OP Pohjois-Savon ja SMPS Kuopion Järvipelastajien yhteistyösopimus takaa aluksen ylläpitokulut luoden siten valmiudet avustus- pelastustoimintaan usean vuoden ajaksi.

Olkoon nimesi OP Pohjois-Savo ja olkoot onni ja tuulet sinulle  myötäisiä avustus-, pelastus- ja koulutustehtävillä Pohjois-Savon vesistöillä, lausui Vepsäläinen suihkuttaessaan alkoholitonta kuohuvaa aluksen kylkeen.

- Nimikummin saaminen PV 146:lle on ollut pitkäaikainen haave. Nyt haave on toteutunut, iloitsee Kuopion Järvipelastajien puheenjohtaja Jussi Tuovinen. Miehistön puolesta kiittänyt alusvastaava Oliver Kuustonen puolestaan totesi, että vapaaehtoistoiminta olisi mahdotonta ilman tukijoita.  PV 146 OP Pohjois-Savon nopeus on 32 kn, pituus 7,5 ja leveys 2,6, m. Miehitys on vähintään kaksi pelastajaa.

Suomen Meripelastusseura

Jo 1897 perustettu Suomen Meripelastusseura on meri- ja järvipelastusyhdistysten keskusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten meripelastajien vapaaehtoistyöhön. Päätehtävä on auttaa merihätään joutuneita rannikolla ja sisävesillä. Lisäksi seura edistää veneilyturvallisuutta ja hyvää merimiestapaa. Vapaaehtoistyön arvo on vuositasolla noin 20 miljoonaa euroa. Toiminta on myös merkittävä osa valtakunnallista pelastuspalvelua.

Avovesikaudella 24/7 päivystävät miehistöt auttavat joka vuosi tuhansia ihmisiä, joista osa pelastetaan varmalta menehtymiseltä. Avunsaajista pääosan muodostavat huviveneilijät, joiden matka on katkennut tekniseen vikaan tai merimiestaitojen puutteeseen. Viime vuosina avustustehtävien  määrä on ollut kasvussa. Meripelastusseura kouluttaa kaikki miehistönsä. Koulutusjärjestelmä perustuu eri osaamisalueisiin.

 SMPS Kuopion Järvipelastajat  

Kuopion Järvipelastajien operatiivinen tukikohta laitureineen sijaitsee Pirttiniemessä, Kuopion Pursiseuran toimintakeskuksen yhteydessä. Saaristotukikohta on Iivarinsalossa Etelä-Kallavedellä. Tehtäviä hoidetaan sekä itsenäisesti että viranomaisten tukena. Avustuspyynnöt tulevat pääsääntöisesti Trossi-palvelusta tai hätäkeskukselta. Vuositasolla tehtäviä kertyy reilut sata. Jäseniä on noin 700, joista valtaosa Trossi-jäsenyyksiä. Miehistöjäseniä ja muita aktiiveja on vajaat sata. Viranomaistahojen ja Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun kuuluvien organisaatioiden lisäksi yhteistyötä tehdään mm. Kuopion Pursiseuran, Kuopion Urheilusukeltajien,  Partiolippukunta Järvisissien ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa.

 Trossi turvaksi

Venekauppa, vuokraveneily ja matkailu kotimaassa ovat kasvussa, joten veneilykausi on varmasti vilkas. Toimintakyvyttömäksi vesillä joutuneen veneen pelastaminen on aina maksullista, jos ihmishenkiä ei ole vaarassa. Kuopion Järvipelastajien valmiusvastaava Sami Rauhala patisteleekin veneilijöitä liittymään Meripelastusseuran Trossi-palveluun, joka takaa maksuttoman avun silloinkin, kun ihmisiä ei ole vaarassa. Lisäksi Rauhala korostaa, että veneen ja koneen kunto, polttoaineen riittävyys ja turvavarusteet on syytä käydä läpi ennen vesille lähtöä. Tsekkaukset kannattaa tehdä aina huolella ja tietyssä järjestyksessä. Mutta jos jotain sattuu, apuun tulee PV 146 OP Pohjois-Savo tai muu Meripelastuseuran alus.

Lue lisää:

Kuopion Järvipelastajat

Lue lisää pohjoissavolaisia juttuja OP Mediasta

Siirry OP Pohjois-Savon verkkosivuille