Kysyimme OP Pohjois-Savon varatoimitusjohtajalta Mikko Vepsäläiseltä hankituista sähköavusteisista pyöristä hieman tarkemmin.

Miksi pyörät on hankittu ja kuka niillä ajaa?

-Pyörät on hankittu OP Pohjois-Savon henkilökunnan käyttöön. Niitä voi käyttää halutessaan työpäivän aikana työtehtävissä liikkumiseen ja esim. työterveyshuollossa käyntiin. Lisäksi henkilökunta voi käyttää pyöriä vapaa-ajalla iltaisin ja viikonloppuisin, Mikko kertoo.

-Tavoitteena on, että sähköpyörät tarjoavat henkilökunnalle mahdollisuuden tutustua uuteen liikkumiseen muotoon. Idea on sama kuin yhteiskäyttöautossa, jollainen hankittiin myös tänä kesänä henkilöstön käyttöön. Yhteiskäyttöauto on sähköauto, joten uudet liikkumisen tavat ovat myös ympäristön huomioon ottavia. Ja toivottavasti sähköpyörät innostavat henkilökuntaa liikkumaan muutoinkin enemmän, jolloin hankinta tukee myös henkilökunnan terveyttä ja hyvinvointia, Mikko jatkaa.

Sähköavusteiset pyörät kulkevat huippunopeudella 25 km tunnissa ja moottori avustaa, kun pyörän polkimia poljetaan. OP Pohjois-Savolle hankitut polkupyörät hankittiin Joensuussa ja Kuopiossa toimivalta Iikan Pyörävarikolta. Kysyimme sähköavusteisen pyörän eduista Antti Jääskeläiseltä Iikan Pyörävarikolta.

Mikä on sähköpyörän etu verrattuna tavalliseen polkupyörään?

-Matka taittuu nopeammin ja esimerkiksi raskaiden kantamusten kuljettaminen helpottuu. Työmatkoja ei tarvitse polkea hiki hatussa, jos ei halua, ja jyrkätkään ylämäet eivät ole sähköpyörälle haaste. Avustus poistaa isoimman rasituksen jalkojen lihaksista ja nivelistä. Lenkkeilijöille ja tosissaan treenaaville sähköpyörä tarjoaa erinomaisen keinon kontrolloida rasitusta ja estää sykettä nousemasta liian korkealle. Ei kannata unohtaa myöskään sähköpyöräilyn hauskuutta ja sen tarjoamaa ajoelämystä, Antti kertoo.

Millaiseen käyttöön sähköavusteisia pyöriä hankitaan?

-Työmatka- ja harrastuspyöräilyyn. Pyöriä hankitaan myös työpaikkojen sisäiseen käyttöön koko ajan enemmän, esim. eri toimipisteiden välillä liikkumiseen tai asiakaskäynteihin. Harrastuskäyttöön suosittuja ovat sähköavusteiset maastopyörät, joita löytyy myös laaja valikoima. Sähköavusteisella maastopyörällä pystyy nousemaan jyrkkiä nousuja helpommin ja etenemään pitkiä matkoja vaativassakin maastossa. Myös elämyspalveluja ja aktiviteetteja tarjoavat yritykset ovat alkaneet tuomaan sähköpyöräilyä moottorikelkkojen ja mönkijöiden rinnalle palvelutarjonnassaan, Antti jatkaa.

Käykö pyöräily sähkön avulla kuntoilusta?

-Ehdottomasti. Tämä on mielestäni yksi harmittavimmista epäilyistä mitä sähköpyöräilyyn liittyy. Sähköavusteinen pyörä vaatii liikkuakseen aina polkemisliikkeen, joten isoimmallakin avustuksella polkija liikkuu pyörän päällä ja käyttää lihaksiaan. Sähköpyörän avulla kuntoiluun voi saada jopa enemmän järkeä kun rasitusta on helppo säädellä maaston muuttuessa. Useat sähköpyörän hankkineet pyöräilevät määrällisesti enemmän kuin aikaisemmin, niin matkassa kuin ajassakin mitattuna. Sähköavustuksen määrää pystyy säätämään tarpeen mukaan ajon aikana, esimerkiksi lisäämällä avustusta ylämäkeen tai vastatuuleen poljettaessa, Antti täsmentää.

Sähköpyörien myynti Iikan Pyörävarikolla on kasvanut selkeästi viime vuodesta tähän vuoteen. Mistä sähköavusteisten polkupyörien suosio johtuu sinun mielestäsi?

-Sähköavusteinen pyörä tuo paljon helpotusta työmatkojen kulkemiseen ja tarjoaa edullisen, ympärivuotisen sekä ympäristöystävällisen vaihtoehdon autoilulle. Sähköavusteisuus madaltaa kynnystä hypätä pyörän päälle, olipa sitten kyseessä työmatka- tai harrastuspyöräily. Sähköpyörällä ajaminen on yksinkertaisesti mukavaa, elämyksellistä liikuntaa. Tavalliseen polkupyörään verrattuna sähköpyörien mukana ei tule juurikaan isompia huolto- tai ylläpitokustannuksia, sillä sähkömoottoria ja akkua lukuun ottamatta komponentit ovat tavallisistakin pyöristä tuttuja, Antti kertoo.

Miten sähköavusteiset pyörät toimivat Pohjois-Savon mäkisissä maastoissa?

-Edustamiemme merkkien pyörät jaksavat kyllä vääntää jyrkimmissäkin mäissä ja mäkiset maastot tuovat totta kai järkeä sähköpyörän hankintaan, Antti toteaa.

Liikuttaisiko sähköpyörä sinua entistä enemmän ja paremmin? Sähköpyöriin, OPn Yhteisautoon ja kaupunkipyöriin pääsee tutustumaan Kuopion torilla lauantaina 22.9.2018 klo 9-14 Miksaa ja Mene -tapahtumassa, jossa Kuopion kaupungin, Pohjois-Savon liiton, Liikenneturvan, Itä-Suomen poliisin, Liikenneturvan ja Jätekukon kanssa yhdessä mukana myös Iikan Pyörävarikko ja OP Pohjois-Savo.

Kirjoittaja: Leila Väyrynen

OP Pohjois-Savo

@LeilaVayrynen