Hippo-suunnistuskoulu on tarkoitettu yli 5-vuotiaille lapsille ja nuorille, ja siellä opetellaan suunnistuksen perusteet ja tutustutaan lajiin. Suunnistuskoulun jälkeen harrastusta voi jatkaa Kuopion Suunnistajien lasten ja nuorten toiminnassa. Myös vanhemmat ovat tervetulleita harrastamaan lapsen mukana ja pienimmät suunnistuskoululaiset osallistuvatkin toimintaan yhdessä aikuisen kanssa.

-Suunnistus on matalan kynnyksen laji eikä sen aloittamiseen tarvita mitään erityisvälineitä. Ulkoliikuntavarustus ja reipas mieli riittävät hyvin. Hippo-suunnistuskouluun ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Paikan päälle, maanantaina 1.6. Kuopion Pirtin koululle, tuleminen riittää, kertoo Kuopion Suunnistajien nuorisotoiminnan vetäjä Sami Hämäläinen.

Kuopion Suunnistajat on järjestänyt lasten suunnistuskoulun joka vuosi. OP Pohjois-Savo ja Kuopion Suunnistajat ovat tehneet jo vuosien ajan yhteistyötä ja tänä keväänä suunnistusta harjoitellaan Hippo-suunnistuskoulussa. Poikkeuksellinen koronakevät on nostanut suunnistuksen uudeksi hittilajiksi, ja uudet harrastajat ovat löytäneet mukaan lajin pariin. Suunnistus on ollut yksi harvoista liikuntalajeista, joita koronakevään aikana on voinut harrastaa normaalissa ympäristössä.

Hippo-suunnistuskoulussa on huomioitu myös turvallisuusohjeistukset. Ryhmien harjoitusten aloitusajankohtia on porrastettu ja lisäohjaajia on hankittu, jotta ryhmäkoot eivät kasva liian suuriksi. Hippo-suunnistuskouluissa nähdään myös OP Pohjois-Savon piikkiin palkattuja nuoria kesäduunilaisia, jotka suunnittelevat lasten harjoituksia ja osallistuvat myös ohjaustoimintaan.

Hippo-suunnistuskoulu kokoontuu kesän aikana aina maanantaisin eri harjoituspaikoissa ja toiminta jatkuu syyskuulle saakka. Mukaan voi tulla kesken kaudenkin. Suunnistuskoulun ohjelma löytyy tämän jutun lopussa olevista linkeistä.

Jaakko ja Samuel Puurunen tutkivat Peikkometsän lähiliikuntapaikan suunnistuskarttoja Hippo-suunnistuskoulun tutustumistapahtumassa 25.5.

-Koska kevät on ollut kaikella tavalla niin poikkeuksellinen, on vaikea arvioida, kuinka paljon suunnistuskouluun on tulijoita. Olemme varautuneet useisiin kymmeniin uusiin harrastajiin. Suunnistusta on moniin muihin lajeihin verrattuna helpompi toteuttaa rajoitusten puitteissa, kun yleensä metsässä liikutaan yksin tai korkeintaan 2-3 henkilön porukoissa. Harjoitusten alussa ja lopussa toimitaan vähän isommissa ryhmissä. Olemme valinneet harjoitusten sijainnit niin, että on mahdollista levittäytyä laajalle alueelle ja säilyttää turvavälit. Ohjeistamme kaikki harjoituksiin osallistuvat toimimaan turvallisesti, korostaa Hämäläinen.

Kuopion Suunnistajien Hippo-suunnistuskoulun aktiivit (vas): Päivi Leppävuori, Sami Hämäläinen, Timo Suhonen, Tiina Sundvall ja Hanna Väätäinen

Kuopion Suunnistajat on aktiivinen suunnistusseura, joka tarjoaa mahdollisuuden kaiken ikäisille harrastaa suunnistusta haluamallaan tasolla. Seurassa on reilut 300 jäsentä ja harrastajien ikähaitari on hyvin laaja n. 3-100 vuotta. Harrastustoiminnan lisäksi seura on aktiivinen kilpailuiden järjestäjä. Pienempien kisojen ohella seura on järjestänyt Jukolan viestin vuonna 2014 sekä Fin5-rastiviikon vuonna 2019. Järjestelyiden kruununa on tulossa suunnistuksen MM-kisat vuonna 2025.

Sami Hämäläinen haluaa kannustaa kaikki mukaan Hippo-suunnistuskouluun tai kokeilemaan lajia omatoimirasteina toteutettavilla Torstairasteilla.

-Suunnistuksessa parasta on se, että sen parista löytyy sopiva harrastuksen muoto kaikille. Yhteisöllisyys on todella vahvaa ja on hienoa, että kilpailuissa ovat maailmanmestarit ja kuntoilijat samalla lähtöviivalla ja yhdessä analysoivat suorituksiaan kisan jälkeen. Kaikki metsässä käyneet ovat voittajia!

Hippo-suunnistuskoulun viikko-ohjelma

Kuopion Suunnistajat

OP Pohjois-Savo

Katri Saarelainen

viestintä- ja markkinointipäällikkö