Lapset opettelevat palloilutaitoja yli lajirajojen
Lisää aiheesta
Kolmen urheiluseuran yhteinen uraauurtava pallokoulu Nokialla antaa lasten löytää liikunnan ilon ilman aikaista lajivalintaa.
Pallot Harjuniityn liikuntahallin välinevarastossa odottavat pelaajia. Normaaliolosuhteissa ne saisivat kyytiä innokkailta 4–6-vuotiailta pallokoululaisilta, mutta koronarajoitukset keskeyttivät toiminnan joulukuussa.
Koripalloseura BC Nokian, jalkapalloseura FC Nokian sekä jalkapallo- ja salibandyseura NoPSin yhteinen pallokoulu tekee historiaa ja ylittää eri lajirajat ensimmäistä kertaa Suomessa.
– Lajista riippumatta toiminta pienten lasten kanssa on kaikilla hyvin samankaltaista. Yhdistämällä voimat voimme lisätä sen laadukkuutta ja sitä kautta saada lapset ja perheet innostumaan liikkumisesta, kertoo BC Nokian toiminnanjohtaja Henri Hirvikoski.
Pallokoulun noin sata lasta jakaantuu iän mukaan ryhmiin, jotka kokoontuvat 50 minuuttia kerrallaan kahtena iltana viikossa.
– Pääpaino on opetella leikin kautta perusliikuntataitoja: heittää ja potkaista palloa, hypätä ja kieriä lattialla. Kun lapsi kouluikäisenä aloittaa jalkapallon ja koripallon harrastamisen ikäluokkajoukkueissa, hänellä on hyvä pohja omaksua lajitaitoja.
Eri lajeja eri kautena
Pallokoulun järjestäjät aikovat luoda polun, jota pitkin lapsilla on mahdollisuus 12 ikävuoteen saakka harrastaa lajeja rinnakkain ilman valintaa lajien välillä. Kesäkaudella pelataan jalkapalloa ja talvikaudella koripalloa.
– Rohkaisen kaikkia toimijoita niin liikunnan kuin muun toiminnan parissa katsomaan oman laatikon ulkopuolelle ja tekemään yhteistyötä toisten seurojen kanssa. Silmät avautuvat, kun keskustelee muiden samalla alalla toimivien kanssa ja huomaa, että he painivat aika lailla samojen haasteiden kanssa. Yhteistyössä on voimaa.
Hyvä työ -lahjoitus tuli tarpeeseen
Nokian pallokoulu sai viime vuonna OP Tampereelta Hyvä työ -lahjoituksena 3 000 euroa. Jo yli 10 vuoden ajan pankki on tukenut kohteita, joka sopivat sen arvomaailmaan: ihmisläheisyyteen, vastuullisuuteen ja yhdessä menestymiseen.
– Lahjoituksella on ollut meille iso merkitys. Sen avulla hankimme kaikille lapsille omat nimikoidut harjoituspaidat ja palkkasimme liikunta- ja kasvatusalan ammattilaiset ohjaamaan toimintaa. Liian usein pienten lasten toiminnassa ei ole koulutettua ohjaajaa, mikä pahimmassa tapauksessa voi merkitä huonoa starttia lapsen harrastustoiminnalle ja lopettaa sen saman tien, Hirvikoski jatkaa.
Yhteiskuntavastuu on OP Tampereelle tärkeää ja konkreettisia tekoja. Pankki tekee myös vuonna 2021 merkittäviä lahjoituksia toimialueensa yhdistyksille.
Tämän lisäksi OP Tampere muun muassa opettaa taloustaitoja lapsille ja nuorille, opastaa ikäihmisiä sähköisten palveluiden käyttöön, lahjoittaa yhdistyksille kesätyöpalkkoja nuorten työllistämiseksi ja rahaa paikalliseen hyväntekeväisyyteen sekä tukee kulttuuria ja junioriurheilua.