Hyvä työ -lahjoitus, yhteensä 40 000 euroa, jaettiin tänä syksynä yhteensä 16 hakijan kesken. Yksi lahjoituksen saaneista oli Kehitysvammaisteatteriyhdistys La Strada ry.

– OP Tampereen upealla lahjoituksella on meille erittäin suuri merkitys. Konkreettinen taloudellinen tuki mahdollistaa tärkeän hankkeen toteutumisen. Meille kyse on kuitenkin paljon rahaakin suuremmasta asiasta: koemme, että tekemämme pitkäjänteisen työn merkitys on nähty ja tunnustettu. Saamamme huomio synnyttänee monilla tasoilla positiivisia kaikuja myös tulevaisuudessa, yhdistyksestä iloitaan.

Lahjoituksen turvin La Strada pilotoi teatteriproduktioiden valmistamisen rinnalle uudenlaisen toimintamallin alkuvuodesta 2024.

– Olemme kutsuneet teatterin ja eri taiteen alojen sekä kehitysvammaistyön ja kehitysvammaiskulttuurin alan ammattilaisia kanssamme yhteistyöhön - luennoimaan, vetämään työpajoja tai keskustelutilaisuuksia. Aiheet käsittelevät kehitysvammaisten ihmisten taidetta ja kulttuuria, teatterityötä ja laajemmin taiteen ja luovien menetelmien hyödyntämistä kehitysvammaistyössä ja yleisemminkin hyvinvoinnin lähteenä kenen tahansa elämässä.

Kehitysvammaisteatteriyhdistys La Stradan tavoite on vaikuttaa avartavasti asenteisiin kehitysvammaisuutta ja kehitysvammaisten ihmisten tekemää taidetta kohtaan, edistää kehitysvammaisten ihmisten osallisuutta yhteiskunnassa sekä vähentää ennakkoluuloja ja eriarvoisuutta. Kuva: Päivi Kaltio/ Kehitysvammaisteatteriyhdistys La Strada ry

Harrastustoiminnan tukeminen vastuullisuustyön keskiössä – myös lahjoituksissa

OP Tampereen vahva arvopohja: vastuullisuus, yhdessä menestyminen ja ihmisläheisyys toimivat ohjenuorana lahjoituskohteiden valinnassa. Valinnoissa huomioitiin myös Kaikkien aikojen tekoja -kyselyn tulokset, jossa OP Tampereen omistaja-asiakkaat äänestivät tärkeimmäksi vastuullisuusteemaksi lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemisen. Kyselyssä esiin nousivat myös turvallisen digiasioinnin opettaminen senioreille, fiksun rahankäytön opettaminen lapsille ja nuorille sekä ilmastonmuutoksen hillitseminen paikallisilla toimilla.

ATK Mukanetti ry sai lahjoituksen ikäihmisten matalan kynnyksen digiopastusten ja koulutusten tueksi ja lasten ja nuorten harrastustoimintaa tuettiin monipuolisesti, kun Hyvä työ -lahjoituksen saivat Tappara ry, FC Nokia ry, Pirkkalan Pirkat ry, Manse PP ry sekä Tampereen Jumppatiimi TAJU ry. Lahjoituksilla pyritään tarjoamaan harrastusmahdollisuuksia mahdollisimman monelle ja tukemaan esimerkiksi vähävaraisempien perheiden lasten harrastamista.

– Lahjoitus käytetään vähävaraisten perheiden rahastoomme, josta perheet voivat hakea lapsilleen tukea harrastuskulujensa kattamiseen. Saadulla lahjoituksella voimme mahdollistaa useiden lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen seurassamme, Pirkkalan Pirkat ry:stä viestitään.

Lisäksi lahjoitusta käytetään myös entistä paremman harrastusympäristön ja -välineistön mahdollistamiseksi.

– Tulemme käyttämään lahjoituksen uuden Hervannassa sijaitsevan harjoitushallin kunnostukseen, sekä välineistön hankintaan. Yksi hankinnoista, syöksymatto, on toivottu uutuus taitavien, alati nuorempana syöksymään alkavien harrastajien keskuudessa. Aiempiin vuosiin verraten tulee tuleva treenikausi tarjoamaan hallin myötä seuralle aivan uudenlaiset harjoitusolosuhteet, mistä seura ja harrastajat ovat ikionnellisia, kerrotaan pesäpalloseura Manse PP ry:stä.

Junioriurheilun lisäksi lahjoituksella tuetaan tänä vuonna monipuolisesti myös muuta harrastustoimintaa. Esimerkiksi Siuron Teatterin Kannatusyhdistys ry sai lahjoituksen lasten ja nuorten kesäteatteritoimintaan ja Luontoliiton Hämeen piiri lasten ja nuorten kerhotoimintaan.

– Olemme halunneet pitää lasten luontokerhot sekä ympäristönuorten ryhmätoiminnan maksuttomana ja maksaa siitä huolimatta palkkaa ohjaajillemme, joista monet ovat opiskelijoita. Lahjoituksella voidaan toteuttaa kolme koko vuoden kestävää kerhoa. Osa avustuksesta voidaan käyttää myös tapahtumiemme sekä leiriemme toteuttamiseen, kertoo Luontoliiton Hämeen piirin piirityöntekijä Jenni Rönkkö.

