Olemme pankkina toimineet TAT Yrityskylä Itä-Suomen yrityskumppanina jo sen alusta alkaen, vuodesta 2012. Yrityskylä on uudenlainen oppimisympäristö, ikään kuin pieni yhteiskunta, jossa kuutosluokkalaiset oppivat tekemällä. Heille kertyy taitoja työelämästä ja yrittäjyydestä sekä tietoa vastuullisesta kuluttamisesta, rahankäytöstä sekä kiertotaloudesta.

Oman talouden hallinnan ja rahankäytön taitoja voidaankin pitää yhtenä tärkeimmistä kansalaistaidoista ja me haluamme pankkina olla vahvistamassa näitä taitoja jo nuoresta pitäen. Taloustaitojen vahvistaminen onkin yksi OP:n vastuullisuusohjelman kantavista teemoista, jonka parissa teemme paljon töitä.

TAT Yrityskylä Itä-Suomen pienoisyhteiskunnasta löytyy oma pieni OP.

”Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa”

Vierailumme aikana tapasimme Von Wrightin koulun oppilaita, jotka olivat täydessä työn touhussa. Kuhinaa oli kuin oikeassa yhteiskunnassa, kun oppilaat kiirehtivät paikasta toiseen. Yrityskylän OP:lla pääsimme tapaamaan pankinjohtaja Lukan ja yritysneuvoja Juhon. Luka kertoo, että töitä on riittänyt, samalla kun uusia asiakkaita astelee tomerasti sisään pankkiin.

- Töitä on paljon ja melkoisen kiire on. Olemme antaneet asiakkaille pankkikortteja sekä tehneet asiakkaiden kanssa SWOT-analyyseja, joissa vahvuuksiin lukeutuu meidän ystävällisyytemme. Pankkikorttien jakaminen on ollut kaikista kivoin työ tähän mennessä, tuumaa pankinjohtaja Luka.

Kiire ja työn paljous on yllättänyt Lukan, mutta työt sujuvat kuin ammattilaiselta.

- Lainojen myöntäminen on ollut yllättävän vaikeaa. Yhdelle asiakkaalle olen antanut jo 1000 euron luoton! Luka toteaa.

Yrityskylän OP:n pankinjohtaja Luka (oik.) kertoo jakaneen paljon pankkikortteja ja antaneen yhdelle asiakkaalle jo 1000 euron luoton.

”Raha on läsnä arjessa joka päivä, kaikkialla”

Nuorelle on tärkeää puhua rahasta ja sen käytöstä myös kotona. Nuoruudessa opitut taidot heijastuvat talousosaamiseen myös aikuisena. Lukan kotona jutellaan myös rahasta.

- Saan tehdyistä kotitöistä rahaa ja juttelen vanhempien kanssa sen käyttämisestä ja vanhemmat neuvovat minua, Luka kertoo.

Lapsen raha-asioiden hoitamisen voi aloittaa pankkiasioiden perustasta eli pankkitilistä. Sen avulla on helppoa säästää lahjarahat ja maksaa viikkorahaa. Rahankäytön harjoittelu onnistuu turvallisesti myös pankkikortilla, jolla lapsi voi maksaa esimerkiksi välipaloja ja bussilippuja.

Kuten oikeassakin pankissa, löytyy Yrityskylän OP:sta myös useita eri työtehtäviä.

”Mä opin asioita ja nautin siitä”

Yrityskylässä vierailu on lapsille ikimuistoista. Niin se oli myös meille, kun pääsimme näkemään miten lapset ilolla oppivat taloudesta. Kenties jollekin lapselle herää haave oikeasta pankkityöstä sitten vanhemmalla iällä. Vanha sanontahan kertoo, että sen minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

Lue lisää:

Yrityskylä Alakoulu - TAT

Vastuullisuusohjelma | OP

Pankkipalvelut 7-14-vuotiaalle | OP