Moni nuori kokee, ettei rahasta ja taloudesta puhuta tarpeeksi, vaikka nykyinen opetussuunnitelma sisältää taloustaitojen opettelua jo alaluokilta alkaen. Kun pankilla on oma liiketoiminta kunnossa, on sillä talouselämän asiantuntijana loistava mahdollisuus osallistua nuorten taloustaitojen vahvistamiseen.

– Haluamme ottaa aktiivisen roolin ja auttaa, koska nuorena opitut taloustaidot heijastuvat myös siihen, kuinka aikuisena hoitaa omia raha-asioita, kertoo OP Pohjois-Savon toimitusjohtaja Seppo Pääkkö.

– Koemme taloustaitojen opetuksen tärkeäksi. Se sopii yhteisölliseen rooliimme ja sen kautta voimme toteuttaa pankin perustehtävää, eli edistää toimialueemme ja asiakkaidemme menestystä ja hyvinvointia.

Jalkautuminen nuorten pariin kannattaa

OP Pohjois-Savon toimipisteillä opastetaan talousasioita pankkipalvelujen yhteydessä – aina talouden hallinnasta säästämisen tärkeyteen.

– Nuorten lisäksi asiakkaat toivovat asiantuntijoiltamme opastusta ja neuvoja vaativissakin säästämiseen, sijoittamiseen tai verotukseen liittyvissä asioissa, esimerkiksi rakennushankkeen suunnitteluun ja rahoitukseen liittyvissä asioissa, Pääkkö selventää peruspankkityön laajuutta.

OP Pohjois-Savon toimitusjohtaja Seppo Pääkkö vierailulla Itä-Suomen Yrityskylässä.

Pankin taloustaitotyön ehdoton kivijalka on koulu- ja oppilaitosvierailut. Lapsia ja nuoria kiinnostava tulokulma on tehokas tapa kertoa talouden kiemuroista. Esimerkiksi tämän vuoden maaliskuussa OP Pohjois-Savo osallistuu valtakunnalliseen Taloustaitoviikkoon, jolloin pankki kutsuu koululaisia tutustumaan talousasioihin ja vahvistamaan taitojaan esimerkiksi pelien kautta.

– Olemme monessa mukana. Pikkuyrittäjät- sekä Uskalla yrittää -ohjelmissa vahvistetaan työelämätaitoja ja opastetaan yrittäjyyden tielle. Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanja tarjoaa vuosittain tuhansille nuorille kesätyön. Taloustaitokilpailu taas kannustaa valtakunnallisen kisailun tiimoilta oman talouden hallintaan, Pääkkö jatkaa.

Arjen esimerkit valmistavat nuorta tulevaan

Minna Canthin koulussa historiaa ja yhteiskuntaoppia opettavan Panu Lindroosin mielestä kuopiolaisten nuorten taloustaidot ovat hyvällä pohjalla.

– Rahaa arvostetaan ja ymmärretään, ettei sitä tule mistä tahansa, Lindroos selventää.

Yhdeksännellä luokalla talous on osa yhteiskuntaopin laajaa opintokokonaisuutta. Tunneilla täytetään vuokrasopimuksia, lasketaan normaalituloisen kansalaisen budjettia tuloineen ja kuluineen sekä kasataan osakesalkkuja.

– Pyrin opetuksessa käytännönläheisyyteen. Esimerkiksi talousjakson alussa starttaamme leikkimielisen kilpailun, jossa sijoitamme osakkaisiin 1 000 euroa. Oppilaat ottavat yrityksistä selvää ja perustelevat sijoituspäätöksen itselleen. Seuraamme osakkeita koko jakson ajan ja lopulta näemme, kenen sijoitus on ollut tuottoisin.

Talous avautuu luokkahuoneen ulkopuolella

OP Pohjois-Savo kutsuu ala- ja yläkoululaisia vuosittain pankkivierailuille, joissa puhutaan työelämästä, taloudesta sekä yrittäjyydestä. Kuumana aiheena ovat pikavipit ja maksuhäiriöt, etenkin kuinka merkittävästi ne vaikuttavat omaan talouteen ja arkeen.

– On aina hyvä lähteä luokkahuoneen ulkopuolelle. Pankki ympäristöineen tuo opetukseen käytännönläheisyyttä. Myös Yrityskylä on mielenkiintoinen konsepti, johon osallistumme vuosittain, Lindroos kertoilee.

Yrityskylä on palkittu maailman parhaana oppimisyhteisöjä kehittävänä kumppanuushankkeena, jossa alakoululaiset elävät yhteiskunnan jäseninä ja yläkoululaiset luotsaavat yritystä kansainvälisille markkinoille. Molemmat oppimiskokonaisuudet perustuvat suomalaiseen opetussuunnitelmaan ja tämän myötä toiminallisuuden ja pelillisyyden kautta oppilaat pääsevät oppimaan taloudesta, työelämästä, yhteiskunnasta ja yritteliäisyydestä. Näin Yrityskylä antaa tulevaisuuden työntekijöille, yrittäjille ja päättäjille tietoa ja rohkaisua kohti omaa polkua.

Muuta evästeasetuksiasi

– OP Pohjois-Savo on tehnyt Yrityskylän kanssa yhteistyötä ja tukenut sen toimintaa siitä saakka, kun Talous ja nuoret TAT perusti Itä-Suomeen Yrityskylä-oppimisympäristön vuonna 2011. Yrityskylän tapa opettaa taloustaitoja lapsille ja nuorille oli mielestämme loistava, OP Pohjois-Savon Seppo Pääkkö kehuu.

Kuopiossa Leväsellä sijaitsevissa Yrityskylä Itä-Suomen oppimisympäristöissä vierailee lukuvuosittain noin 4 500 alueen kuudesluokkalaista ja 3 800 yhdeksäsluokkalaista opettajineen.

– Jos saamme opetustyöllämme muutaman nuoren välttämään maksuhäiriön tai pikavippikierteen, olemme onnistuneet. On pankin etu, että asiakkaat osaavat tulevaisuudessakin hoitaa raha-asiansa ja ymmärtävät taloutta. Uskomme, että tekemämme talouskasvatustyö tuottaa hedelmää pitkälle tulevaisuudessakin, Pääkkö kiteyttää.

Päivä Yrityskylässä on päätöksessään ja oppilaat kokoontuvat loppupalaveriin.