Tappara ry:n saamalla lahjoituksella tuetaan sarjatoiminnan ulkopuolista matalan kynnyksen junioriharrastamista. Lahjoituksella hankitaan uudet harjoituspaidat. – Lahjoitus osoittaa meille, että tekemämme valinta ja satsaus aloittaa matalan kynnyksen toimintaa kilpatoiminnan rinnalle, on ollut oikea, koska se noteerataan tällä lahjoituksesta, seurasta kommentoidaan. Kuva: Tappara ry

Yhteisöllisyyttä ja vertaistukea

Pirkanmaan Muistiyhdistys ry järjestää saamansa Hyvä työ -lahjoituksen toimin virkistystoimintaa yksin asuville muistisairaille ja haluaa toteuttaa yksin asuvien muistisairaiden unelmia. Yksin asuvat muistisairaat ovat usein yksinäisiä, koska muistisairauden myötä sairastuneen sosiaalinen verkosto ohenee ja ystävät kaikkoavat

– Unelma voi olla esim. teatterissa tai konsertissa käynti, uimahalli- tai kylpylävierailu tai vaikkapa joulutorilla glögin ja pipareiden nauttiminen yhdessä tukihenkilön kanssa. Yksinäisyys on suorassa yhteydessä muistin heikkenemiseen – muistin heikentyminen lisää yksinäisyyttä ja yksinäisyys muistin heikkenemistä. Tätä kierrettä pyrimme katkaisemaan, kertoo Pirkanmaan Muistiyhdistyksen toiminnanjohtaja Teija Siipola.

Hyvä työ -lahjoituksen sai myös syöpään sairastuneiden lasten vanhempien yhdistys SYLI ry. Yhdistyksen toiminnan piiriin kuuluvat kaikki Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (TAYS) hoitoa saavat lapset ja heidän perheensä. Yhdistys ylläpitää kauempaa tulevia perheitä varten kodinomaisia asuntoja, jossa perheet voivat majoittua lapsen ollessa sairaalassa osastohoidossa sekä järjestää jäsenilleen erilaisia vertaistukitapahtumia.

– Lahjoitus on ajatuksena käyttää tueksi alkuvuodesta järjestettävään vertaistuki-viikonlopun kustannuksiin maalaishotelli Morvassa. Tuo viikonloppu on järjestetty kahtena vuotena aikaisemminkin ja se on ollut jäsenperheiden keskuudessa todella suosittu, kertoo SYLIn varapuheenjohtaja Jaana Heikkinen.

Myös eläinten hyvinvointi ja paikallinen eläinsuojelu näkyi tämän vuoden Hyvä työ -lahjoituksissa, kun Kissojen Katastrofiyhdistys KKY ry oli yksi lahjoituksen saaneista.

Luontoliiton Hämeen piiri tarjoaa lapsille, nuorille ja perheille monipuolista luonnonharrastus- ja ympäristökasvatustoimintaa sekä mahdollisuuksia ympäristövaikuttamiseen. Toiminta on kaikille avointa ja toiminnan tavoitteena on tukea positiivisen luontosuhteen kehittymistä sekä luonnon ja ihmisten hyvinvointia. Kuva: Luontoliiton Hämeen piiri

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena

Lasten ja nuorten hyvinvointi otettiin tämän vuoden lahjoituskampanjassa monipuolisesti huomioon. Pirkanmaan Martat ry käyttää saamansa lahjoituksen työpajanuorten kurssisarjoihin nuorten taloudellisen toimintakyvyn, kestävän arjen ja talouden hallinnan tueksi. Icehearts ry taas käyttää lahjoituksen tarjotakseen haavoittuvassa asemassa oleville lapsille ja nuorille laadukasta ja maksutonta vapaa-ajan toimintaa, kuten iltapäivä- ja harrastustoimintaa sekä leiritoimintaa. 

–  Icehearts on varhaisen puuttumisen toimintamalli lapsen ja perheen hyväksi sekä sosiaalityön, koulun ja vapaa-ajan tueksi. Tarjoamme pitkäkestoista ja kokonaisvaltaista tukea nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa, jossa lapsen asioiden parissa toimivat aikuiset vaihtuvat usein. Kasvattaja tukee joukkueeseen valittuja lapsia 12 vuoden ajan. Tampereella toimii parhaillaan 17 joukkuetta ja toiminnan piirissä on yli 200 lasta ja nuorta, yhdistyksestä viestitään.

TampereMissio ry sai lahjoituksen Matkalla-toimintaan, joka tukee mielenterveyden haasteita kokevia nuoria. Yhteisölliset kohtaamiset, kuten harrastaminen ja erilaiset aktiviteetit, ovat syrjäytymisvaarassa tai esimerkiksi juuri mielenterveyshaasteita kokevalle nuorelle tärkeitä.

– Tarjoamme apu ja tuki ovat saajilleen maksuttomia, ja koostuvat esimerkiksi kerho- ja ryhmätoiminnoista sekä tukihenkilökohtaamisista. Lahjoitusvarat käytetään erilaisten harrastuskokeiluihin järjestämiseen ja lisäksi ne mahdollistavat nuoren ja hänen valmentajan kohtaamisen järjestämisen nuorelle parhaiten sopivassa ympäristössä, kuten vaikka kahvilassa, yhdistyksestä kerrotaan.

Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry auttaa yksilöä löytämään oma polkunsa työllistymiseen sekä tarjoaa neuvontaa terveyden ja voimavarojen vahvistamiseksi. Lahjoitus kohdentuu vertaistuellisen nuorten aikuisten yhteisön retkiin, reissuihin ja tapahtumiin.

– Lahjoitus mahdollistaa myös ensi vuonna alle 30-vuotiaille pirkanmaalaisille nuorille kerran viikossa syksy- ja kevätkaudella mielekästä toimintaa sekä valopilkkuja arkeen. Nuoret pääsevät itse vaikuttamaan siihen, millaisia retkiä ja toimintaa rahalla ensi vuonna järjestetään, yhdistyksestä kerrotaan.

**

Pääkuva: Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry