– Jos yksikin hankkeeseen osallistuva nuori laittaa raha-asiansa kuntoon ja välttyy talousongelmilta ohjauksemme ansiosta, olemme onnistuneet todella hyvin, toteavat Anna Strakh, Jenna Bergdahl ja Elli Tyysteri OP Tampereesta.

Nuorilla saattaa olla ongelmia tulojen ja menojen tasapainottamisessa, laskujen maksamisessa tai vaikkapa tukien hakemisessa. Joku on ehkä jo menettänyt luottotietonsa, ja toinen haluaa aloittaa säästämisen. Nuorten rahankäytön taitoja kehitetään ja vahvistetaan ryhmä- ja yksilövalmennuksissa.

– Talousasioiden ammattilaisina haluamme auttaa nuoria saamaan taloutensa hallintaan sekä vahvistaa heidän taloustaitojaan ja luottamustaan tulevaisuutta kohtaan, sanoo Bergdahl.

Kaikki kolme toimivat myös OP Tampereen finanssikoutseina, jotka opastavat omaa itsenäistä elämää ja taloudenpitoa aloittelevia nuoria talousasioista sosiaalisessa mediassa ja YouTubessa.

Ei ne suuret tulot vaan pienet menot

Elli Tyysteri mentoroi verkon välityksellä nuorta pääkaupunkiseudulla asuvaa naista. Tämä on vastikään aloittanut provisiopalkkaisessa työssä, eivätkä tulot vastaa odotuksia. Ahdistusta ja stressiä lisää asunnon korkea vuokra.

– Onneksi hän mietti tilannettaan tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, ennen kuin luottotiedot menevät. Hän on fiksu ja tietää, mitä asioita ja valintoja pitäisi tehdä, mutta käyttää rahaa hyvin impulsiivisesti, Tyysteri kertoo.

Talouden ammattilainen on kuunnellut nuorta herkällä korvalla ja yrittänyt ymmärtää tämän tilannetta.

– Aloitimme tilanteen purkamisen siitä, että terve talous lähtee menopuolelta eikä siitä, kuinka paljon on tuloja. Pakollisten menojen pitää olla tasapainossa myös huonon kuun palkkaan. Kalliista vuokrasopimuksesta ei pääse nopeasti eroon, mutta ulkona syömistä ja arvokkaiden harrastusvälineiden hankintaa voi vähentää. Ruokakuluissa säästää paljon, kun valmistaa aterioita itse. Kävimme läpi myös peruspankkiasioita, kuten asuntosäästöpalkkiotiliä ja sitä, miten rahaa saa jäämään jemmaan. Kehotin nuorta varaamaan ajan omasta pankistaan ja neuvottelemaan asioista tarkemmin.

Ensimmäisen tapaamisen jälkeen nuori otti e-laskuja käyttöön, ja toisella kerralla keskustelua syntyi erilaisista budjettityökaluista. Kolmas tapaaminen toteutuu, mikäli nuori sitä haluaa.

Yläkouluun enemmän taloustaito-oppia

Anna Strakh käytti OP Tampereen henkilöstölle kuuluvan vapaaehtoistyöpäivänsä Helsingissä Ammattiopisto Spesiassa ryhmävalmennuksessa. Siihen osallistui nuoria, jotka ovat mukana ammatilliseen koulutukseen valmentavassa VALMA-koulutuksessa.

– Nuoret olivat varautuneita, ja heillä on haasteita kaikilla elämän alueilla, ei vain taloutensa kanssa. Tärkeää oli luoda päivään turvallinen ympäristö, jotta he avautuisivat. Teimme yleisellä tasolla muun muassa säästämiseen liittyviä tehtäviä. Yhtenä vinkkinä nousi esiin, että kauppaan kannattaa mennä täydellä mahalla heräteostosten välttämiseksi.

Tietokilpailun muotoon rakennettu Kahoot!-mobiilipeli oli osallistujien mieleen. Sen avulla tulivat tutuiksi muun muassa e-lasku ja maksumuistutus. Myös kauppojen Black Friday -kampanjan uhat ja mahdollisuudet nousivat keskustelunaiheeksi.

– Kokemus pisti miettimään, että yläkoulussa täytyisi opettaa taloutta muutenkin kuin sivulauseessa. Talousasiat pitää opetella jo nuorena, jotta ne taitaa isona. Nämä nuoret ovat fiksuja, mutta olisivat tarvinneet tukea jo aiemmin. Työ nuorten parissa on todella tärkeää, sillä he tarvitsevat tuekseen turvallisia aikuisia, joiden kanssa voi käydä asioita läpi, Strakh korostaa.

Kuvassa Jenna Bergdahl ja Elli Tyysteri.