Hämeen ammattikorkeakoulussa liiketaloutta opiskelevalla Emilia Ruonalalla on jäljellä enää pari viikkoa työharjoittelua OP Tampereen kassapalveluissa asiakasneuvojana.

– Olen viihtynyt täällä erittäin hyvin ja oppinut todella paljon. Kassalla saa hyvin laajan kuvan ja käsityksen koko pankista sekä sen toiminnasta, Emilia kertoo.

Emilialle, kuten monelle muullekin korkeakouluopiskelijalle, työharjoittelu on pakollinen osa opintoja. Finanssi- ja kaupallinen ala kiinnostivat Emiliaa, joten hän haki työharjoittelupaikkaa ensisijaisesti näistä. Aiemmin lähihoitajana työskennelleeltä Emilialta uupui kuitenkin kokemus asiakaspalvelutyöstä, mikä osoittautui haasteeksi harjoittelupaikan haussa.

– Työskentelin 7 vuotta hoitoalalla, eli olen tottunut kyllä kohtaamaan paljon ihmisiä, mutta suoranaista asiakaspalvelukokemusta minulla ei vielä ollut. Erityisesti kaupallisen alan puolella törmäsin usein siihen, että en saanut paikkaa juuri tästä syystä. Kyllä siinä alkoi silloin jo tuskastumaan, ettei pääse mihinkään, Emilia muistelee.

Ajatus OP Tampereesta työharjoittelupaikkana heräsi Emilian äidin kautta, joka on työskennellyt jo pitkään Oulun Osuuspankissa. Alun perin Muhokselta kotoisin oleva Emilia lähestyi suoraan OP Tampereen HR-puolta ja kertoi tilanteestaan – oma-aloitteisuus palkittiin ja hänet kutsuttiin haastatteluun.

– Hain alun perin harjoitteluun kesälle, mutta ne paikat olivat jo täynnä. Mutta sitten tarjottiin mahdollisuutta harjoitteluun syksylle. Se oli todella helpottava uutinen – ihanaa, että minuun luotettiin ja mahdollistettiin tämä, hän muistelee.

Töissä pankin kasvoina 

Pankin kassapalveluissa työskentelevät asiakasneuvojat ovat monelle asiakkaalle se osa pankin henkilökunnasta, jonka he useimmiten kasvokkain tapaavat. Kassalta asiakas saa apua monenlaiseen pankkiasiointiin: tavallisimpia työtehtäviä ovat mm. verkkopankkitunnuksiin, käteisnostoihin tai talletuksiin sekä kuolinpesäasioihin liittyvät tehtävät. Kysymyksiä voi kuitenkin tulla mistä vain.

– Kassalla ei pysty valmistautumaan ennakkoon siihen, että mitä asiakas kysyy, vaan tilanteet tulevat siinä hetkessä. Pitää siis tietää hyvin laajasti kaikkea, jotta pystyy auttamaan asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla, Emilia pohtii.

Erityisesti Emilian mieleen ovat jääneet senioriasiakkaat.

– Heille asiointi pankin kassapisteessä on usein merkittävä ja tärkeä asia, vaikka kyseessä olisi ihan tavallinen käteisnosto. On ilo saada olla mukana luomassa näitä tärkeitä hetkiä heille, hän kertoo.

Kassapalveluissa työ on monipuolisuudessaan haastavaa ja perehdytyskin kestää noin kuukauden verran. Tästä johtuen OP Tampere suositteleekin useamman kuukauden mittaisia työharjoittelujaksoja. Emilia, jonka harjoittelu kestää yhteensä viisi kuukautta, allekirjoittaa saman asian.

– Jos olisin ollut vain pari kuukautta niin ihan pintaraapaisuksi olisi kyllä jäänyt. Tehtävässä tulee paljon opittavaa ja asioiden omaksuminen vie aikaa, hän toteaa.

kuva6VALITTU.jpg1.jpg1.jpg1.jpg
Emilia uskoo, että työstä kassapalveluissa on paljon hyötyä myös tulevaisuudessa, oli ala sitten mikä tahansa. 

Ennakkokäsitykset romukoppaan

Emilian ajatukset kuluneista kuukausista ovat hyvin positiiviset. Yhdeksi tekijäksi hän nostaa työkavereiden merkityksen sekä koko pankin hyvän hengen. 

– Pankkimaailmaan saattaa liittyä sellainen jäykkä ja vakava ennakkokäsitys, mutta täällä tilanne on kyllä ihan toinen: huumoria heitetään ja meillä on todella lämmin ja rento työyhteisö, hän kertoo.

Erityiskiitosta hän antaa omalle tiimilleen, joka koostuu monipuolisesti eri ikäisistä ja eri taustaisista tekijöistä, aina kokeneista konkareista vasta-aloittaneisiin.

– Alusta lähtien on ollut tosi helppo olla ja tulla mukaan tiimiin. Apua saa aina ja jokainen on valmis auttamaan mielellään. Yksin tässä työssä ei kyllä jää, hän kiittelee.

Emilialla on käynnissä nyt 3. vuosi opintoja ja tradenomiksi olisi tarkoitus valmistua vuoden kuluttua, eli jouluna 2023.

– Tämä on avartanut ajatuksia tulevasta ja voisin hyvin kuvitella työskenteleväni finanssialalla myös tulevaisuudessa, esimerkiksi sijoituspuoli voisi kiinnostaa. OP Tampere on arvostettu työnantaja, joten uskon tästä työkokemuksesta ja pankkityöstä muutenkin olevan valtavasti hyötyä tulevaisuudessa. Tämä tarjoaa hyvät lähtökohdat mille tahansa uralle, Emilia toteaa.

– Mutta tässä kohtaa seuraava steppi on kuitenkin hoitaa opiskelut purkkiin, hän jatkaa ja naurahtaa.

Tutustu OP Tampereeseen työnantajana