Edunvalvontavaltuutus ja perintösuunnittelu kannattaa
Perintöasioissa etukäteissuunnittelu ja varautuminen selkeyttää perheen ja perillisten tilannetta ja tuo säästöä. OP Tampereen järjestämät suositut ja maksuttomat Laki-illat syksyn 2024 mittaan tekevät edunvalvontavaltuutusta ja perintösuunnittelua tutummaksi.
Edunvalvontavaltakirjalla varmistetaan, kuka omia asioita hoitaa ja miten
Edunvalvontavaltuutuksella voi valtuuttaa läheisen hoitamaan omia henkilökohtaisia, lähinnä talouteen ja omaisuuteen liittyviä asioita, jos vaikkapa sairauden tai tapaturman vuoksi ei siihen enää itse kykenisi.
– Valtuutettuna voi toimia esimerkiksi sukulainen tai ystävä. Tällainen edunvalvontavaltakirja kannattaisi olla kaikilla täysi-ikäisillä. Usein se tehdään, kun ollaan vähän iäkkäämpiä, mutta nuorempikin voi sairastua tai joutua onnettomuuteen, minkä vuoksi ei pystykään enää hoitamaan asioitaan, kertoo juristi Ami Rinta-Valkama OP Tampereesta.
Etukäteen suunnittelemalla voi helpottaa perillisten asemaa
Verotuksessa voi säästää, kun perintösuunnittelussa huomioi oikeat asiat, kuten hajauttamisen. Sillä tarkoitetaan useampaa eri asiaa: ajallista hajauttamista, omaisuuden jakamista useammalle saajalle sekä mahdollista omaisuuden omistuksen ja hallinnan eriyttämistä.
– Omaisuutta voi siirtää jälkipolville jo omana elinaikana lahjoittamalla. Kolmen vuoden aikana voi samalle lahjansaajalle lahjoittaa verovapaasti yhteensä alle 5 000 euroa. Testamenttien sisällön osalta ovat yleistyneet määräykset, jossa omaisuutta ohjataan yhden sukupolven yli lapsenlapsille, vinkkaa Rinta-Valkama.
Verotus on tärkeää, mutta käytäntöäkään ei parane unohtaa.
– Testamenttimääräys, joka on verotuksellisesti tehokas, ei välttämättä aina toimi käytännön elämässä, muistuttaa kuitenkin Rinta-Valkama.
– Asiakkaat ovat entistä valveutuneempia perintöasioissa ja kiinnostuneita myös sijoittamisen avulla ohjaamaan varojaan jälkipolvelle perintöverojen maksamista helpottamaan, kertoo sijoituspäällikkö Marita Vesterbacka OP Tampereesta.
Yhä useampi tekee testamentin ajoissa
– Testamentti on yksi oman talouden tärkeimmistä asiakirjoista. Se kannattaa laatia yhdessä lakiasioiden ammattilaisen kanssa, jotta se on pätevä ja vastaa sisällöltään testamentintekijän toiveita. Jos asiat muuttuvat, voi testamentin kumota tai sen sisältöä voi muuttaa, Rinta-Valkama neuvoo.
Hän muistuttaa, että testamentissa ei ole kyse omaisuuden suuruudesta vaan siitä, kuinka pienemmänkin omaisuutensa haluaisi kuolemansa jälkeen jakautuvan.
Tervetuloa maksuttomaan Laki-iltaan
OP Tampere järjestää syksyn mittaan jälleen suosittuja ja maksuttomia Laki-iltoja. Ne ovat avoimia kaikille, ja mukaan ilmoittaudutaan pankin www-sivuilta op.fi/tampere/tapahtumat.
Juristi Ami Rinta-Valkama ja sijoituspäällikkö Marita Vesterbacka kertovat edunvalvontavaltuutuksesta, testamentista ja perintösuunnittelusta sijoittamisen avulla. Laki-illat ovat Ylöjärvellä keskiviikkona 11.9. kello 17.30–19, Nokialla keskiviikkona 18.9. kello 17.30–19 ja Lempäälässä keskiviikkona 13.11. kello 17.30–19.
OP Tampereen lakipalveluiden asiantuntijat laativat asiakkaan toimeksiannosta juridisia asiakirjoja ja tarjoavat niihin liittyvää neuvontaa riidattomissa, erityisesti perhe- ja perintöoikeuteen sekä varallisuuteen liittyvissä toimeksiannoissa. OP Tampereen lakipalvelut ovat tarkoitettu ensisijaisesti Omistaja Plus ja OP Private -asiakkaille. Ajan lakipalveluihin voi varata oman yhteyshenkilön kautta.