Finanssikoutseilta kallisarvoisia vinkkejä nuorille ilmaiseksi
Lisää aiheesta
Kunpa tietäisin, miten saan rahat riittämään. Ottaisinko opintolainaa? Mitä vaaroja piilee pikavipeissä? Miten vuokravakuus kannattaa maksaa? Muun muassa nämä ja sata muuta asiaa pyörivät todennäköisesti omaa itsenäistä elämäänsä aloittelevan nuoren mielessä.
OP Tampereen finanssikoutsit jakavat talousaiheisia vinkkejään rennolla otteella oppilaitoksissa, erilaisissa tapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa.
Tampereen ammattikorkeakoulun aula vilisee väkeä aivan tavallisena helmikuisena tiistaipäivänä. Osa kiiruhtaa ruokalaan, toiset tunneille ja kuka minnekin. Moni pysähtyy OP:n ständille osallistuakseen pizzalahjakortin arvontaan ja jää samalla juttelemaan paikalla olevien finanssikoutsien kanssa.
– Meidät tunnetaan jo hyvin, sillä käymme täällä ja yliopistolla noin kerran kuukaudessa, kertovat finanssikoutsit Olli Majuri ja Saara Kemppainen. Päätyönään molemmat toimivat asiakasneuvojina OP Tampereen Hämeenkadun toimipisteessä.
Oman talouden hallinnan taidot tärkeitä kansalaistaitoja
OP Tampereen finanssikoutsit tekevät työtä nuorten taloustaitojen kohentamiseksi. Nuoret finanssialan asiantuntijat ovat lähteneet innolla mukaan viemään talousasioita lähemmäksi nuorten omaa arkea sekä tekemään niistä kiinnostavia ja helpommin ymmärrettäviä.
– Me finanssikoutsit työskentelemme pankissa eri tehtävissä, ja siksi jokaisella meistä on oma vahva osaamisalueensa. Yhdessä meillä on koko taloudenhallinnan kokonaisuus hallussa. Koska olemme itsekin nuoria, osaamme nostaa esiin oikeita ja ajankohtaisia asioita esille muille nuorille, Kemppainen toteaa.
Reilut puoli vuotta finanssikoutsina toiminut Majuri halusi tehtävään, jossa voi jakaa omaa taloustietämystään nuorille ja miksei toki vanhemmillekin.
– Kaikki eivät ole yhtä lailla kiinnostuneita talousasioista tai jokin asia omassa taloudessa voi aiheuttaa huolta. Keskusteluissa löydämme yhdessä tapoja suunnitella rahan käyttöä pitkäjänteisemmin. Tämän vuoksi on hyvä myös varmistaa, että käytössä on kestävään taloudenpitoon tarvittavat palvelut. Julkisessa tilassa emme pysty hoitamaan pankkisalaisuuden alaisia asioita, mutta tarvittaessa varaamme ajan ja perehdymme asiaan puhelimitse tai kasvokkain paremmalla ajalla, hän valottaa.
Finanssikoutseja voi myös pyytää pitämään taloustaitotunteja yläkouluihin, lukioihin, ammattioppilaitoksiin ja korkeakouluihin tai talousaiheisiin tapahtumiin. Taloustaitotunnit eivät sisällä pankin tuotteiden tai palveluiden myyntiä.
Videoilta vinkkejä säästämisestä arjen budjetointiin
Finanssikoutseihin voi tutustua OP Tampereen Instagramissa @optampere ja finanssikoutsit.fi-sivustolla. He ovat koonneet sivustolle lyhyitä muutaman minuutin videoita, jotka pureutuvat nuorten elämää koskettaviin raha-asioihin.
– Videot sopivat myös opettajien käyttöön oppitunneille, vinkkaa Kemppainen.
Ne käsittelevät raha-asioita monesta näkökulmasta, myös ikävämmistä, sillä maksuhäiriömerkinnät ja pikavipit koskettavat entistä useampaa nuorta. Kemppainen on itse mukana videolla, joka käsittelee muuttoa ensimmäiseen omaan kotiin. Siitä selviää, miten vuokravakuustili liittyy vuokra-asuntoon muuttamiseen ja miksi kotivakuutus on tärkeä turva. Näistä ei monella nuorella ole todennäköisesti aavistustakaan.
Instagramista ja finanssikoutsit.fi:stä saa tietoa muun muassa luottokortin käyttämisestä, opintolainasta sekä vastuullisesta kuluttamisesta ja sijoittamisesta. Finanssikoutsit kertovat myös itsestään ja työurastaan. Videot kuvataan rentoon ja jutustelevaan tyyliin – ja katsojille puhutaan kuin kavereille, turhia tärkeilemättä.
– On hienoa hyödyntää ammattiosaamistaan myös finanssikoutsina osana pankin vastuullisuustyötä. Ideana on tarjota tietoa nuorille siellä, missä he muutenkin ovat eli somessa, finanssikoutsit painottavat.