Vuodesta 1995 Tampereen Seudun OP:n hallituksen puheenjohtajana toiminut Hyrskyluoto luopui tehtävistään marraskuun lopussa. Vatsakipu alkoi heti viimeisen kokouksen jälkeen ja kaksi päivää myöhemmin hän makasi teho-osastolla taistelemassa hengestään.

– Kollegat vinoilivat kokouksessa, että mitäs se pappa aikoo tehdä eläkkeellä. Kehuin, että minulla on niin rautainen kunto, että pystyn ihan mihin vaan, Hyrskyluoto kertoo.

Hän toipuu edelleen sappikivileikkauksesta, ja kaupassakäyntikin tuntuu vielä maratonsuoritukselta. Leikkauksen jälkeiset komplikaatiot olivat viedä hengen.

– Olin teholla neljä päivää. Kaikki arvot romahtivat. Esimerkiksi hemoglobiini on normaalisti yli 160, nyt se laski alle sataan.

Hyrskyluoto on asunut Helsingin Lauttasaaressa vuodesta 2014. Sitä ennen hänen kotinsa oli Tampere, 45 vuoden ajan. Hyrskyluotojen kolme aikuista tytärtä asuvat pääkaupungissa, ja he saivat houkuteltua vanhempansakin muuttamaan.

– Aluksi minun oli vaikea sopeutua ajatukseen muutosta. Kun sitten tulimme tänne, ihastuin Lauttasaaren luontoon ja meren läheisyyteen. Kaupungin keskustakin on aivan tuossa vieressä. Lenkkeilin ensimmäisen vuoden aikana saarta ympäri yli 3 000 kilometrin verran.

Sairastumisen jälkeen lenkkeily ja muut lukuisat liikuntaharrastukset ovat olleet tauolla. On ollut pakko ottaa rauhallisesti.

– Olen tottunut selviämään tiukoista paikoista. Teen parhaani selvitäkseni tästäkin.

Mittava ura

Tiukat paikat ovat toden totta tulleet Hyrskyluodolle tutuiksi.

Hänet valittiin OP Tampereen hallintoneuvoston puheenjohtajaksi vuonna 1994 ja seuraavana vuonna johtokunnan puheenjohtajaksi. Elettiin pahimpia lama-aikoja. Pankin tilanne oli huolestuttava, lähellä totaalista katastrofia.

– 1980- luvun jäljiltä olivat valuuttalainat, sitten iski devalvaatio. Lainojen määrä kasvoi merkittävästi ja vakuusarvot huononivat. Se teki rumaa jälkeä Tampereenkin alueella: jouduimme alaskirjaamaan tappioiksi parissa kolmessa vuodessa yli 700 miljoonaa markkaa, eli noin 120 miljoonaa euroa.

Hyrskyluoto valittiin OP:n hallintoneuvoston jäseneksi vuonna 1991. Hän työskenteli tuolloin toimitusjohtajana elintarvikealalla, ja hänet tunnettiin taloushallinnon, johtamisen ja yritysmaailman arvostettuna ammattilaisena. Kyvyt huomattiin nopeasti myös hallintoneuvostossa, ja vuonna 1994 Hyrskyluodosta tuli sen puheenjohtaja. Vuotta myöhemmin hänet nimitettiin johtokunnan – sittemmin hallituksen – puheenjohtajaksi.

– Tiesin kyllä, mihin olin ryhtymässä. Olimme niin syvällä, että olisimme kaatuneet ilman keskusyhteisön ryhmätukea. Myös 1990 -luvun alussa toteutettu kombinaatiofuusio joidenkin naapuriosuuspankkien kanssa rasitti tulosta, Hyrskyluoto muistelee.

Oli vaikeiden päätösten aika.

Hyrskyluoto oli mukana valitsemassa pankille toimitusjohtajaa, jonka ykköstehtävänä oli organisaation ja toiminnan saneeraaminen. Sopiva henkilö löytyi, ja aluksi kaikki sujui suunnitelmien mukaan. Sitten tuli ongelmia.

