Aurinko paistaa Varpaisjärven yleisurheilukentällä. Hippo-yleisurheilukilpailu on alkamaisillaan, ja perheet ilmoittavat lapsiaan kisaan. Pienimmät ensikertalaiset seuraavat tiiviisti äidin käsipuolesta, kun isommat lapset kipaisevat vauhdilla kisapaikoille harjoittelemaan.

Kolmen lapsenlapsensa kanssa kisoihin tullut tapahtuman konkarikävijä Liisa Mäkitörmä häärii urheiluseura Varpaisjärven Vireen toimitsijana kuulantyöntöpaikalla. Hän opastaa kilpailijoita tottuneesti suorituksessa, ja lapsi kerrallaan lähettää kuulan onnistuneesti kentälle.

–Nämä ovat 20. Hippo-kilpailut, joissa olen huoltajana tai toimitsijana. Kahden vanhemman lapseni kanssa kävimme Hippo-hiihdoissa jo 1990-luvulla. Nuorin tykkäsi erityisesti urheilla, ja hän on harrastanut kilpaurheilua yhä aikuisenakin, Mäkitörmä sanoo.

–Haluan kannustaa lapsia liikkumiseen. Siksi kuljetan nyt lapsenlapsianikin tänne, Mäkitörmä toteaa.

Yhteistyötä paikallisyhteisön hyväksi

Ilmapalloja touhukkaasti täyttävä OP Pohjois-Savon myynti- ja asiakkuuspäällikkö Heini Hukkanen kertoo, että Hippo-kisat ovat liikuttaneet lapsia yli 40 vuotta. Kilpailu sai alkunsa, kun erään osuuspankin innokas puuhamies halusi järjestää pankin juhlavuoden kunniaksi asiakkaille iloisen tapahtuman.

–Hippo-kisat ovat säilyneet melko samanlaisena kaikki nämä vuodet. Liikunnan riemuun tämä tiivistyy. Ehkä ennen oli vielä enemmän kisailuhenkeä, kun nykyään toivomme, että kaikki pääsevät mukaan ja palkitaan, Hukkanen toteaa.

–Kisojen merkitys on korostunut entisestään. Ihmiset ovat paljon kännyköillä ja muilla älylaitteilla. Aikaa vietetään sulkeutuneena sinne oman piirin sisälle. Siksi paikkakunnan ihmisiä yhteen tuova tapahtuma on tervetullut.

OP Pohjois-Savo järjestää Hippo-yleisurheilu ja hiihtokisoja usealla paikkakunnalla joka vuosi. Kisajärjestelyt tehdään yhteistyössä paikallisten urheiluseurojen kanssa.

–Tänään kisajärjestelyistä vastaa Varpaisjärven Vire. He huolehtivat, että kaikki sujuu mutkattomasti.

Lapset innolla mukana säällä kuin säällä

Kisat ovat täydessä vauhdissa, kun mustanpuhuva pilvi vyöryy yli kentän ylle. Pisarointi yltyy kaatosateeksi kastellen kilpailijat ja yleisön. Kenenkään tekemistä se ei näytä häiritsevän. Mäkitörmä pyyhkii lastalla kuularingin kuivaksi, ja heittokierros voi jatkua.

–Parasta täällä on nämä reippaat urheilijat. Kaikki ovat innolla mukana kisassa. Vaikka välillä satoi, he eivät välittäneet siitä, Mäkitörmä hymyilee.

Kun toimitsijat ovat valmiita laskemaan eri lajien tulokset yhteen, kilpailijat tukijoukkoineen kerääntyvät munkille ja mehulle. Pienimmätkin ovat unohtaneet jo kisajännityksen. He juoksentelevat hihkuen kentällä ilmapallot käsissään. Hukkanen ja muut OP:laiset valmistautuvat palkintojen jakoon.

–Tosi ihana ilta tästä tuli. Kiva kun porukkaa oli näin paljon, vaikka sää oli vaihteleva. Vettä vähän rätkäisi, mutta ihmiset eivät onneksi lähteneet kesken pois, Hukkanen iloitsee.

–Hippo-kisat ovat ihanaa vaihtelua arkityöhön. Pääsemme tekemään yhdessä yhteisön hyväksi jotain ja porukalla nauttimaan liikunnan ilosta.​

Jokainen osallistuja on voittaja

Mitalit jaetaan ilta-auringon lämmössä, ja jokaisen lapsen vaatteet ovat ehtineet kuivua kotiin lähtöön mennessä. Palkintoseremoniassa jokainen kilpailija kutsutaan nimeltä hakemaan mitali. Lasten autuaat hymyt tarttuvat kaikkiin ympärillä oleviin.

–Tämä on kiva kisatapahtuma, koska jokainen lapsi pääsee osallistumaan ja saa palkinnon. On ihana aina nähdä, miten pienet lapset ilahtuvat, kun he tapaavat Hipon ja saavat oman mitalin kaulaan kisojen lopuksi, Heini Hukkanen luonnehtii.

Liisa Mäkitörmänkin lapsenlapset kiipeävät kukin vuorollaan korokkeelle hymyilemään.

–Parasta täällä on urheileminen. Viisivuotiaasta lähtien olen käynyt joka vuosi. Ennen kisoja jännitti vähän, mutta hyvin meni, sain kultaa, 10-vuotias Elina Rönkkö kertoo.

Pikkusisarukset Johanna ja Mikko Rönkkö ovat niin ikään tyytyväisiä kisapäivään:

–Osallistuin juoksuun, kuulaan ja pituushyppyyn. Sain pronssia palkinnoksi. Sitten myös leikin ja juoksin kavereiden kanssa, Mikko kertoo.

–Juoksu oli kivointa! Ennen mä vähän pelkäsin Hippoa, mutta en enää. Tulen uudestaan taas ensi vuonna, Johanna lupaa.

Mikko, Johanna, Liisa ja Elina nauttivat urheilujuhlan tunnelmasta Varpaisjärven Hippo-kisoissa.

Katso OP Pohjois-Savon Hippo-kisojen aikataulut op.fi:stä.