Muuttuneesta maailmantilanteesta huolimatta pohjoissavolaisilla yrityksillä menee kohtuullisen hyvin. Pandemian jälkeiset rajoitteet on saatu purettua ja muun muassa palveluliiketoiminta on lähtenyt kehittymään hyvää vauhtia, mikä vaikuttaa koko toimintaympäristöön positiivisesti. Kaksi yritysrahoituksen asiantuntijaa - OP Pohjois-Savon yritysasiakasliiketoiminnasta vastaava pankinjohtaja Martti Leskinen ja Finnveran aluejohtaja Mikko Vänttinen - kannustavatkin yrityksiä ottamaan jalan pois jarrulta ja katsomaan kauemmas.

- Palveluliiketoiminnan kehittymisellä on plusmerkkinen vaikutus koko talousalueelle. Myös vientiyrityksillä on hyvä noste, liikevaihto ja kannattavuus ovat kasvussa. Nyt kannattaa ottaa aikahyppy pitkälle tulevaisuuteen ja lähteä rohkeasti etsimään uusia markkinoita savolaisen osaamisen ja korkean teknologian mahdollisuuksia hyödyntäen.

Pohjoissavolaiset rahoitusasiantuntijat Martti Leskinen ja Mikko Vänttinen kannustavat yrityksiä uskomaan omaan osaamiseensa ja kehittämään rohkeasti uusia innovaatioita. 

Yliopisto ja yritykset innovaatioiden kehittäjiksi

Yhteistyön lisääminen yritysten ja yliopiston välillä onkin molempien mielestä tässä tilanteessa tärkeää. Uudet teknologiat ja innovaatiot syntyvät usein juuri tutkimusmaailmassa ja tarvittaessa etätyö mahdollistaa osaajien valjastamisen kehitystyöhön.

- Yliopistoilta saadaan aihioita ja yhteistyössä yritysten kanssa niitä voidaan jalostaa kaupallisiksi tuotteiksi. Vihreä siirtymä on esimerkiksi iso mahdollisuus uusille teknologioille ja töitähän pystyy tekemään missä päin maailmaa tahansa. Tämä on ehdottomasti tilaisuus, johon pitää tarttua.

Vänttinen korostaakin Finnveran tukiroolia yhdessä muun Team Finland -verkoston kanssa yrityksen kaikissa elinkaaren vaiheissa. Verkosto auttaa erityisesti kansainvälistä kasvua tavoittelevia yrityksiä rahoituksen ja neuvonnan avulla. 

- Vaikka meillä Suomessa on osaamista ja huipputuotteita, me tyydymme usein paikallisiin tai kotimaan markkinoihin. Asiantunteva kumppani on mukana vauhdittamassa rahoituksen keinoin pk-yritysten vientiä ja lisäksi vientikauppaan liittyvät riskit saadaan minimoitua.

- Nyt kannattaakin rohkeasti tarttua uusiin mahdollisuuksiin. Pohjois-Savon alueella on maailmanluokan yrityksiä ja hyvin menestyviä pk-yrityksiä. Kuopio vetovoimaisena kasvukeskuksena tukee työvoiman saatavuutta ja edesauttaa myös maakunnan kehittymistä, Leskinen lisäksi muistuttaa.

Yritysjärjestelyillä leveämmät hartiat riskinottoon

Vänttinen vinkkaa myös yritysjärjestelyistä yhtenä kasvun vaihtoehtona. Leveämmät hartiat antavat mahdollisuuden isompiin investointeihin ja myös kasvun ja viennin lisäämiseen. Yrittäjän kannattaa pitää yritys jatkuvasti myyntikunnossa ja omistusjärjestelyt kannattaa tehdä riittävän ajoissa, kun yrittäjä alkaa ikääntyä.

- Yrityskaupat kannattaa suunnitella ja tehdä ajoissa, jotta yrityksen kilpailukyky säilyy. Usein yrittäjä ajattelee, että sataprosenttinen omistus on paras vaihtoehto, mutta onhan sekin vaihtoehto, että omistan puolet tai kolmasosan omaa yritystäni paremmin menestyvästä kokonaisuudesta. 30 prosenttia voi näin olla enemmän kuin 100, kun saadaan vahvemmilla harteilla yritys esimerkiksi kansainvälistymisen avulla voimakkaaseen kasvuun.

Pankki on yrityksien ja yrittäjien tukena aina maksuliikkeestä kasvun ja investointien tukemiseen. Kuvassa yrityspalveluiden asiakkuuspäällikkö Mira Nevalainen Teams-neuvottelussa asiakkaan kanssa.

Molemmat yritysrahoittajat lupaavat auliisti apuaan omistajanvaihdostilanteissa. Omistajanvaihdokset ja yritysjärjestelyt ovat myös yhteiskunnan kannalta merkittäviä, silloin yritys alkaa luontaisesti hakea kasvua ja kannattavuutta.

- Me autamme yritys- ja rahoitusjärjestelyissä mielellään. Pitää myös muistaa, että pk-yritykset ovat Suomessa suurin työllistäjä. Sieltä tulee meidän kansantaloutemme kasvu ja sitä kautta väestön hyvinvointi. Kun syntyy positiivinen kierre, se luo energiaa myös muuhun ympäristöön. Esimerkiksi Ylä-Savossa tämä on toteutunut ja siihen myös meillä muualla on täydet edellytykset.

Lue lisää:

OP Pohjois-Savo Yrityspalvelut

Team Finland

Finnvera: Omistajanvaihdos

Kuuntele Talouspuhetta-podcast: Pohjoissavolaisissa yrityksissä on poweria!

Lue muita pohjoissavolaisia juttuja OP Mediasta

Siirry OP Pohjois-Savon etusivulle