– Hän toimi välillä ilman, että kertoi toimistaan hallinnolle. Oli ylisaneerausta ja sovittamattomia ristiriitoja henkilöstön kanssa. Lopulta meidän oli puututtava tilanteeseen ja kerrottava hänelle organisaatiokaavion avulla pankin päätöksentekoelinten työnjako.

Oikeat ihmiset oikeilla paikoilla

Saneeraus oli tarpeen, mutta oli aika kehittämiselle ja kasvulle. Pankki toimi alueella, jossa sen markkinaosuus oli aivan liian pieni. Taloudellinen tilanne oli edelleen heikko, ja henkilöstön me-henki olematon. Oli selvää, että tarvittiin uusi toimitusjohtaja, joka kehittäisi pankin kasvuun.

– Näin suuria mahdollisuuksia. Tampere oli kasvukeskuksena loistava toimialue, ja meillä oli jo tuolloin hyvä henkilökunta. Aloimme etsiä toimitusjohtajaa, joka osaisi hyödyntää potentiaalin.

Toimitusjohtajaksi tuli Tony Vepsäläinen, ja valinta osoittautui täysosumaksi. Vaikka 90-luvun loppu oli vaikeaa aikaa, mutta 2000-luvulla hyvä kehitys alkoi konkretisoitua. Myös hyvät toimitusjohtajavalinnat seurasivat toisiaan: kaikki he jatkoivat hallituksen linjaamaa kehittämisen liiketoimintakulttuuria erittäin hyvin tuloksin. Vepsäläistä seurasivat pankin sisältä valitut Olli Lehtilä ja myöhemmin Mikko Rosenlund.

– Oikeat henkilöt löysivät oikeille paikoille ja organisaatio alkoi toimia. Panostimme asiakastyytyväisyyteen ja henkilöstön hyvinvointiin. Molemmilla mittareilla saatiin tulosta ja jatkuva kehittyminen aikaan.

”En malttanut hypätä kyydistä pois”

Asiakkaan nostaminen kaiken keskiöön on kannattanut. 20 vuotta sitten pankin omat varat olivat reilusti miinuksella, nyt ne ovat 450 miljoonaa euroa. Ryhmätuki on maksettu jo vuosia sitten ryhmälle takaisin. OP Tampere on monella mittarilla alueen markkinajohtaja ja oman ryhmän sisällä kehityksen kärkijoukossa.

Hyrskyluoto ei suostu ottamaan kunniaa huikeasta kehityskulusta.

– Yksin ei saa juuri mitään aikaan, mutta yhteisellä määrätietoisuudella ja kovalla työllä voidaan tehdä ihmeitä. Minä näin ne surulliset ajat ja jäin hallitukseen ikään kuin kaitsijaksi, joka on kokenut pankin vaikeimmat ajat, hän sanoo.

– Koin vaikean tilanteen hyväksi haasteeksi ja halusin nähdä, miten pankin liiketoiminta lähtisi kasvuun. Kun se sitten lähti, en malttanut hypätä kyydistä. Eivätkä valitsijatkaan sanoneet, että lopeta ukko nyt jo.

Hyrskyluoto jäi eläkkeelle yritysjohtajan tehtävistä jo vuonna 2007. Eläköityminen mahdollisti sen, että hän pystyi keskittymään riittävästi hallituksen puheenjohtajan rooliin. Alun perin Hyrskyluodon puheenjohtajuuden piti päättyä 65-vuotiaana, mutta sääntöjen muuttumisen seurauksena uudeksi eläkeiäksi tuli 68.

– Olin hyvässä kunnossa ja tykkäsin hommasta. En ollut jäänyt koko 2000-luvulla yhdestäkään yhteisestä kokouksesta tai tapahtumasta pois.

