Topakan ja sanavalmiin Minna Canthin värikkäitä käänteitä avaa tammikuun alussa Savo-oopperan viihdyttävä teos Minnan taivas. Luvassa on rytmimusiikin ja historiaan osittain ankkuroituvan tarinan yhteensovitus – ooppera, jossa ei todellakaan pönötetä, kuten Savo-ooppera yhdistyksen Marjo Suhonen ja Rauno Tikkanen omin sanoin lupaavat. Tarinassa vilahtelee tuttuja nimiä historiasta - kirjailija Juhani Aho aviovaimonsa taiteilija Venny Soldan-Brofeldtin kanssa sekä yksi maamme identiteetin peruskallioista, filosofi Johan Vilhelm Snellman. Merkkihenkilöiden suhdekiemurat olivat tuona aikana aivan yhtä mutkikkaita kuin nykyisinkin.

Oman aikansa saippuaoopperaa!, Rauno nauraa.

Ooppera esittelee inhimillisen ja samaistuttavan puolen jykevästä ja kipakasta Minnasta, joka naisten tasa-arvoisen aseman edistämisen ja yhteiskunnallisten kysymysten ohella nautti elämästä, leikki lastensa kanssa, viihdytti vieraitaan ja piti Kanttilan, Kuopion kotinsa, ovet aina avoinna kaikille.

Canthin ajattomiin lausahduksiin perustuva ooppera yllättää viihteellisyydellä ja vauhdikkuudella. Ennakkoluulon maalailema kuva synkästä sekä korkealta ja kovaa – vieraalla kielellä tärykalvoille porautuvasta teoksesta rapisee Marjukka Tepposen astuessa Minnan roolissa esiin ja laulaessaan selkeällä suomen kielellä vahvan naisen mielipiteet maailmalle.

Myös oopperan puvustuksella korostetaan Canthin ajattomuutta. Puvustuskokonaisuudesta vastavan Hanna Kettusen luoma linja huokuu arvostusta. Musta lesken asu on puolestaan musiikkipiireistä tutun Laura Vilagin suunnittelema ja toteuttama. Yllätyksiä on luvassa oopperan jälkipuoliskolla, johon muotisuunnittelija Katri Niskanen on antanut oman kädenjälkensä. Puvustuksen myötä hänelle avautui aivan uusi maailma suunnittelijana.

– En ole aiemmin tehnyt oopperapuvustusta, joten uusi aluevaltaus oli kutkuttava haaste ja mahdollisuus kokeilla jotain uutta kulmaa vaatteiden suunnittelussa. Tässä projektissa sain toteuttaa vapaampaa ja irrationaalisempaa, mielikuvituksellisempaa lähestymistapaa kuin mitä normaalisti teen suunnitellessani esimerkiksi omaa käyttövaatemallistoani tai ilta- ja hääpukuja asiakkailleni.

Minna inspiroi suunnittelijaa rohkeudellaan ja rehellisyydellään.

– Kankailla ja materiaaleilla viestin elämäniloa, mahdollisuuksia ja vapautta valita. Ehkä saatan vähän kohahduttaakin, kuten Minna aikanaan, Katri kertoo hymyillen.

Vahvasti vähintäänkin savolaistaustainen työryhmä lupaa illan tarjoilevan koko draaman kaaren, hyvällä huumorilla maustettuna.

Kurkistus Minnan elämään

Tuottaja Marjo Suhonen ja kapellimestari, tuottaja Rauno Tikkanen muodostavat Savo-ooppera ry:n ytimen. Tikkasen vireille laittaman, Canthin oopperaprojektia varten perustetun yhdistyksen tavoite on jatkossakin tuottaa oopperaelämyksiä Kuopion seudulle.

­–Marjon pedanttisuus ja isojen produktioiden ymmärrys täydentää hyvin minun laajaa näkemystäni, yhdistyksen puheenjohtaja Tikkanen toteaa.

Ooppera nivoo yhteen alueella vaikuttaneet kansalliset merkkihenkilöt. Savolaistausta tuntuu vahvasti myös oopperan tuotantohenkilökunnassa, suurimmalla osalla on vähintään sukulaiskytkös alueelle.

– Tällä produktiolla myös sivistämme itseämme samalla kun nostamme esiin täällä vaikuttaneet merkkihenkilöt. Näiden taiteilijoiden, kauppaneuvosten, ajattelijoiden tarinoiden taustalta on yhteiskuntamme rakentunut.

Oopperan teksti, libretto, on Tikkasen pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, dramaturgi, ohjaaja Veera Airaksen koostama kudelma historiaan kirjattuja sattumuksia ja elämään jääneitä Minnan napakoita sutjautuksia. Airas on halunnut kääntää katseet Minnan sosiaaliseen elämään aikakauteen sen tarkemmin ripustautumatta. Henkilöhahmojen elämäntapahtumissa on sopivasti komediaa ja draamaa eläväisen esityksen luomiseen.

Yleinen käsitys vakavamielisestä aatteenpaloisesta Minnasta onkin vain osa totuutta. Nauru raikasi Kanttilan avoimista ikkunoista ja tuon tuosta kaupungin kaduilta saattoi pongata Minnan laajan ystäväpiirin maankuuluja taiteilijoita ja tieteilijöitä. 

Lupa nauraa ja liikuttua

– Elämän makuinen, vauhdikas tarina maamme suurnaisesta svengaavan musiikin säestämänä, lupaa maailman estradeja kiertänyt, Minnan nimiroolia esittävä sopraano Marjukka Tepponen.

