Pohjois-Savossa on lukemattomia ideoita, jotka vain odottavat toimia menestyvän yritystoiminnan aloittamiseen. Töytäisy kohti yrittämistä alkaa yksinkertaisesti neuvoa kysymällä.

Business Center Pohjois-Savo on useiden tahojen osaajista koostuva palveluverkosto, jonka tavoitteena on innovaatioiden kaupallinen edistäminen yrittämisen voimin. Siinä mukana ovat Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Savon ammattiopisto, Ylä-Savon ammattiopisto, Iisalmen elinvoimapalvelut, Business Kuopio sekä Varkauden Navitas Yrityspalvelut.

– Taustalla ovat isot organisaatiot, mikä tekee toiminnastamme monialaista. Me autamme löytämään juuri tarvittavat tiedot yrittämisen aloittamiseen ja kehittämiseen, kertoo Business Center Pohjois-Savon johtaja Kaija Sääski.

Business Center Pohjois-Savon kohderyhmää ovat opiskelijat, mutta myös vuosia toimintaa pyörittäneet yrittäjät.

– Tyypillistä on, että on jokin toiminta-ajatus ja yrittäminen kiinnostaa, mutta ei tiedetä, mitä pitäisi tehdä. Lähdemme liikkeelle alusta, ja pohdimme tarkoitukseen laaditun kysymyspatteriston kautta, kuinka tosissaan yrittäjäksi haaveileva on ajatustensa kanssa. Toisaalta myös jo pitkään toiminut yritys voi kaivata uudenlaista liiketoimintaa. Tällöin voimme miettiä yhdessä, kannattaako satsaaminen, ja kuinka yrittäjän pitäisi edetä. Voimme valmistaa prototyyppejä ja testata uuden yritystoiminnan kannattavuutta ennen suuria investointeja.

Innovointi on alkusysäys kukoistavalle yritystoiminnalle Pohjois-Savossa. OP Pohjois-Savon yrityspalveluista vastaava myyntijohtaja Pasi Huovinen ja Business Center Pohjois-Savon johtaja Kaija Sääski pitävät tärkeänä eri tahojen yhteistyötä alueen yrittäjyyden tukemisessa.

Kohti yrittäjyyttä ja pankkineuvotteluja

OP Pohjois-Savo, yrityspalveluista vastaava myyntijohtaja Pasi Huovinen kertoo, että yrittäjyydestä haaveilevan kannattaa pohtia muutama tärkeä asia ennen käytännön toimia.

– Liiketoimintasuunnitelma sekä budjetin rakentaminen ovat asioita, joiden pohjalta meidän kanssamme pankissa on hyvä lähteä juttelemaan.

Uuden yrittäjän kanssa keskustellessa pankin asiantuntija haluaa kuulla myös esimerkiksi yrittäjän omasta rahallisesta panostuksesta toimintaan. Myös motivaatio ja pitkäjänteisesti toimiminen kiinnostavat pankkia. OP Pohjois-Savo kannustaa aloittavaa yrittäjää myös miettimään, millaisilla keinoilla yllättävissä muutoksissa voi selvitä. Korkosuoja on tähän yksi keino. OP tarjoaa myös takaisinmaksu- ja vakavan sairauden turvaa.

– Nykyään on myös oltava valmis tekemään korjaavia liikkeitä yritystoimintaan maailmantilanteen muuttuessa. Ajan hermoilla on siis oltava, ja sopivasti innovatiivinen, Huovinen jatkaa.

– Entä kuka juuri tätä palvelua tai tuotetta tarvitsee? Toiminnan ajatteleminen asiakkaan näkökulmasta voi omassa innostuksessa unohtua. Annamme sparrausapua omaan yritysideaan, ja testaamme, voisiko yritykselle olla kysyntää, Sääski kertoo.

– Sitten on jo helpompi tulla pankkiin aloittamaan keskustelut, Huovinen jatkaa.

Business Center Pohjois-Savon Kaija Sääski ja OP Pohjois-Savon yrityspalveluiden Pasi Huovinen vinkkaavat, että omissa yritysasioissa on helpompi tulla pankkiin, kun suunnitelmia on ensin sparrattu yritysasioihin keskittyvien osaajien kanssa.

Kevytyrittäjyys sopii nykyajan elämäntyyliin

Yrittäjyyskasvatus on tärkeä osa Business Center Pohjois-Savon toimintaa. Se tarjoaa ohjeita eri kouluasteille innovoinnin ja yrittäjähenkisyyden vahvistamiseen. Kasvun Kuikka -palkinto taas huomioi henkilön, joka on edistänyt yrittäjyyttä alueella. Myös esimerkiksi oppilaitosten liikeideakilpailut kannustavat yrittämiseen.

Yrittämisen voi aloittaa eri tavoin, ja sitä voi kokeilla lyhytaikaisestikin. Sääski ja Huovinen pohtivat, että nykyisin myös sivutoiminen yrittäjyys on monelle toimiva vaihtoehto. Kiinnostus yrittämiseen lähtee usein kohti käytännön toimia siinä vaiheessa, kun opiskelija alkaa olla opintojensa loppusuoralla. Esimerkiksi Nuori Yrittäjyys -toiminta mahdollistaa oman yritystoiminnan kokeilemisen jo osana opintoja. Tämän jälkeen on luontevaa jatkaa toimintaa kevytyrittäjänä palkkatyön ohella, mikä mahdollistaa nykynuorille tärkeän työelämän vaihtelevuuden.

OP Kevytyrittäjä on palvelu, jonka kautta voi pyörittää omaa toiminimiyrittäjyyttä. Sen kautta hoituvat esimerkiksi laskutus ja muut paperiasiat, Huovinen kertoo.

Aloittavalle yrittäjälle on tarjolla yritystoimintaan sopiva verkkopalvelu, jonka kautta pystyy hoitamaan etänä suurimman osan oman yrityksen pankkiasioista. OP Yritysmobiili kulkee mukana myös puhelimessa.

Kaksikko pohtii, että innovointi alueella on erittäin monipuolista. Lisäksi kansainvälisten opiskelijoiden jääminen alueelle elämään ja yrittämään on tärkeä lisä Pohjois-Savon elinvoiman lisäämisessä. Paikallisen yritystoiminnan tukeminen on alueen eläväisyyden lähtökohta, joten uudelle yrittämiselle on tärkeää antaa sen tarvitsemaa tukea.

– Sahanpurusta on luotu hiekoitushiekan korvaaja, ja näin yliopistollisen sairaalan läheisyydessä on onnistuttu esimerkiksi erilaisten apuvälineiden ja terveydenhuollon teknologian kehittämisessä. Korona-aika taas sai keksimään erilaisia digitaalisia palvelupaketteja, Sääski kertoo.

– Olosuhteet siis luovat ideoita tarpeeseen, Huovinen päättää.

Lue lisää:

Pohjois-Savon yrittäjyys- ja innovaatiokasvatus - vinkkejä opettajille ja kasvattajille

Business Center Pohjois-Savon palvelut

OP Pohjois-Savon yrityspalvelut

Talouspuhetta -podcast

Lisää muita pohjoissavolaisia juttuja OP Mediassa

Siirry OP Pohjois-Savon etusivulle