Säästäminen on ryöpsähtänyt arkikeskusteluun tavallista voimakkaammin. Epävarmat ajat saavat pohtimaan, kuinka rahat riittävät, kun päivittäisten kulujen, kuten ruokakassin ja sähkön hinta kohoavat. OP:n senior varainhoitaja, talousvalmentaja Jukka Klemetti sanoo, että monelle on viimeistään nyt konkretisoitunut se, että haasteita arjessa on paljon enemmän, jos säästöjä ei ole.

OP Pohjois-Savon asiakkuusasiantuntija Hanna Happonen pohtii, että pitäisikin puhua enemmän säästämispositiivisuudesta – vaikka omalle taloudelle ei olisi selkeitä uhkakuvia, on aina hyvä olla puskuri pahan päivän varalle tai uusiin hankintoihin. Oma riittämättömyyden tunne ja muihin vertaaminen voi olla myös yksi este säästämisen aloittamiselle. Haaveiltujen summien kasaan saaminen voi tuntua mahdottomalta.

– Tärkeintä on aloittaminen, ja säästämisen automatisointi on ehdoton vinkki saada rahaa sivuun. Pääasia on, että jotakin säästää, Happonen sanoo.

– Tärkeintä on aloittaminen, ja säästämisen automatisointi on ehdoton vinkki saada rahaa sivuun. Pääasia on, että jotakin säästää, Happonen sanoo.

Kuinka säästämisestä tulee mukava tapa?

Yhdistetyn hiihtäjä, Puijon Hiihtoseuran Ilkka Herola kertoo olevansa harkitsevainen rahankäyttäjä. Hän pohtii, että urheilua ja säästämistä yhdistävät tavoitteellisuus sekä töiden tekeminen tulevaisuutta varten.

– Asetan mielelläni itselleni tavoitteen myös säästämiseen. Jos ei olisi konkreettista kohdetta säästämiselle, onnistuminen olisi hankalaa.

Jukka Klemetti huomauttaa, että asiantuntijalta tai keneltäkään ei voi saada suoraa vastausta siihen, mistä säästöt lopulta kannattaa nipistää. Jollekin tietty meno on tarpeellinen, kun taas toiselle se on asia, josta on helpoin karsia ensimmäisenä. Jokaisen kannattaakin pysähtyä hetkeksi miettimään omaa rahan käyttöään ja perata omat menot läpi esimerkiksi kuukauden ajalta. Mitkä ovat pakollisia elämisen menoja, entä mitkä ovat sitä arjen ekstraa? Mikä osa tästä rahasta on sellaista, jonka voisi jättää käyttämättä ja siirtää säästöön? Tämä vaatii aina hieman vaivaa sekä rehellisyyttä: mitä ilman minä pärjään?

Säästämisen suunnitelma on hyvä suhteuttaa oman talouden kokoon ja omaan maksukykyyn. Joillekin järkevä säästösumma on ennemmin kymppejä kuin satasia.

– Tärkeää on, että summa on sellainen, ettei sen puuttumista tule liikaa mietittyä. Liian kunnianhimoisia muutoksia on vaikeampia toteuttaa kuin pieniä kerrallaan. Olen tykännyt verrata asiaa kaalisoppakuuriin: kun soppaa on syönyt muutaman viikon, niin korvistahan se tulee. Repsahdus ja paluu roskaruokaan tulee aina jossakin vaiheessa, Klemetti sanoo.

Säästämisen pitäisi Happosen ja Klemetin mukaan olla vuokran, lainanmaksun ja muiden pakollisten menojen tapainen, välttämätön kuluerä. Säästösumman laittaminen jemmaan toiselle tilille onnistuu helposti sopimalla säästösiirron pankin sovelluksessa esimerkiksi jokaiselle palkkapäivälle, kuten muutkin jatkuvat maksut.

Ilkka Herola pohtii, että säästämiselle on hyvä olla tavoite.

– Se voi olla joku hyvin kaukana oleva ehkä toteutuva asia tai joku hyvin lähelläkin oleva asia, lomareissu tai joku hankinta. Suunnitelma ja tarve säästämiselle auttaa tuloksen saavuttamisessa.

Vähän kuten urheilussakin, toistot auttavat, ja näin säästämisestä tulee tapa toimia. Onnistumisista myös innostuu. Herolan iso ensimmäinen konkreettinen säästötavoite olivat rummut, jotka hän hankki 9-vuotiaana puoliksi veljensä kanssa. Rahoja jemmattiin tätä ennen useampi vuosi esimerkiksi pulloja keräämällä.

– Samat rummut ovat edelleen olemassa ja Pitkälahden treeniksellä kasassa.

Säästä rahaa loppuvuoden varalle

OP Pohjois-Savo auttaa arvojensa mukaisesti asiakkaitaan kaikissa arjen tilanteissa. Nyt säästämisen aloittamiseksi OP on aloittanut Säästöhaasteen, johon on kutsuttu kaikki säästämisestä kiinnostuneet.

Kampanja haastaa säästämään loppuvuoden aikana konkreettisen summan haluamaansa säästötavoitteeseen. Tavoitteena on saada pohtimaan säästämistä ja säästämisen tavoitteita sekä onnistumaan säästämisessä omassa arjessa.

Säästöhaaste on osa OP:n työtä taloustaitojen vahvistamiseksi. Siihen osallistuminen ei vaadi OP:n asiakkuutta eikä se velvoita mihinkään.

Hanna Happonen hyödyntää itse myös OP:n Säästölipasta ja kannustaa mikrosäästämiseen sen avulla. Säästölippaan avulla OP:n asiakas voi säästää käteispuskuria arjen yllättävien menojen varalle ja määritellä itselleen yhden tai useamman säästötavoitteen. Säästöt kertyvät omista pankkikorttiostoista. Säästöjen hallinta ja seuraaminen hoituvat sekä op.fi-palvelussa että OP-mobiilissa.

– Kun Säästölipas on vielä piilotettu OP:n applikaation aloitusnäkymästä, voi yllättäen säästössä olla mukava summa eikä tule nopeaa houkutusta käyttää säästettyjä rahoja, Happonen vinkkaa.

Lue lisää:

Säästöhaaste - säästä loppuvuoden menoja varten

Kuuntele Talouspuhetta -podcast: 7.9. Ota säästöhaaste vastaan!

Lue muita pohjoissavolaisia artikkeleita OP Mediasta

Siirry OP Pohjois-Savon etusivulle