Uusia asuntoja rakennetaan ja käytetyt asunnot käyvät kaupaksi hyvin.  Erityisesti uudehkoista perheasunnoista on jopa pulaa, koska kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Vuosia asuntokaupan näköalapaikalla toiminut OP Koti Itä-Suomen myyntijohtaja Anu Heiskanen on tyytyväinen vilkkaaseen kaupankäyntiin.

-Kauppa on käynyt hyvin ja selkeästi eniten kysyntää on nyt uudehkoille perheasunnoille: 2000-luvulla rakennetut omakotitalot ja rivitalo-osakkeet menevät nopeasti kaupaksi ja niistä on jo pulaakin. Tähän vinkiksi voin sanoa, että jos mieleistä kotia ei meinaa löytyä, OP Kodin kanssa voi tehdä ostotoimeksiannon, joka on toimiva ja vaivaton keino uuden kodin etsintään.

Myös OP Pohjois-Savossa luottoja on myönnetty samaan tahtiin kuin edellisvuonna. Myyntijohtaja Pasi Tuomainen on iloinen, että luottopäätökset syntyvät nopeasti ja helpottavat asiakkaiden pääsyä uuteen kotiin.

-Tammi-helmikuun perusteella lainahakemusten määrä on samaa tasoa kuin ennätyksellisenä viime vuonna, mutta jonottaa ei tarvitse. Luottopäätöksen voi saada parhaimmillaan jo samana päivänä. Nyt kannattaakin tehdä alustava luottohakemus ja pohtia pankkimme asiantuntijan kanssa erilaisia vaihtoehtoja. Kun lainapäätös on valmiina, on ostajanakin etulyöntiasemassa ja pystyy reagoimaan nopeasti, kun mieleinen asunto ilmestyy myyntiin, Tuomainen vinkkaa.

Vastuullisuus on välittämistä

Vanhemman asuntokannan osalta sekä Heiskanen että Tuomainen painottavat ostajan huolellista perehtymistä kohteeseen.

Vastuullisuus kuuluu yhtä lailla pankille ja välittäjälle, mutta myös myyjälle ja ostajalle.

Myyjän näkövinkkelistä etuna on, jos asunnosta on pidetty huolta, tarvittavat remontit ja korjaukset tehty ajallaan ja huolehdittu remonttien asianmukaisesta dokumentoinnista. Asunnon myyntiä suunnittelevan kannattaa kääntyä ammattitaitoisten ja vastuullisen välittäjän puoleen.

Omakotitaloissa kuntotarkastus on ehdoton, se kertoo paitsi nykykunnon myös mahdolliset tulevat remontointitarpeet. Vastuullinen välittäminen näkyy käytännössä huolellisena perehtymisenä myytävään kohteeseen ja joskus myös epämukavina kysymyksinä myyjälle. Myös ostajalle kerrotaan kaikki kohteeseen liittyvät asiat ja mahdolliset riskit avoimesti, Heiskanen painottaa ja korostaa, että OP Koti Itä-Suomen välittäjille vastuullisuus on kunnia-asia, josta jokainen välittäjä tuntee ammattiylpeyttä.

Pankki katsoo pidemmälle

Pankin näkökulmasta kaikki mahdollinen tieto ostettavasta kohteesta vaikuttaa lainapäätökseen. Vanhemmista omakotitaloista pankki edellyttää lähtökohtaisesti kuntotarkastusta.

-Asunnon kunto vaikuttaa sen tulevaisuuden arvoon, myytävyyteen ja mahdollisiin remonttitarpeisiin ja sitä kautta velallisen tuleviin asumismenoihin ja mahdollisen velan määrään. Pankin vastuullisuuteen kuuluu keskustella kustannuksista, jotka kauppaan liittyvät. Kun katsomme asioita pidemmälle kuin asunnon hankintahetkeen, silloin asiakas pystyy varmasti nauttimaan uudessa kodissa asumisesta. Vastuullisuutta on antaa joskus myös kielteinen luottopäätös.

Nykyisiä pankin laina-asiakkaita Tuomainen kehottaa varautumaan mahdolliseen korkotason nousuun ja myös muihin mahdollisiin yllätyksiin omassa taloudessaan. Pankilla on niihin erilaisia ratkaisuja, joilla asiakkaan lainanhoitokyky voidaan turvata. Erityisesti korkosuojaukselle ajankohta on otollinen. Turvaa taloutesi – keinoja lainanottajan riskeihin varautumiseen 

-Lainalyhennykset on yleensä iso osa asumiskustannuksia. Kun elämisen kustannukset lähitulevaisuudessa nousevat, on kuukausittaiset lainanhoitomenot mahdollista vakioida korkosuojauksen avulla. Se kannattaa tehdä nyt, kun korkotaso on vielä alhaalla. Kun korot nousevat, myös korkosuojauksen kulut nousevat, se on ainakin varmaa. Samanaikaisesti voi tulla muita odottamattomia yllätyksiä, jotka vaikuttavat talouteen. Nyt on oikea hetki pohtia oman talouden mahdollisia kipupisteitä ja niihin varautumista. Tietenkään elämässä ei voi kaikkea ennakoida ja ikäviäkin yllätyksiä tulee, me haluamme olla asiakkaan tukena haastavissakin elämäntilanteissa. Se on myös vastuullista ja arvojemme mukaista pankkitoimintaa.

Esimerkki koron nousun vaikutuksesta lainanhoitomenoihin:

  • Lainanmäärä 200.000, jonka takaisinmaksuaikaa jäljellä 20 vuotta, lyhennystapa muuttuva annuiteetti
  • Korko 1 % (12kk euribor + 1 %) >> 12kk euribor nousee 2 %, jolloin kokonaiskorko 3 %
  • Kuukausierä 920 € >>  kuukausierä nousee noin 190 €.

Lue lisää:

Kokeile laskurilla, miten koronnousu vaikuttaisi sinun lainasi kuukausierään

Aloita matkasi uuteen kotiin lainahakemuksen teolla

Tutustu OP Koti Itä-Suomen kohteisiin ja välittäjiin

Kuuntele Talouspuhetta-podcast: Vastuullisuus asuntokaupassa ja rahoituksessa

Lue muita pohjoissavolaisia juttuja OP Mediasta

Siirry OP Pohjois-Savon verkkosivuille