Elämäsi tärkeimmät asiakirjat
Lisää aiheesta
Elämä on arvaamatonta. OP Tampereen lakipalveluiden juristi Ami Rinta-Valkama peräänkuuluttaakin edunvalvontavaltuutuksen ja testamentin tärkeyttä.
Raha ja lakiasiat kulkevat usein käsikädessä ja OP Tampereen lakipalveluissa käsitelläänkin monipuolisesti erilaisia perhe- ja perintöoikeuteen liittyviä riidattomia toimeksiantoja. Useimmiten asiakkaat ovat yhteydessä testamenttiin tai edunvalvontavaltuutukseen liittyen.
– Ja hyvä niin, ne ovatkin yhdet tärkeimmistä asiakirjoista, jotka aikuisella olisi hyvä olla kunnossa pahan päivän varalle, kertoo OP Tampereen lakipalveluiden juristi Ami Rinta-Valkama.
Varautumalla voi varmistua, että asiat hoituvat oman tahdon mukaisesti ja läheisille mahdollisimman helpolla tavalla, jos henkilö sairastuu tai jopa kuolee. Ymmärrettävästikin kuolema tai vakava sairastuminen ovat monelle epämiellyttäviä ajatuksia, mutta Rinta-Valkama rohkaisee pohtimaan näitäkin asioita hyvissä ajoin.
– Eihän taloakaan voi vakuuttaa enää siinä vaiheessa, kun talo on jo tulessa. Kun asiakirjat ovat kunnossa, voi nauttia elämästä luottaen siihen, että jos jotakin tapahtuu, asiat kyllä hoituvat, hän muistuttaa.
Testamentti ja edunvalvontavaltakirja – helpottamaan asioiden hoitamista raskaissa elämänvaiheissa
Edunvalvontavaltakirjalla pystyt määrittämään sen, kuka hoitaa asioitasi silloin, kun et itse esimerkiksi sairauden takia siihen enää kykene. Edunvalvontavaltakirjassa määrätään, kuka saa hoitaa asioitasi ja miten haluat niitä hoidettavan.
– Elämä on arvaamatonta, joten jokaisella yli 18-vuotiaalla olisi syytä olla edunvalvontavaltakirja tehtynä. Taloudellisestakin näkökulmasta on hyvä pohtia, kuka maksaa esimerkiksi laskusi, jos et vaikka hetkellisesti siihen itse pysty, Rinta-Valkama muistuttaa.
Testamentti taas on ainoa pätevä tapa määrätä sitä, mitä omaisuudelle tapahtuu kuoleman jälkeen. Ilman testamenttia laki määrittää sen, kuka henkilön perii hänen kuollessaan. Hyvä huomio asumissuojaan ja perimysjärjestykseen liittyen on, ettei laki suojaa esimerkiksi avopuolisoa lainkaan.
– Jos siis haluaa turvata avopuolison asemaa, tämä on aina tehtävä aina testamentin kautta. Myös erityisesti tilanteissa, jossa henkilöllä ei ole lainkaan perhettä, lapsia tai sukulaisia, kannattaa hänen pohtia, että kenelle tai mille taholle perintönsä haluaa jättää tai lahjoittaa, kertoo Rinta-Valkama.
Lakipalvelut osana OP Tampereen palvelukokonaisuutta
OP Tampereen lakipalveluissa käsitellään edunvalvontavaltakirjojen ja testamenttien lisäksi erilaisia muitakin henkilöasiakkaiden perhe- ja perintöoikeuteen liittyviä riidattomia toimeksiantoja, kuten perunkirjoituksia, perinnönjakoja, avioero-osituksia ja avioehtosopimuksia. Lisäksi esimerkiksi kauppa- ja lahjakirjojen laatiminen kuuluu juristin työnkuvaan.
Lakipalveluita tarjotaan omistaja-asiakkaille, jotka ovat keskittäneet laajasti pankki- ja vakuutusasiointinsa osuuspankkiin sekä Pohjola Vakuutukseen – asioinnin keskittäminen saman katon alle tarjoaakin asiakkaalle monipuolisia etuja ja turvaa koko perheelle. OP Tampereessa lakipalvelut kuuluvat ensisijaisesti OP Private ja OmistajaPlus -palveluiden asiakkaille.
– Asiakkaan asiaa voidaan käsitellä yhtenä kokonaisuutena ja ’’kerralla kuntoon’’ -asenteella, eli esimerkiksi OP Private tai OmistajaPlus -asiakas saa yhteyden myös lakipuolelle helposti oman varallisuudenhoidosta tutun yhteyshenkilönsä kautta, Rinta-Valkama kertoo.