Kevätaurinko helottaa sisään Agtuvin tuotantotiloihin Lahdesjärvellä. Automaattikoneet kutovat langoista neuloksia, joista valmistuu taitavien työntekijöiden käsissä pipoja, kypärämyssyjä ja muita KIVAT-tuotteita. Yli 90 prosenttia työstä tehdään täällä; lopusta vastaavat pitkäaikaiset alihankkijakumppanit lähialueella.

– Olemme aina valmistaneet omaa lopputuotetta, minkä avulla olemme pärjänneet markkinoilla. Satsaamme laatuun, designiin ja palveluun. Noin puolet tuotannosta menee vientiin, pääosin Norjaan, kertoo toimitusjohtaja Janne Puskala.

Perheyhtiön perusti vuonna 1975 hänen isänsä Jukka Puskala, joka etsittyään turhaan puuvillaisia käsineitä allergiselle pikkupojalleen päätti alkaa valmistaa niitä itse. Nykyisin operatiivisesta toiminnasta vastaavat Janne Puskalan lisäksi hänen sisarensa Katri Halme ja Krista Puskala.

– Tavoitteemme on, että tuote kestää lapselta toiselle. On meitä joskus pidetty vähän tyhminä ja sanottu, että myisimme paljon enemmän, jos tekisimme huonompilaatuista, Halme sanoo.

Vastuullisuus näkyy monessa

Tuotteiden kestävyys osoittaa Agtuvin vastuullisuutta, kuten myös luonnon- ja luomumateriaalien käyttö, tuotantoketjun läpinäkyvyys sekä työntekijöiden työoloista ja hyvinvoinnista huolehtiminen.

– Pyrimme hyödyntämään materiaalin mahdollisimman pitkälle. Esimerkiksi puuvillan hukkapaloista valmistetaan vauvan lapasia ja villan leikkuujäte kierrätetään teollisuuteen eristeiden materiaaliksi ja öljyn imeytysmatoiksi, Halme selvittää.

Yhtiön mittavin investointi hiilijalanjäljen pienentämiseksi näkyy katolla, jonne on juuri asennettu 500 neliömetriä aurinkopaneeleja. Ne tuottavat vuosittain 48 megawattituntia sähköä sekä vähentävät vuosittaista ostoenergiaa kolmanneksen ja hiilidioksidipäästöjä noin 7 000 kilogrammaa. Jo tätä ennen käytössä on ollut mahdollisimman vihreää sähköä.

– Pystymme hyödyntämään aurinkoisen päivän aikana kerätyn energian kokonaan omassa tuotannollisessa toiminnassa. Laitteisto riittää tulevaisuudessa myös sähköautojen lataukseen, Puskala selvittää.

Mutkattomuus on tärkeää pankkipalveluissa

OP Tampere on ollut jo pitkään mukana tukemassa Agtuvin toimintaa ja kehitystä muun muassa tarjoamalla erilaisia rahoitusratkaisuja.

– Yrittäjällä aika on aina kortilla, joten on tärkeää, että asiat hoituvat mutkattomasti ja helposti, Puskala toteaa.

Halme arvostaa sitä, että paikallisesta pankista löytyy oma yhteyshenkilö ja asiakkuustiimi, jotka tuntevat heidät. Ajatus soittamisesta valtakunnalliseen palvelunumeroon kauhistuttaa.

– Kasvollinen kumppani on meille tärkeä, eivätkä asiamme jää isojen rattaiden jalkoihin. Koemme, että OP arvostaa meitä ja pitää luotettavana yrityksenä.

Yhteyshenkilönä OP Tampereessa toimii asiakkuusjohtaja Antti-Pekka Männistö, joka piipahtaa tehtaalla pari kertaa vuodessa sekä on tarvittaessa yhteydessä puhelimitse ja verkon välityksellä.

– Arvostan avointa dialogia, kun puhumme yrityksen tarpeista ja tulevaisuudesta. Keskustelujen pohjalta osaamme kohdistaa heille oikeat palvelut. Asiakkaalla on minun lisäkseni käytössään laaja asiakkuustiimi suorine yhteystietoineen. Siihen kuuluu muun muassa maksuliikeasiantuntija, ulkomaankaupan ratkaisujen asiantuntija ja Pohjolan yhteyshenkilö. Agtuvi kehittää rohkeasti ja selkeällä visiolla toimintaansa, ja OP Tampere on mielellään mahdollistamassa ja sparraamassa heille tätä tulevaisuutta, Antti-Pekka kertoo.

Kuvassa:

– Värjäämättömästä lampaanvillasta valmistetut KIVAT-tuotteet ovat saaneet hyvän vastaanoton. Värivalikoimaan kuuluu luonnollisia värejä: ruskeaa, harmaata ja valkoista eri sävyissä. On ekoteko, ettei villaa värjätä, sanovat Agtuvin Katri Halme ja Janne Puskala.

Tutustu KIVAT-tarinaan ja -tuotteisiin