-Asiakkaiden kokema palvelukokemus ja sitä kautta asiakaskokemus on ollut useamman vuoden yksi tärkeimmistä asioista pankissamme. On hienoa, että asiakkaat kertovat meille palautteena sen, miten olemme palvelussamme onnistuneet. Kilpaileminen on mielestäni virkistävää ja se haastaa meitä kehittymään entistä paremmiksi, sen vuoksi olemme tänäkin vuonna mukana Parasta palvelua -kilpailussa. Haluamme tuottaa asiakkaillemme ylivertaisen asiakaskokemuksen, pankinjohtaja Antti-Jussi Pitkälä tiivistää.

Pankki pyytää asiakkailtaan palautetta asiakaspalvelusta heti asiakaspalvelutilanteen lopuksi tai lähettämällä palautekyselyn asiakkaalle sähköpostitse. Elokuun 2018 aikana pankki sai palautetta 745 asiakkaalta.

-Seuraamme mielenkiinnolla asiakaspalautteita pankkitasolla viikoittain, miten mitattu asiakaskokemuksemme kehittyy ja millaista avointa palautetta meille annetaan. Reagoimme annettuihin palautteisiin ja kehitämme jatkuvasti toimintaamme palautteiden perusteella, Antti-Jussi jatkaa.

Kysyimme pankin toimihenkilöiltä, miten he kokevat onnistuneen asiakaspalvelutilanteen, miltä heistä tuntuu saada palautetta.

Mistä mielestäsi koostuu onnistunut asiakaspalvelutilanne?

-Asiakkaan elämäntilanteen ja tarpeen kuuntelusta sekä yhdessä asiakkaan kanssa miettimällä juuri hänelle sopivat ratkaisut, pankin Varkauden konttorissa talouden kumppanina työskentelevä Kaisa Junkkarinen-Kosonen kertoo.

-Asioinnin sujuvuudesta sekä asiakkaan luottamuksen herättämisestä. Onnistumisia syntyy, kun pystytään yhdistämään osaaminen ja henkilökohtaisuus asiakkaan taloudellisten asioiden hoidossa, asiakkuusasiantuntija Tarja Koponen Kuopion konttorin yrityspalveluista vastaa.

Onko asiakkaalta helppoa pyytää palautetta ja miltä tuntuu saada palautetta omasta työstä?

-Palautteen kysyminen on jo luontevaa, kun palautteita on pyydetty jo useamman vuoden ajan. Haluan kehittää itseäni ja palautetta tarvitsen työminuuden kehittämiseen. Positiiviset palautteet lämmittävät mieltä ja kertovat siitä, että olemme asiakkaan kanssa yhdessä onnistuneet ratkaisemaan hänelle tärkeitä asioita. Negatiiviset palautteet otan vastaan ikään kuin kehitysideoina, sanoo Kaisa Junkkarinen-Kosonen.

-Positiivinen palaute innostaa ja negatiivinen opettaa. Minusta on hienoa, että yleensä asiakkaat antavat palautetta mielellään ja vastaavat meidän palautekyselyihin, lisää Tarja Koponen.

Kuopion alueen kauppakamari on lanseerannut Savolaisen palvelun teesit – rennosti aitoa, huumorilla ja savolaisella diplomatialla, ammattitaidosta tinkimättä, ripeää kiireettömyyttä ja suvaitsevaa yhteisöllisyyttä. Kuopion alueen kauppakamarin palveluvaliokunnan tavoitteena on, että savolaisesta palvelusta nousee maakunnan vetovoimainen tunnusmerkki. Täällä asuva, tänne muuttava tai täällä matkaileva tietää, että savolaisen palvelun laatuun voi luottaa – ja itse palvelutapahtuma onnistuu varsin usein iloisesti yllättämään.

Näkyvätkö Savolaisen palvelun teesit työssäsi?

-Nämä teesit kyllä näkyvät ja huumorin kukka kukkii monissa kohtaamisissa. Savolainen huumori ja ihmisläheisyys antavat asiakastapaamisiin puolin ja toisin rentoutta. Tullaan nopeasti tutuiksi ja juttu luistaa asiasta ja asian vierestä. Omassa työssäni on mielestäni tärkeintä olla ihminen ihmiselle. Asiakkaiden elämäntilanteet ovat moninaiset ja haluan omalta osaltani kulkea mukana näissä hetkissä, kertoo Kaisa.

-Tärkein teesi itselleni on ”ammattitaidosta tinkimättä”. Haastavat tilanteet vaativat kekseliäisyyttä löytää kaivattu ratkaisu ja sitä savolaista huumoria tarvitaan. Hoidetaan asiat ripeästi eteenpäin ja pyritään säilyttämään rauhallinen ilmapiiri kiireestä huolimatta, Tarja tiivistää teesien näkyvyyden palvelutyössään.

Savolaiset äänestämään parhaasta palvelusta

Kilpailun kuluttajaäänestys on käynnissä Savon Sanomien nettisivuilla 28.10. saakka. OP Pohjois-Savoa ja muita kilpailussa mukana olevia yrityksiä voi käydä äänestämässä 28.10. saakka osoitteessa:

https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/323d6696-f2fd-4b42-abd2-f9e80c958fcd?displayId=Fin1599938

-Koetko, että olet saanut meiltä äänesi arvoista palvelua? Jos koet, käy äänestämässä meitä. Äänestäneiden kesken arvotaan hyviä palkintoja, esimerkiksi OP:n rahastoja 100 euron arvosta, Antti-Jussi vinkkaa.

Savolaisen palvelun teesit:

RENNOSTI AITOA - Savossa ei ole tapana teeskennellä, pönöttää tai hienostella. Kohtaamisissa on lupa olla aidosti oma itsensä ja laittaa persoona peliin – sekä asiakkaalla että asiakaspalvelijalla.

HUUMORILLA JA SAVOLAISELLA DIPLOMATIALLA - Vastuu on kuulijalla, kuten tapana on todeta. Asiakas voi todellakin yllättyä, mutta tavalla joka jättää kutkuttavasti hyvälle mielelle. Savosta löytyy iso joukko asiakaspalvelun ammattilaisia, jolla on päivästä toiseen leveä hymy ja iloinen pilke silmäkulmassa. Savo tarjoaa palvelualttiutta, jolla hankalatkin tilanteet hoituvat parhain päin liki diplomaatin ammattitaidolla. Tavoitteenamme on todellinen winwin, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen.

AMMATTITAIDOSTA TINKIMÄTTÄ - Asiakkaiden ongelmat ovat välillä kinkkisiä, ja hyvä niin. Se tekee työstä entistä kiinnostavampaa. Parhaassa savolaisessa palvelussa ollaan valmiita näkemään vaivaa, jotta asiakkaalle löydetään kaivattu ratkaisu.

RIPEÄÄ KIIREETTÖMYYTTÄ - Vaikka kiire on osa arkea, ei sen tarvitse heijastua asiakkaihin. Asiat hoidetaan ripeästi ja valmista syntyy, mutta hosumatta.

SUVAITSEVAA YHTEISÖLLISYYTTÄ - Parasta savolaista palvelua tarjotakseen ei tarvitse olla savolainen. Toivotamme tervetulleeksi intohimoiset palvelualan ammattilaiset Suomesta ja ulkomailta ja otamme heidät ilolla mukaan tiimiin. Savolaisuus on suvaitsevaa yhteisöllisyyttä, johon on helppo tulla mukaan.

Katri Saarelainen

OP Pohjois-Savo