskelle arkea. Toiminnan kantavana ideana on tuoda lastenmusiikkikonsertti ja soitintyöpaja paikkoihin, joissa sitä on harvemmin saatavilla, mutta joissa lapsiperheet viettävät paljon aikaa.

Työskentely on osallistavaa, kokeilevaa ja luo yhteisöllisyyttä musiikin ja toiminnallisten ohjattujen aktiviteettien avulla. Lekkerbergin kyläläisinä ovat Emmi Virtanen, Juha Happonen sekä Marjaana Oliveira. Soittimina on kitara, ukulele, viulu, basso ja erilaiset rytmisoittimet.

-Toteutimme syksyllä 2018 Kulttuurikeinu Osuuskunnan voimin valtakunnallisen Lastenmusiikkipäivän Kuopion tapahtuman pääkirjastolla. Huomasimme, että lapsiperheille suunnatulle ilmaiselle kulttuuritoiminnalle on kysyntää, Marjaana Oliveira kertoo orkesterin taustasta.

-Emmillä ja minulla on taustaa musiikkileikkikoulun opettajina ja meillä kaikilla oli jo ennestään lastenlauluja tehtyinä ja esiintymiskokemusta, joten oli luontevaa ryhtyä suuntaamaan konserttikiertuetta lapsiperheille.

Kesällä 2019 orkesteri kiersi Suomen Kulttuurirahaston rahoittamana Kuopion leikkipuistoissa pitäen 36 konserttia sekä musiikkimaalaus- ja soitinrakennustyöpajoja. Lisäksi Lekkerbergin Laulava kylä on rantautunut mm. Oravifestille ja Lastenmusiikkipäivään.

Kuopiossa lapsille ja lapsiperheille suunnattua kulttuuritarjontaa on kivasti tarjolla, kun katselee esim. Musiikkikeskuksen, kansalaisopiston tai seurakuntien tarjontaa.

-Ilmaista, matalan kynnyksen kulttuuritoimintaa, mihin kuka vain taustoistaan riippumatta voisi osallistua, on kuitenkin mielestämme tarjolla liian vähän. Siksi meille on erityisen tärkeää, että voisimme pitää konsertit ilmaisina ja kaikille avoimina, Oliveira korostaa.

Leikkipuistokonserttien positiivinen palaute kantautui myös OP Pohjois-Savoon, ja pankin hallitus teki loppuvuodesta päätöksen tukea orkesterin tämän vuoden toimintaa 2000 euron lahjoituksella. Laulavan Kylän toiminnassa yhdistyy arvot, joita myös pankki haluaa tukea.

-Osalle puistoilijoista konsertit tulivat yllätyksenä ja selvästi se toi mukavaa vaihtelua tavanomaiseen puistoreissuun. Lapset ilakoivat saadessaan soittaa konserteissa mukana itsetehdyillä soittimillaan. Ja jos jollakin ei ollut omaa soitinta, niin meiltä sai lainata rumpuja ja rytmimunia, jotta kaikki pääsivät osallistumaan. Perheet selvästi nauttivat yhteisestä tekemisestä ja ulkona musisoimisesta.

Oliveiran mukaan konserteilla oli myös selvä yhteisöllinen tilaus ja positiivista palautetta tuli myös siitä, että pääsi näkemään ja tutustumaan oman lähiön muihin lapsiperheisiin.

Elokuussa lauletaan, soitetaan ja tanssitaan yhdessä

Orkesteri järjestää elokuussa kaksi konserttia. Ensi viikon maanantaina 10.8.2020 klo 18 on Kuopion Valkeisenlammen rannalla Ukkokodin puolella puistopiknik-konsertti, joka on osa Kuopio Juhlii -tapahtumaa. Ennen konserttia klo 17 on soitinrakennustyöpaja, missä jokainen voi tehdä itselleen oman soittimen. Kotoa voi ottaa mukaan soittimeksi kelpaavan purnukan tai käyttää soitinpajan kierrätysmateriaaleja. Konserttiin kannattaa varustautua myös pikniktarvikkeilla ja eväillä. Ja nauttia viimeisistä lomapäivistä ja kesän lämmöstä yhdessä soittaen ja laulaen. Torstaina 13.8. järjestetään konsertti Kuopion Perheentalolla klo 10 alkaen. Myös tähän maksuttomaan konserttiin voi ottaa oman soittimen mukaan.

Kulttuurikeinu Osuuskunta järjestää jälleen marraskuussa Valtakunnallisen lastenmusiikkipäivän Kuopion tapahtuman, mikäli vain koronrajoitukset sallivat tapahtuman järjestämisen. Marraskuun konsertista kerrotaan enemmän lähempänä, joten kannattaa seurata Lekkerbergin Laulavan Kylän facebook-sivuja. On paljon mahdollista, että Lekkerbergin Laulava Kylä vieraillee myös siellä.

Tutustu Puistopiknik-konserttiin ma 10.8. klo 18.00 sekä soitinrakennustyöpajaan ma 10.8. klo 17.00

Lue lisää konsertista Perheen talolla to 13.8. klo 10.00

Lekkerbergin Laulava Kylä Facebookissa

OP Pohjois-Savon verkkosivut

Katri Saarelainen

viestintä- ja markkinointipäällikkö, OP Pohjois-Savo