Kuopiolainen Pasi Tuomainen on todellinen pohjoissavolainen osuuspankkilainen, ollut jo vuoden 2008 helmikuusta lähtien.

Tuomainen oli silloin varusmiespalveluksensa jälkeen työvoimatoimiston työnhakukurssilla, jossa piti järjestää itse itselleen harjoittelupaikka kahdeksi kuukaudeksi.

 - Olin kiinnostunut pankkialasta, kävin henkilökohtaisesti silloisen Kuopion Osuuspankissa keskustelemassa ja sain paikan. Samaan aikaan luin sitten pääsykokeisiin ja pääsin kauppatieteiden opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon Kuopioon.

Kesätyöpaikka löytyi OP:n Siilinjärven konttorista. Syksyllä alkoi opiskelu ja samalla jatkuivat monipuoliset pankkityöt muun muassa päivittäispalveluissa kolmena päivänä viikossa. Vuonna 2011 hän siirtyi opintojensa ohessa henkilörahoituspuolelle.

Pankkialalla monipuolisia tehtäviä

Kun Tuomainen valmistui kauppatieteiden maisteriksi alkuvuodesta 2013, hänellä oli jo viiden vuoden työkokemus pankkialalta, ja loppuvuodesta hän siirtyi pankissa esihenkilötehtäviin.

- Toimin myyntijohtajana Iisalmessa, ja alueeseen kuuluivat myöhemmin myös Siilinjärvi ja Karttula. Kuopiossa olen ollut jälleen vuodesta 2017.

Vuodesta 2021 Tuomainen työskenteli OP Pohjois-Savon henkilöasiakkaiden rahoituspalveluista vastaavana ja syyskuussa 2023 hänet nimitettiin pankin henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaavaksi pankinjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi.

Tuomainen on työn ohessa suorittanut myös terveystieteen maisteriopinnot pääaineenaan terveystaloustiede.

Tuomainen korostaa omaa aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta työnhaussa sekä erilaisten väylien antamia mahdollisuuksia tulla pankkialalle. Tarjolla on ollut monipuolisia tehtäviä ja näkökulmia sekä tutustumista maakunnan eri alueisiin ja ihmisiin.

Rahoituspalvelut maakunnan tukena

Rahoitus on aina ollut minulle läheisintä työtä, sillä markkina elää ja kehittyy koko ajan. Työssä näkyy myös toiminta-alueemme kehittyminen. Pankki tukee alueen hyvinvointia ja kehitystä, tarjoaa asiakkailleen taloudellisia mahdollisuuksia ja on myös mukana unelmien toteuttamisessa, Tuomainen korostaa.

- Osaava ja asiantunteva henkilöstö on pankkimme ehdoton vahvuus. Jokaisen pankkilaisen työllä on merkitystä maakunnan kehittämiselle ja yhdessä pystymme OP Pohjois-Savossa tukemaan asiakkaidemme ja koko toimialueemme taloudellista menestystä.

Tuomaisen työpäivät ovat varsin pitkiä ja intensiivisiä, niihin kuuluu esimerkiksi sidosryhmäyhteistyötä, suunnittelua ja johtamista. Työ vaatii myös itsensä johtamista ja joustavuutta.

Tuomaisen alaisena on kolme myyntijohtajaa ja koko liiketoiminta-alueeseen kuuluu yhteensä noin sata henkilöä. Hän korostaa hyvän ja toimivan työyhteisön merkitystä, joten hän työskentelee mielellään konttorissa etätyön sijaan.

- Myös pankkiryhmän sisällä on hyviä verkostoja ja eri pankeissa toimivat henkilöt sparraavat toisiaan.

Virkistyksenä liikuntaa ja luontoelämyksiä

Tuomaisen tavoitteena on käydä kuntosalilla kolme kertaa viikossa ennen työpäivän aloittamista ja liikkua jokaisena päivänä vaikkapa kävellen tai sulkapalloa pelaten.

Hän viettää vapaa-aikaansa paljon Maaningan-mökillään. Sen lisäksi virkistystä tuovat kesä- ja talvikalastus eri puolella Suomea ja kesäisin Norjassa, pienriistan metsästys Pohjois-Savossa ja vaellukset luonnossa.

-Työni vaatii paljon aktiivista sosiaalista kanssakäymistä, joten palautuminen vapaa-aikana tapahtuu mielestäni parhaiten ”syrjäänvetäytymisessä”.

Pohjois-Norjan kalavedet ovat tarjonneet hyviä kalansaaliita.

Luonnossa liikkuminen on mukavaa vastapainoa työlle. Tässä Tuomainen pitää ruokataukoa Saariselän hiihtomaisemissa.

Tutustu pankkilaisten uratarinoihin:

Marja-Riitta Kelavuori: Alanvaihto innosti opiskelemaan työn ohella

Antti-Jussi Pitkälä: Tavoitteet saavutetaan yhdessä – johtaminen ei ole yhden ihmisen sankaritarina

Hanna Kärkkäinen: Etätöitä ja aina uusia haasteita