Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ei ole koskaan ollut yhtä kovassa huudossa kuin nyt: televisio on täynnä erilaisia hyvinvointiohjelmia – toisessa sarjassa pullukoista tehdään hoikempia, toisessa keskitytään terveelliseen ruokavalioon.

Uskon, että lähes jokainen oman elämänsä juttagustafsberg teoriassa tietää, miten omaa hyvinvointia voi kehittää, mutta kun asiaa lähdetään lähemmin tarkastelemaan voivat omat harjoittelumetodit ja ruokailutottumukset olla hyvinkin kaukana niistä oikeiksi tiedostetuista. Moni tarvitseekin apua löytämään itselle ne sopivimmat keinot päästä omiin tavoitteisiinsa, ja parhaimmillaan personal trainerin tai ravintoterapeutin apua hyödyntämällä voidaankin päästä merkittävästi parempiin tuloksiin nopeammin ja vähemmällä vaivalla kuin yksin puurtamalla. Apua voidaan kaivata harjoittelutekniikan hiomisessa tai esimerkiksi uuden ruokavalion määrittämisessä. Toiset vain toivovat viereensä motivaattorin, joka puskee tekemään treeniä kovemmin. Nämä hyvinvoinnin ammattilaiset ovatkin usein jonkintasoisia moniosaajia, jotka pystyvät tukemaan ohjattavaa useissa eri osa-alueessa.

Näen fitness-buumissa yllättävän paljon yhteneväisyyksiä talouden hallinnan kanssa: moni tietää miten laskut maksetaan, miten voi säästää tai että rahat kannattaisi sijoittaa käyttötilillä makuuttamisen sijaan. Kuitenkin moni kaipaisi neuvoja fiksumpaan maksamiseen ja säästämisvaihtoehdon valintaan. Talouden hallinta on kuitenkin paljon muuta kuin pelkkää tilin saldon seuraamista tai osakesalkun koon kasvattamista. Se on muun muassa entistä sujuvampaa maksamista, itsensä ja läheistensä turvaamista ja isojen hankintojen tekemistä järkevästi. Samalla tavalla kuin ruokavalio ja liikunnan määrä kulkevat käsi kädessä painon kehityksen kanssa, niin myös vaurastuminen ja talouden turvaaminen kulkevat järkevän talouden hallinnan kanssa samaa tahtia.

Jos meillä on selkeä tarve hyvinvoinnin neuvonantajalle niin voisiko meillä olla tarvetta myös oman talouden personal trainerille, joka kykenee hallitsemaan useita eri talouden osa-alueita ja ohjaamaan asiakasta saavuttamaan omat taloudelliset tavoitteensa tehokkain keinoin? Voi olla, että joskus talouden hallintaan kaivattaisiinkin piiskuria perinteisen pankkivirkailijan sijaan.

Kirjoittaja: Topi Kokkonen

Asiakkuusjohtaja

OP Pohjois-Savo

Twitter: @TopiKokkonen

Kirjoittaja asiakaskokemuksen kehittämisestä kiinnostunut entinen pullukka ja asiakkuusjohtaja OP Pohjois-Savossa.