On suuri kunnia antaa ääni Minnalle!

Hän on iloinen, että juuri ooppera valikoitui kertomaan Minnan tarinaa suurelle yleisölle virkistävällä näkökulmalla. Teatteria ja musiikkia rakastavalle sopraanolle ooppera on täydellinen ilmaisumuoto.

– Mielenkiintoisen produktiosta tekee se, että Minnasta ei ole aiemmin tehty oopperaa. Olemme Airaksen libreton pohjalta yhdessä säveltäjän sekä koko tuotantotiimin kanssa luoneet Minnasta juuri sellaisen eläväisen kuvan, mikä on kenties jäänyt taisteluhenkisen vahvan naisen varjoon. Pilke silmäkulmassa, kuten Minnallakin oli.

Minna on sopraanolle itselleen läheinen, onhan hän omien sanojensa mukaan elänyt koko ikänsä Minnan patsaan varjossa. Minnan ajatusmaailmaan Marjukka on sukeltanut teosten sekä elämänkertojen kautta.

–Kutkuttava ajatus, että minut nähtiin sopivaksi Minnan rooliin, hän hymyilee kiitollisena.

Musiikki romuttaa ennakkokäsityksiä

Suhonen ja Tikkanen kertovat, että ooppera on myös kevyttä ja kepeää, vaikka monesti ennakkokäsitys tästä taidemuodosta on useimmilla meistä raskas. Minnan tarina viihdyttää varmasti.

Jukka Linkolan svengaava sävellys on kaukana mahtipontisen jäykästä oopperamusiikista. Sinfoniaorkesterin musiikillinen ilotulitus täydentää Airaksen oivaltavaa librettoa, eli oopperan laulu- sekä puheosuudet sisältävää tekstiä, jonka pohjalta säveltäjä on luonut oman näkemyksensä.

– Lähtökohtamme on ollut luoda mahdollisimman helposti lähestyttävä ja erittäin viihdyttävä ilta, Tikkanen kuvailee.

Tekstin on jo suunnitteluvaiheessa käynyt läpi kenties kriittisin mahdollinen yleisö - yläkouluikäiset nuoret. Vesantolaiset yläkoululaiset antoivat palautetta ja raottivat omaa näkökulmaansa sisältöön. Teksti on muokkautunut heidän huomioistaan.

Ajattomat raaka-aineet yllättävät

Illan kruunaa Minnan taivaallinen illallinen, jonka taikoo keittiömestari Kozeen Shiwan.

Tutustuminen moderniin produktioon sai itsekin rajoja rikkovan kokin innostumaan Minnan tarinasta. Illallisen suunnittelun hän aloitti etsimällä tietoa, mistä pöydän antimet mahdollisesti koostuivat 150 vuotta sitten. Keittiömestarille historiasukellus oli mielenkiintoista.

– Ihmisten suhde ruokaan on kiehtova. Aikakauden ruokavalio muodostui maanläheisistä raaka-aineista. Esimerkiksi puurot olivat merkittävässä asemassa, hapatus taas pidensi ruuan säilyvyyttä.

Menu on sekoitus uutta ja vanhaa modernilla tvistillä, sisältäen myös Shiwanin nimikkoannoksen.

– Kuningasperuna mätikreemin ja savuisen voikastikkeen kanssa on suomalainen makumaailma yhdessä annoksessa, hän kiteyttää hymyillen.

Sieniliemessä keitetty tattaripuuro sisältää runsaasti voita. Shiwan ymmärtää puurojen pääruokana herättävän vahvoja mielikuvia, ja helpottaa epäileviä, että maku ja koostumus tuovat mieleen kaikille tutun risoton.

Jälkiruoka on kokin mukaan ihana ja mielenkiintoinen yhdistelmä vanhaa perinteistä makua uudella tavalla. Hapatettu punajuuri kohtaa lakritsan ja valkosuklaan klassisen yhdistelmän.

Illallisten suunnittelu on hänelle yleensäkin mieluista. Shiwan omaa itse supervoimakseen kutsuman, harvinaislaatuisen taidon loihtia annoksia mielessään.

– Makumuistini on erittäin tarkka. Mielessä rakennettu kombinaatio yllättää aina positiivisesti, ensi puraisulla.

Hän kannustaa ihmisiä pysähtymään ja aistimaan ruokaa.

– En voi lakata ihmettelemästä, kuinka herkullinen esimerkiksi arkiseksi mielletty porkkanakin on! Tai kuinka hyvältä voikaan tuoksua raastettu sitruunan kuori!

Raaka-aineet ovat kaikki tasavertaisia, kuten me ihmisetkin, Shiwan muistuttaa.

Minnan Taivas -ooppera

  • Kuopion Musiikkikeskuksella to 6.1.2022 klo 18 (ensi-ilta), pe 7.1.2022 klo 18, la 8.1.2022 klo 18 ja su 9.1.2022 klo 16
  • OP Pohjois-Savo toimii oopperaillan isäntänä la 8.1. klo 18. Pankin omistaja-asiakkaille etuhintaiset liput ko. esitykseen OP-mobiilin kautta. Edun arvo 15 € kaikista lipputyypeistä.

Tutustu:

Savo-ooppera ry

Minnan Taivaallinen illallinen

OP Pohjois-Savon paikalliset omistaja-asiakkaiden edut