Edeltäneet poikkeukselliset vuodet ovat vaikuttaneet talouteen heikentävästi. Taantuma on kuitenkin näillä näkymin maltillisempi kuin odotettiin eli nyt kannattaa laittaa jäitä hattuun ja pysyä omassa suunnitelmassaan, painottaa OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen, joka tiimeineen seuraa ja analysoi maailman taloutta. Tulevaa vuotta 2023 on vielä vaikea ennustaa, sillä Yhdysvaltojen talous vaikuttaa vahvasti myös Eurooppaan.

- Maailmalla sijoittajat ovat kärsimättömiä taantuman suhteen. Haluttaisiin, että se tulee heti ja on jo huomenna ohi, Heiskanen naurahtaa ja painottaa, että nyt ei kannata hötkyillä, sillä taantuman syvyyden ja keston suhteen ollaan odotuskannalla. Hän myös korostaa, että jokainen kansalainen tietää oman taloutensa parhaiten. Nyt kannattaakin keskittyä entistä tarkemmin talouden seurantaan ja kulutuspäätöksiin.

- Olemme itse oman taloutemme parhaita asiantuntijoita ja sama pätee sijoituksiinkin. Ei kannata hätiköidä eikä pelästyä, vaikka yleinen kuva on synkkä. Kannattaa seurata korkoja ja sähkön hintaa, reagoida riittävän ajoissa ja kääntyä tarvittaessa pankin puoleen, jos talous menee tiukille. Korkotasolla on asuntovelalliselle enemmän merkitystä kuin kahvipaketin hinnalla.

OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen ja senior varainhoitaja Heli Hyvönen OP Pohjois-Savosta ihastelivat pankin uusia tiloja. Taustalla kuopiolaisen tekstiilitaiteilija Satu Nisun teos Golden Hour.

Vanha tuttu sijoituskohde tekee paluun

Pohjois-Savossa ollaan maltillisia, vaikka maailmantilanne huolestuttaakin. Monilla pankin asiakkaista on pitkäaikaisia sijoituksia ja luotto omaan pankkiin on vahva, kuvailee senior varainhoitaja Heli Hyvönen OP Pohjois-Savosta.

- Yllättävän rauhallisesti asiakkaat ovat suhtautuneet vallitsevaan tilanteeseen. Sijoittajat tietävät, että reagoimme nopeasti maailmantalouden muutoksiin. Toki epävarmuus vaikuttaa myös siihen, miten halukkaita ollaan sijoittamaan, mutta meillä on paljon sellaisia tuotteita, joissa on hyvä kasvuodotus lyhyelläkin aikavälillä, Hyvönen vinkkaa.

Mihin nyt kannattaa sitten sijoittaa? Mitkä ovat talven kuumimmat sijoitusvinkit? Heiskanen nostaa yhden vähän yllättävänkin kohteen esille.

- Viime vuosikymmeniltä tutut korkosijoitukset ovat tehneet come backin ja ovat järkevä osa salkkua. Reaalituotto on hyvä.

Hyvönen on samoilla linjoilla korkosijoittamisen suhteen ja muistuttaa lisäksi, että OP Pohjois-Savolla on tuotto-osuusanti meneillään ja vastuullisia teemarahastoja useampiakin. Taantumassakin kannattaa suunnata säästövaroja kasvu-uralle.

- Tuotto-osuusantiin ehtii vielä hyvin mukaan. Ylimääräisiä tilivaroja voi sijoittaa korkojen lisäksi pääomaturvattuihin säästöobiligaatioihin. Myös osakkeisiin sijoittavat vastuulliset teemarahastot, kuten OP-Ilmasto ja OP-Puhdas Vesi, ovat olleet erittäin suosittuja. Näitä voisi hankkia salkkuun osakemarkkinoiden kurssikorjaus- ja ylilyöntiliikkeistä.

Lampun sammuttaminen on lahja koko Suomelle

Pääekonomisti Heiskanen näkee taantumassa myös positiivisia asioita ja muistuttaa, että taantumia on ollut aiemminkin ja niistä on selvitty. Suomessa on vahvat työmarkkinat ja hyvä lähtötilanne yrityksissä.

- Mielikuviin nähden taantuma tulee olemaan maltillisempi kuin ennakoitiin. Pohjois-Savon alueelle tehdään investointeja ja vihreää siirtymää nopeutetaan, joka onkin tämän synkän pilven hopeareunus. Kuluttajille sanoisin, että eläkää muuten ihan normaalisti, mutta sähköä kannattaa säästää. Kun sammuttaa yhden turhan lampun, antaa samalla joululahjan koko Suomelle. Ja pitää muistaa, että taantuma vaikuttaa elämäämme vain tietyn ajan ja päättyy aikanaan.

Heiskanen kehottaa kuluttajia seuraamaan talousuutisia luotettavista kanavista. Niitä on tarjolla sekä uutismedioiden puolella että OP Ryhmän omilla kanavilla.

- Minusta perusmediat ovat tärkeimmät tiedon lähteet ja OP:n omilla sivuilla julkaistaan suhdannekatsauksia ja sosiaalisen median kanavilta löytyy webinaaritallenteita ja podcasteja. Niistä saa hyvän kuvan talouden kehityksen suunnasta.

Hyvönen muistuttaa myös OPxSijoittamisen Youtube-kanavan ajankohtaisesta aiheesta.

- Siellä pyörii parhaillaan joulukalenterin luukkuvideot, joissa yhtenä aiheena Sijoita yhtiöön, älä osakkeeseen!

Kuuman talousvuoden päätteeksi molemmat asiantuntijat odottavat jouluun hiljentymistä. Hyvösen joulumieli tulee läheisten kanssa.

- Jouluvalmistelut, jouluherkut ja luonnossa ulkoileminen kuuluvat jouluun.

Kuopiolaislähtöisen pääekonomistin joulu löytyy Leppävirralta.

- Mökillä pääsen irtautumaan maailman melskeestä ja näen ehkä tähdenkin taivaalla.

Lisää:

Kuuntele jutun TALOUSPUHETTA -podcast "Kurkistus vuoden 2023 talouden näkymiin"

OP Pohjois-Savon tuotto-osuus

Säästöt ja sijoitukset

Vastuullinen sijoittaminen

OPxSijoittaminen YouTube-kanava

Siirry OP Pohjois-Savon etusivulle

Lue lisää muita pohjoissavolaisia juttuja OP Mediasta