Marimekko? Sampo? Honkarakenne? Vai joku muu kotimainen yritys, joka maksaa hyvää osinkoa tulevaisuudessa? Parikymmentä Teklun opiskelijaa pohtii työpajassa päät yhdessä kannattavaa sijoituskohdetta ja analysoi pienryhmissä kahdeksan seurannassa olevan pörssiyhtiön tunnuslukuja.

Keskusteluissa ja läppäreiden näytöillä vilisevät lyhenteet P/E, EV/EBIT, EV/EBITDA, P/B, P/S, P/FCF ja EV/Sales, joiden tulkitsemisessa nuoria auttaa vieraileva OP:n analyytikko Carlo Gylling.

– Tulin kurssille, koska haluan tietää sijoittamisesta enemmän, jos vaikka itse alan tulevaisuudessa sijoittaa. Antoisinta on ollut oppia perusasioita eli mitä sijoittaminen on ja mitä tunnuslukuja pitää osakkeissa katsoa, kertoo ykkösluokkalainen Matias Piirainen.

Samaa tuumii lukion toista vuosikurssia suorittava Osmo Vanhasalo, joka aikoo hyödyntää oppimaansa hetimmiten.

– Minulla on säästöjä, jotka haluan laittaa tuottamaan. Sijoittaminen kannattaa aloittaa jo nuorena, ja on parempi sijoittaa kuin pitää rahat käyttötilillä. Minua kiinnostaa erityisesti pitkäaikainen sijoittaminen indeksirahastoon, hän selvittää.

Haasteellinen mutta hyödyllinen aihe jokaiselle

Ennen opiskelijoiden työpajaa OP:n analyytikkotiimissä työskentelevä Gylling piti luennon, jonka aikana hän avasi heille osakemarkkinoiden ja sijoittamisen perusteita sekä perehdytti tunnuslukujen analyyseihin.

– Aihe on haasteellinen, mutta tuntui herättävän mielenkiintoa. On erittäin tärkeää, että jokainen nuori ymmärtää rahan käytön perusteita ja saa neuvoja talousasioiden hallintaan ja vaikkapa pienenkin summan sijoittamiseen, Gylling sanoo.

Teklun historian ja yhteiskuntaopin lehtori Veli-Matti Ullgren kehitti kymmenisen vuotta sitten erittäin suositun Sijoittamisen perusteet -kurssin, jonne on yleensä tulijoita enemmän kuin tarjolla on paikkoja.

– Tavoitteena on parantaa opiskelijoiden taloustiedon osaamista ja pärjäämistä ylioppilaskirjoituksissa. Juuri tänä keväänä yhteiskuntaopissa kysyttiin sijoittamisesta. Itselläni on kokemusta sijoittamisesta yli 20 vuoden ajalta, hän kertoo taustoja.

Lehtori korostaa talousasioiden hallinnan oppimista jo kouluaikana.

– Raha- ja taloustaidot ovat kaikille ihmisille tärkeitä. Niillä, jotka sijoittavat, on harvoin maksuhäiriömerkintöjä.

Nuoret saavat sijoittaa ihan oikeasti

Kurssin opiskelijoilla on käytössään 5 000 euroa laitettavaksi yhdessä valittavan yrityksen osakkeisiin. Rahat sponsoroi Vincit Oyj, joka on tehnyt Teklun kanssa viisivuotisen yhteistyösopimuksen nuorten taloustaitojen kohentamiseksi.

Yhtiö lahjoittaa vuosittain 10 000 euron pääoman Teklun kahdelle vuosittain järjestettävälle kurssille sijoitettavaksi johonkin yhtiöön.
Sijoituskohteesta saadut mahdolliset tuotot ja osingot lahjoitetaan lukiolaisten valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen vuosittain. Teklun oppilaskunnan hallitus valitsi vuoden 2022 hyväntekeväisyyskohteeksi Hope ry:n Tampereen paikallistoiminnan, joka auttaa vähävaraisia lapsia ja nuoria.

Kun pienryhmät seuraavalla tapaamiskerrallaan esittelivät toisilleen tekemänsä analyysit, he päättivät äänestyksen jälkeen ostaa hyväntekeväisyyssalkkuun Sammon osakkeita. Perusteluina olivat yhtiön hyvä osingonmaksukyky ja vakaa liiketoiminta myös taloudellisesti epävarmoina aikoina.

Kuvassa:

Historian ja yhteiskuntaopin lehtori Veli-Matti Ullgren (edessä) on vuosien aikana perehdyttänyt jo satoja Tampereen Teknillisen lukion opiskelijoita sijoittamisen perusteisiin. OP:n analyytikko Carlo Gylling (taustalla) auttoi työpajan osallistuja pureutumaan kahdeksan suomalaisen yrityksen tunnuslukuihin ja löytämään sijoittajalle tärkeät tiedot.