Järjestäjät tsemppasivat tapahtumaan tulijoita iloisilla ”heippalapuilla”, jotka kannustivat jaksamaan reippailla metsäistä tietä pitkin perille Pilpan majalle saakka.

Miksi OP oli mukana tapahtumassa? Pääsin kurkistamaan tapahtumaan, koska virkistyspäivä toteutettiin OPn lahjoitusvarojen avulla. OP Pohjois-Savossa oli vuoden 2017 loppupuolella käynnissä Omistaja-asiakkaat tekevät hyvää -kampanja, jossa jokaista uutta omistaja-asiakasta kohden pankki lahjoitti 10 euroa paikalliselle kohteelle. Pankin omistaja-asiakkaat keskustelivat lahjoituskohteista pankin digitaalisessa omistaja-asiakasyhteisössä tammikuun 2018 aikana. Keskustelun perusteella pankin johto valitsi lahjoituksen saajat eniten kannatusta saaneiden teemojen mukaan. Yksi lahjoituspoteista päätettiin suunnata pankin toimialueella tapahtuvaan vammaistyöhön, jota kautta Tukipilari sai 1050 euron lahjoituksen.

-Tavoitteenamme oli käyttää lahjoitusvarat tähän yhteen tapahtumaan, jotta lahjoituksesta pääsee hyötymään ja nauttimaan mahdollisimman suuri joukko yhdistysten edustajia. Lämmin kiitos OP:lle lahjoituksesta, Sanna Vesterinen Tukipilarin vs toiminnanjohtaja kiittelee.

Yhdistysten yhteistyöorganisaatio

Tukipilari on kuopiolaisten vammais- ja kansanterveysyhdistysten yhteistyöorganisaatio, jonka toiminnan tavoitteena on edistää ja vahvistaa paikallisten, etenkin pienten vammais- ja kansanterveysyhdistysten toimintaa. Aktiivista yhteistyötä on 41 yhdistyksen kanssa. Tukipilarin sähköpostikirjeissä kerrotaan yhteistyöyhdistysten edustajille Tukipilarin toiminnasta, sen yhteistyökumppaneiden tarjoamista eduista sekä yhteistyöyhdistysten ajankohtaisista kuulumisista sekä tilaisuuksista. Talvikautena, syyskuusta huhtikuuhun, järjestetään infokahviloita ajankohtaisista aiheista. Koulutustarjonta on monipuolista ja Tukipilarin toiminta kokonaisuudessa hyvin aktiivista.

-Olemme tänä vuonna järjestäneet koulutustilaisuuksia digiasioista ja kokouskäytänteistä. Yhdistysten aktiiveille on järjestetty tapaamisia sekä olemme kutsuneet yhdistyksiä saman pöydän ääreen ja suunnitelleet yhdistysten välistä yhteistyötä ja keskustelleet yritysyhteistyöstä, Sanna Vesterinen kertoo.

-Tukipilarina olemme mukana monenlaisissa verkostoissa ja kehitämme ja edistämme alueellisesti vapaaehtois- ja vertaistoimintaa. Jäsenyhdistykset voivat tulla esittelemään toimintaansa meidän kanssa. Olemme mukana erilaisissa verkostossa ja osallistumme marraskuun alussa valtakunnallisen Valikkoverkoston seminaarin toteuttamiseen ja marraskuun lopussa pidettävän omaishoitajien viikon juhlan suunnitteluun ja siitä tiedottamiseen, jatkaa Sanna.

Yli kuudensadan vapaaehtoistyötunnin pariskunta

Takaisin virkistyspäivään. Mehupisteen pöydän ääressä istuvat Kuopion Mielenterveyden tuki ry:stä Merja Tarvainen ja Mikko Kankaala. He laittoivat virkistyspäivän heti kalentereihinsa, kun tieto päivästä Tukipilarin sähköpostikirjeessä kerrottiin. He ovat aiemminkin osallistuneet Tukipilarin tapahtumiin ja koulutuksiin.

-Tukipilari mahdollistaa meille pienten yhdistysten vapaaehtoisille toimintaa, jota emme itse oman yhdistyksen kautta pysty järjestämään. Lisäksi Tukipilari toimii tärkeänä tiedostuskanavana. Sähköpostikirjeen kautta saa välitettyä oman yhdistyksen asioita ja saa tietoon mitä muissa yhdistyksissä tapahtuu. Tämä on meille todella arvokasta yhteistoimintaan, viisi vuotta Kuopion Mielenterveyden tuki ry:ssä ja Mieli Maasta ry:ssä aktiivisesti eri rooleissa toiminut Merja Tarvainen kertoo.

-Tapahtuma on ollut todella mukava. Paljon aktiivisia ja iloisia ihmisiä. Paljon on tuttuja, mutta mukana oleviin tuntemattomimpiinkin on helppo tutustua, kun ihmiset ovat niin puheliaita ja avoimia, Mikko Kankaala sanoo.

-Laskimme eräänä alkusyksynä Mikon kanssa, että olimme sinä vuonna tehneet molemmat siihen mennessä jo yli 300 tuntia vapaaehtoistyötä eri yhdistysten kautta. Kun panostaa paljon, saa siitä itsekin paljon. Niin pitkään, kun koen itse saavani hyvää itselleni, jatkan mukana yhdistystoiminnassa, Merja tuumaa.

-Ystäväpiirikin on muodostunut minulla paljon yhdistystoiminnan kautta. Löytyihän sieltä puoliso Mikkokin, Merja nauraa.

Mikon ja Merjan kommentteihin on helppo yhtyä. Virkistyspäivän mukavan tunnelman loivat iloiset ja aktiiviset osallistujat, jotka innokkaina osallistuivat tutustumisleikkeihin, metsäjoogaan sekä yhteislauluhetkeen. Lisäksi nautittiin makkaranpaistosta, kahvista sekä hieronnasta. Virkistyspäivän päätti professori Timo Lakan luento, jossa käsiteltiin mm. elintapojen merkitystä tyypin 2 diabeteksen ja sepelvaltimotaudin ehkäisyssä ja hoidossa.

-Teemme monenlaista yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Hyödynsimme virkistyspäivän järjestämisessä Savon ammattiopiston lähihoitaja-opiskelijoita. Me saimme tarvittavia lisäkäsiä ja opiskelijat pääsivät käytännössä harjoittelemaan erilaisten asiakkaitten kohtaamista. Lisäksi päivään osallistuivat Kuopion kaupungin senioriliikunnan vertaisohjaajat. Saimme virkistyspäivästä pelkästään myönteistä palautetta. Tapahtuma meni juuri niin kuin suunnittelimme, edes iltapäivällä ollut pieni sade ei lannistanut osallistujia, Sanna tuumaa tyytyväisenä virkistyspäivän onnistumisesta.

Katri Saarelainen

OP Pohjois-Savo