Niinpä hän päätti jatkaa marraskuuhun 2018 saakka

Viimeinen puheenjohtajakuukausi oli kiireinen. Hyrskyluoto ei ehtinyt edes tuoda muuttokuormaa Tampereen asunnolta Helsinkiin. Ajatuksissa oli tehdä muutto viimeisen kokouksen jälkeen, mutta se suunnitelma jäi toteuttamatta, kun Hyrskyluoto alkoi tuntea vatsassaan kipua, ja sairastui vakavasti.

Aikaa harrastuksille

Pidempi golf-matka etelän lämpöön oli jo varattuna, mutta sairastumisen takia se saattaa jäädä nyt väliin kokonaan. Hyrskyluotoa se ei suuremmin harmita.

– Myöhemmin sitten jos ei tänä talvena, hän sanoo.

Intohimoinen urheilumies odottaa eläkepäiviltään eniten sitä, että hän saa pyhittää harrastuksilleen enemmän aikaa. Golfin lisäksi murtomaahiihto on erityisen lähellä sydäntä. Myös kielten opiskelu, talouden seuraaminen, lukeminen ja klassinen musiikki ovat Hyrskyluodolle tärkeitä. Mutta malttaako hän pysyä kokonaan erossa OP:n asioista?

– Nyt on muiden aika ottaa homma haltuun. Hallitus alkaa työstää uutta strategiaa OP Tampereelle tänä vuonna, ja odotan innolla, mitä kehittymisen osalta on tulossa.

Hyrskyluodon mielestä digitalisaation aikaan saamiin muutoksiin pitää pystyä reagoimaan nopeasti, mutta tärkeintä on pysyä kehityksen kärjessä ydinosaamisessa: pankki-, vakuutusliiketoiminta - ja varallisuudenhoitotoiminnoissa. Pankki on omistajiaan ja asiakkaitaan varten olemassa.

– Olen sen verran vanhan liiton mies, että en usko nuorisonkaan haluavan hoitaa pankki- tai vakuutusasioita Applen tai Amazonin kautta. Olemme suomalainen ja luotettava pankki, joka ei ole turhia tempoillut. Se on vahvuutemme. Arvojamme ovat ihmisläheisyys, vastuullisuus ja yhdessä menestyminen, ja ne kestävät aikaa.

Mitä Hyrskyluoto näkee omina vahvuuksinaan? Mitkä ominaisuudet ovat tehneet hänestä hyvän puheenjohtajan?

– Olen tullut aina hyvin toimeen ihmisten kanssa, mutta samalla olen pystynyt tekemään vaikeitakin päätöksiä. Talouspuolen osaaminen on auttanut näkemään suuren potentiaalin pahoissakin paikoissa.

Entä mitkä luonteenpiirteet vaatisivat kehitystyötä?

– Olen aika kärsimätön. On ollut pakko hyväksyä se, että tämän kokoisessa ryhmän organisaatiossa isot päätökset vievät paljon aikaa.

Kärsivällisyyttä Hyrskyluoto opettelee myös nyt leikkauksesta toipuessaan. Veri vetää jo lenkkipoluille, eikä talousmaailmastakaan oikein malttaisi pysyä erossa. Puheenjohtajuutta hän ei kuitenkaan usko jäävänsä kaipaamaan.

– Oli ehdottoman oikea aika lähteä, mutta tulen aina olemaan sydämeltäni OP:lainen ja tamperelainen. Näiltä vuosilta jäi paljon hyviä ystäviä ympäri Suomea.

Jorma Hyrskyluoto

  • Tampereen seudun OP:n hallituksen puheenjohtaja 1995-2018, Pirkanmaan OP-liiton hallituksen jäsen 1994-2018 ja puheenjohtaja 2012-2014, OP Ryhmän nimitysvaliokunta 2012-2014 , OP Osuuskunnan hallintoneuvosto 2015-2017, OP Osuuskunnan hallintoneuvoston työvaliokunta 2015-2017
  • Sai 2002 Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan Ritarimerkin ja vuonna 2017 Osuustoiminnan Gebhard -mitalin.