Dreams-lähettiläs ja erotuomari Mohammad Al-Emara vieraili huhtikuun viimeisellä viikolla Kuopiossa neljässä ja Varkaudessa yhdessä koulussa kertomassa oman elämäntarinansa ja kannusti nuoria unelmoimaan. Kuopion klassisella lukiolla pääsimme yhdessä Al-Emaran kanssa tapaamaan kolme lukiolaista; Elina Vilhusen, Iida-Maria Räsäsen ja Milana Zelenskajan. He olivat kokeneet Al-Emaran esityksen inspiroivana ja ajatuksia herättävänä.

- Esitys oli tosi inspiroiva ja oli kiva kuunnella sekä nähdä, että ei vaan kerrottu niitä hyviä kohtia. Kerrottiin myös alamäistä ja ongelmista. Kerrottiin niin kun oikeasti oma tarina, Milana toteaa.

Al-Emara kertomassa omaa tarinaansa, johon myös Kuopio liittyy hyvin vahvasti. 

- Nyt kun ollaan lukiossa ja monella nuorella on tosi paljon ongelmia sen kanssa mitä haluaa, vaikka tulevaisuudessa tehdä tai mikä on se oma juttu ja ehkä ei vielä oikein tiedä, niin sitten on kiva, että täällä käy erilaisista lähtöpisteistä puhujia. Se antaa tosi paljon toivoa ja inspiroi monia nuoria, Iida-Maria jatkaa.

- Hyvin kattavasti, mutta tosi mielenkiintoisesti hän kertoi oman tarinansa ja jotenkin se, että se on ollut aika mutkainen matka kuitenkin. Herätteli tosi vahvasti uskoa unelmiin ja, että on mahdollisuus vaikuttaa sillä, että uskoo itseensä ja muihin. Oikeudenmukaisuus on aina tärkeää, Elina lisää.

Al-Emara puolestaan kertoo, että oman tarinan jakaminen ja palautteen kuuleminen on palkitsevaa.

- Se, että pääsee inspiroimaan, palkitsee. Minulle paras palaute aina näissä on ollut se, miten näkee, kun yleisö ajattelee ja uppoutuu siihen juttuun. Se on paras palaute minkä voi saada puhujana. Erityisesti nyt myös, kun oltiin Kuopiossa. Kuopio on tärkeä ja iso osa minun tarinaa, niin minulle itselle se oli omalla tavalla unelmien täyttymys, että pääsen jakamaan näille nuorille sitä minun tarinaa, joka on täältä alkanut ja lähtenyt.

Unelmiin uskominen ohjaa elämässä

Dreams-vierailuille on kouluissa kova kysyntä ja syyt tälle selittyvät osin myös Lasten ja nuorten säätiön kesällä 2022 julkaisemasta selvityksestä, jonka mukaan nuorten usko koko maailman tulevaisuuteen on heikentynyt. Selvityksestä kävi myös ilmi, että erityisesti nuorten naisten usko tulevaisuuteen on miehiä heikompi.

– Maailmantilanne aiheuttaa epävarmuutta. Lapset ja nuoret tarvitsevat rohkaisua toteuttaa unelmiaan. He saavat innostua ja erehtyä ja innostua taas uudelleen. Tätä haluamme olla mukana tukemassa Dreams-hankkeen kautta, kertoo vastuullisuus- ja viestintäpäällikkö Katri Saarelainen OP Pohjois-Savosta.

- Tekemämme yhteistyö on tärkeää, koska sen avulla edistämme lasten ja nuorten hyvinvointia ja osallistumme tulevaisuudenuskon vahvistamiseen. On hienoa, jos voimme auttaa nuoria uskomaan itseensä ja uskomaan vahvuuksiinsa. Vastuullisuustyön avulla voimme rakentaa kestävämpää huomista ja toiveikkaampaa tulevaisuutta, myyntijohtaja Karoliina Pollari Pohjola Vakuutuksesta kertoo.

Al-Emara kannustaa nuoria unelmoimaan ja kehottaa, ettei sitä koskaan lopetettaisi.

- Se riittää, että suljet silmät ja näet itsesi. Unelmoit ja uskallat unelmoida - se on se eka steppi. Uskon vahvasti siihen, että kun uskaltaa unelmoida, ohjaa se meitä alitajuntaisesti. Se ohjaa meidän valintoja, auttaa tekemään asioita tiedostamatta. Jos on unelmien kanssa epäilyksiä, että miten tässä edetään, niin se varmasti vahvistuu, kunhan unelmointia ei lopeta. Se, että me unelmoidaan, niin se on itsessään sellainen iso ja ohjaava rikkaus.

Kuvassa oikealta vasemmalle Elina Vilhunen, Milana Zelenskaja, Karoliina Pollari, Iida-Maria Räsänen, Katri Saarelainen sekä Mohammad Al-Emara.

Lukiolaisilta ja Al-Emaralta kysyttiin myös heidän omista unelmistaan.

- Mulla on ihan pienestä asti ollut se, että musta tulisi kirurgi isona. Päätin sen jo ihan pienenä ja se on säilynyt tänne lukioonkin asti. Olen tässä matkalla miettinyt, että onkohan se kuitenkaan ja, että pääsenkö kuitenkaan sinne lääkikseen, mutta lukiossa kaikki kurssit ja omat valinnat motivoi sinne pääsemiseen, Milana kertoo omasta unelmastaan.

- Mulla on semmoinen erilainen haave. Sitten joskus, kun on tehnyt jotakin merkittävää tälle yhteiskunnalle, niin sitten olisi kiva, että ihmiset tuntisivat minut siitä, että mä olen tosi mukava ihminen, eikä se, että ”se on tehnyt näin isoja juttuja ja se on niin kuuluisa” , vaan enemmänkin se, että tietää mikä mun persoona on, Iida-Maria kuvailee.

- Mä ehkä unelmoin siitä, että ei ole semmoista päämäärää, vaan että voisi ikuisesti jaksaa oppia. Silleen, että aina voisi kehittyä ja ei ikinä jäisi tyytymään johonkin yhteen pisteeseen. Aina voisi pyrkiä jotenkin kehittymään ja rakentaa mahdollisimman omannäköisen elämän ja ei uskoisi muiden ajatuksiin, sanoo Elina unelmistaan.

Al-Emaran unelmat ulottuvat omasta urasta koko maailman hyvyyteen.

- Minun unelma on tietysti päästä erotuomarina sinne maailman huipulle. Se on sellainen iso haave ollut aina. Myös mä unelmoin usein siitä, että maailma olisi kokonaisvaltaisesti parempi paikka kaikille. Mä en halua lakata unelmoimasta siitä, että Suomi ja koko maailma olisi kaikille hyvä paikka olla.

Osuuspankkien ja Pohjola Vakuutuksen tuella Dreams-vierailuja tullaan tekemään tulevan kahden vuoden aikana peräti 240 kouluun ympäri Suomen. Kuopiossa Dreams-tilaisuudet pidettiin Hatsalan klassillisessa koulussa, Minna Canthin koulussa, Jynkänlahden koulussa ja Kuopion klassillisessa lukiossa sekä Varkaudessa Waltterin koulussa.