-Meille ovat ihan kaikki tervetulleita, yksikönpäällikkö Johanna Huhta hymyilee. Avoimien ovien päivänä esittelimme sairaalan tiloja ja esimerkiksi huipputason terveysteknologiaamme. Selostimme myös potilastietolain turvaa: asiakkaan terveystiedot eivät mene pankkiin eikä sairaala tiedä asiakkaansa pankkiasioita. Ja pankki tai vakuutusyhtiö voi meidän puolestamme olla mikä tahansa.

OP Ryhmän sairaalaketju on käynnistynyt ripeästi. Maan suurimpana terveyspalvelujen ostajana OP Ryhmä tuntee syvällisesti toimialan yhteiskunnallisen tärkeyden ja haluaa pitää yhä parempaa huolta 1,7 miljoonasta asiakasomistajastaan. Ensimmäinen sairaala aloitti Helsingissä 2013, toinen Tampereella 2016 ja kolmas tänä vuonna Oulussa vähän ennen Kuopiota. Keväällä 2018 Turkukin saa omansa.

-Tavoitteenamme on terveys, jota tuotamme asiakaslähtöisesti ja taloudellisesti. Tehokas hoitoketju on kaikkien etu: potilas saa toimintakykynsä nopeasti takaisin, eikä pitkän sairastamisen kustannuksia kerry kenenkään maksettavaksi. Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan Pohjola Sairaalalla on peräti 20 vuorokautta lyhyempi hoitoketju kuin muilla alan yrityksillä. Sillä on valtava yhteiskunnallinen merkitys.

-Mitä terveempiä olemme, sitä paremmin koko yhteiskunta voi, Huhta tiivistää. Nopea toipuminen työkykyiseksi on kaikkien etu. Pohjola Sairaala on erikoistunut ortopediaan, käsikirurgiaan, korva-, nenä- ja kurkkutauteihin, lastenortopediaan, yleislääketieteeseen, fysioterapiaan sekä huipputason kuvantamispalveluihin. Sairaalassa on mm. kolme leikkaussalia ja heräämö, 26 vastaanottohuonetta, laboratorio, kuntosali ja OPn korvauspalvelupiste. Esimerkiksi magneettikuvaukseen pääsee ajanvarauksella viikonloppuisinkin. Ajanvaraus käy helposti netissä. Päivystys toimii sairaalan aukioloaikoina.

-Tapaturman sattuessa asiakas pääsee heti vastaanotolle ja jonottamatta esimerkiksi magneettitutkimukseen, toimenpiteisiin ja yksilölliseen kuntoutukseen.

Leikkauspotilaat tulevat sairaalaan leikkauspäivänä. Hoitaja ottaa potilaan vastaan, ja myös anestesialääkäri käy tervehtimässä ennen leikkausta: päätös anestesian ja puudutuksen välillä tehdään potilaskohtaisesti. Leikkauksen jälkeen heräämössä potilas lepäilee ja nauttii lounaan; kipulääkitys säädetään sopivaksi, kotihoito-ohjeet käydään läpi ja kirurgi käy kertomassa leikkauksen kulusta. Kotiin pääsee yleensä samana päivänä. Seuraavana päivänä hoitaja soittaa toipilaalle ja tiedustelee voinnit, yöunet ja kivunhoidon riittävyyden.

-Lisäksi potilas saa koko hoitoketjun ajaksi käyttöönsä iPadin, jolla hän voi antaa reaaliaikaisesti palautetta ja kommentoida toimintaamme kaikissa vaiheissa, Huhta mainitsee.

Pohjola Sairaala on myös työterveyden asiantuntija ja edelläkävijä. Työhyvinvointia seurataan esimerkiksi omatuntokartoituksilla, joiden tulosten perusteella työntekijä voidaan tarvittaessa kutsua tarkastukseen. Nopea apu tukee sekä yksittäisen työntekijän että työyhteisön hyvinvointia, kun resurssit kohdistetaan suoraan sinne missä niitä aidosti tarvitaan.

Terveysmestarit, hoivamestarit ja työmestarit ovat henkilökunnan persoonallisia tehtävänimikkeitä. Jokainen on 100-prosenttisesti sitoutunut ensiluokkaiseen asiakaspalveluun. Uudessa sairaalassa työskentelee noin 20 huippuammattilaista, jotka valittiin 600 hakijan joukosta. Johanna Huhta kertoo, että jokaiselle valitulle aito asiakaspalvelu on sydämen asia. Myös lääkäreillä on Pohjola Sairaalassa riittävästi aikaa asiakkaalle. Johanna Huhdalle yksikönpäällikön tehtävä oli ”kerran elämässä” -tilaisuus, jota ei voinut ohittaa.

-Koen saaneeni ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä luomaan uuden sairaalan työyhteisöä ja kehittämään uusia toimintamalleja. Yhteiskuntavastuumme tuntien valitsimme sairaalaan kotimaista huipputeknologiaa ja innovaatioita. Olemme ylpeitä työstämme: tuotamme ihmisille terveyttä ja elämänlaatua sekä hyvinvointia yhteiskunnalle, Huhta iloitsee.

Hyvä asiakaskokemus syntyy tässä sairaalassa osaamisesta ja lämminhenkisyydestä: tervehtimisestä ja hymystä, silmiin katsomisesta ja asiakkaan kuuntelemisesta. Asiakasta ei jätetä yksin, vaan hänet saatetaan ammattilaisen luota toiselle ja kerrotaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Pohjola Sairaalan saama asiakasuskollisuutta mittaava NPS-luku on 96, joka kertoo Johanna Huhdalle ja tiimille, että tie on hyvä ja oikea: ”Minulle tuli tunne, että te kaikki olette täällä ihan minua varten.”

www.pohjolasairaala.fi

Kirjoittaja Soila Nevalainen, kuvat Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen