Rehnin mukaan 1990-luvun lamasta Suomi nousi tukeutumalla tutkimukseen ja koulutukseen, osaamiseen ja yrittäjyyteen. Kilpailukyky korjattiin ja julkinen talous tasapainotettiin.

- Nyt euroalue näyttää menevän taantumaan, mutta paljon riippuu energiakriisin ratkaisemisesta. BKT:n kasvuksi arvioidaan ensi vuonna noin prosentiksi. Hintojen nousu on nyt ollut poikkeuksellisen nopeaa ja energian hinnannousu selittää 40 prosenttia inflaatiosta, Rehn kertoi.

Tätä kehitystä hillitsemään EKP on nostanut korkoja kolme kertaa tänä vuonna ja jatkossa nostoja tulee todennäköisesti vielä lisää. Tähtäimessä on palauttaa inflaatio keskipitkällä aikavälillä kahden prosentin tavoitteeseen.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

- Suomen Pankin ennusteen mukaan Suomen talouskasvu tyrehtyy energiakriisiin. Kuluttajahintojen nousupaineet alkavat helpottaa vasta ensi vuoden aikana, jolloin inflaatioksi arvioidaan noin 4,3 prosenttia.

Julkinen talous tasapainoon

Rehn korosti, että julkisen talouden kestävä tasapainottaminen vaatii aktiivisia tuloihin ja menoihin vaikuttavia toimia. Nousevien korkojen oloissa tasapainon saavuttaminen on kuitenkin entistä haastavampaa.

- Tarvitaan sääntöperusteista finanssipolitiikkaa, julkisten menojen priorisointia ja laajaa menokartoitusta hallitusneuvotteluihin. Pidemmän aikavälin talouskasvua on tuettava pitkäjänteisesti rakenteellisilla uudistuksilla.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

- Panostukset on laitettava osaamiseen ja kannusteet työllistymiseen. Tärkeää on myös edistää tutkimus- ja kehittämistoimintaa ja kehittää yritystoiminnan edellytyksiä.

Rehn muistutti, että meillä on nytkin edellytykset olla paitsi selviytyjä- myös menestyjäkansa. Tavoitteena on oltava, että tulevaisuuden Suomi on osaamisen, yrittämisen ja aidon välittämisen yhteiskunta.

Digitaalisuutta ja vastuullisuutta

OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio kertoi, että OP Ryhmän tulos tammi-syyskuussa ennen veroja oli hyvä eli 940 miljoonaa euroa. Pankki on vakavarainen ja sillä on 3,9 miljoonaa asiakasta, joista 2,1 miljoonaa on omistaja-asiakkaita.

- Pankin toimintaympäristöön vaikuttavat useat megatrendit, kuten geopolitiikka ja globaalin talouden epävarmuus, kaupungistuminen ja väestön demografinen muutos, teknologian ja datan voima sekä kestävä kehitys ja vastuullisuus. Myös talouden pelisäännöt ovat murroksessa.

Timo Ritakallio ja Nora Hortling muistuttivat omissa puheenvuoroissaan muun muassa vastuullisen liiketoiminnan tärkeydestä.

- Asiakkaidemme tarpeet ovat säilyneet samoina, mutta kanavat ja kulutustavat muuttuvat. Digitaalisiin kanaviin siirrytään yhä enemmän ja konttoriasioinnin määrä on laskenut kolmessan vuodessa yli 40 prosenttia. Tekoäly ja automaatio tuottavat asiakkaille uutta lisäarvoa ja liiketoimintaan tehokkuutta.

Asiakasten odotuksissa korostuvat palveluiden helppokäyttöisyys ja sujuvuus sekä vastuullinen toiminta. Jo lähes 1,4 miljoonaa asiakasta käyttää aktiivisesti OP-mobiilia

Vastuullisuuteen kannattaa panostaa

Olvi Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja Nora Hortling kertoi, että Olvi Oyj:ssä noudatetaan ympäristövastuuta, yhteiskuntavastuuta ja hyvää hallintotapaa eli toteutetaan ESG-raportointia.

Vastuullisuuden painopisteet ja tavoitteet ovat vastuullinen arvoketju, paras työpaikka, arvonluonti sidosryhmille ja kuluttajaviestintä.

- Onko vastuullisuus kulu vai säästö? Hortling kysyi ja vastasi: - Vastuullisuus vaatii resursseja, mutta on edellytys yrityksen olemassaololle. Siihen kannattaa panostaa.

Olvi Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja Nora Hortling.

Lue lisää Talousillan tunnelmista täältä ja katso tallenteet puheenvuoroista täältä.

Lue myös muita pohjoissavolaisia juttuja OP Mediasta

Siirry OP Pohjois-Savon etusivulle