Suklaatehtaalla tuoksuu hyvältä ja makealta – kuinkas muuten. Marraskuun alussa suklaajoulupukit odottavat lähtöä myyntiin, ja kohta alkaa pääsiäisherkkujen valmistus. Pienen myymälän vitriinissä houkuttelee iso valikoima suklaakonvehteja: muumeja, lentokoneita, kissoja ja vaikka mitä figuureja.

– Suklaatehtaallamme on ollut alusta lähtien ajatus jalostaa omat raaka-aineet kaakaopapujen paahtamisesta lähtien sellaisiksi, että ne sopivat kaikille. Ruoka-aineallergiat ovat kasvava ongelma globaalisti, kertoo suklaatehtailija, Gredon Invest Oy:n toimitusjohtaja Marko Iso-Kungas.

Iso-Kungas on koulutukseltaan elintarvikeinsinööri ja tuntee diabetesta sairastavana erikoisruokavaliot omakohtaisesti.

Kaikki Dammenbergin suklaat ovat 100-prosenttisesti pähkinättömiä, gluteenittomia, kananmunattomia ja GMO-vapaita. Tuotannossa on lisäksi luomusuklaita ja Reilun kaupan maidottomia, soijattomia ja vegaanisia suklaita. Valikoimassa on noin 200 erilaista tuotetta. Tuotannosta jo 80 prosenttia on omaa luomu- ja Reilun kaupan valmistusta; vain valko- ja maitosuklaan raaka-aineet ostetaan ulkoa. Yritys työllistää kuusi työntekijää.

Viidennes liikevaihdosta tulee viennistä eri puolille Eurooppaa. Tuotteita on myynnissä Ruotsissa, Saksassa, Portugalissa ja Ranskassa sekä verkkokaupan kautta laajemminkin.

– Keski-Euroopasta ei löydy toista suklaatehdasta, joka on vienyt tuotannon näin pitkälle ja tarjoaa yhtä laajaa allergiavapaiden tuotteiden valikoimaa. Pärjäämme siellä Worry Free -tuotteillamme, vaikka tarjontaa on satoja kertoja enemmän kuin Suomessa, Iso-Kungas valottaa.

Luottamusta puolin ja toisin

Jo yli 15 vuoden ajan yrittäjän kumppanina on toiminut paikallinen OP Tampere.

– Meillä natsasi heti kaikki yhteen. Pankki- ja vakuutusasiat hoituvat samassa paikassa sujuvasti. Paikallisuus on tärkeää, jotta kumpikin tuntee toisensa ja toistensa tarpeet. Jos joudumme esimerkiksi äkillisesti hankkimaan jonkun koneen, pystymme luottavaisin mielin kääntymään OP:n puoleen rahoitusasioissa, Iso-Kungas toteaa.

Suorana yhteyshenkilönä OP Tampereessa toimii asiakkuusjohtaja Tarja Niemi, joka tuntee hyvin yrityksen tilanteen lähes kymmenen vuoden ajalta.

– Kun Marko soittaa tai laittaa viestiä, asioita ei tarvitse lähteä selvittämään alusta alkaen. Silloin voimme antaa nopeasti vihreää valoa jollekin hankkeelle. Pankin kumppanirooliin kuuluu tuntea asiakkaansa liiketoiminta, toimia tukena taustalla, neuvoa tarvittaessa ja varmistaa, että asiakkaalla on kulloiseenkin tilanteeseen sopivat palvelut käytössään sujuvan maksuliikenteen varmistamiseksi. Haluamme tehdä asiat helpoksi yrittäjälle, joten tällä on yksi puhelinnumero, johon voi soittaa. Tarvittaessa ohjaan asian hoidon oikealle asiantuntijalle tiimissäni, Niemi kertoo.

Tutustu Suklaatehdas Dammenbergin tarinaan ja tuotteisiin

Kuvassa:

Suklaatehtailija Marko Iso-Kungasta voi kuvailla käveleväksi tuotekehityslaboratorioksi. 20 vuoden aikana hän on kehittänyt yli 400 suklaatuotetta. Viimeisimpiä uutuuksia ovat erikoiskonvehdit, jotka ovat vegaanisia, maidottomia, pähkinättömiä, gluteenittomia ja soijattomia – ensimmäiset lajissaan maailmassa.