Aiemmin väärinkäytösten uhriksi joutui suhteellisesti enemmän ikäihmisiä kuin nuorempaa väestöä. Nykyään kuka tahansa iästä tai koulutustasosta riippumatta voi joutua väärinkäytösten kohteeksi.

– Pankkitunnusten oikeaoppinen käyttö on edelleen hyvin turvallinen tapa asioida niin pankin omissa kuin kolmannen osapuolen palveluissa. Pankin mobiilisovellusta, kuten osuuspankin OP-mobiilia käyttäessään asiakas voi varmuudella tietää asioivansa oikean palveluntarjoajan palvelussa, sanoo liiketoimintajohtaja Kirsi Välimäki OP Tampereesta. 

Välimäen mukaan huijausten määrän kasvu näkyy kuitenkin pankin asiakaspalvelussa:

– Kohtaamme lähes joka päivä asiakkaita, jotka epäilevät tulleensa huijatuiksi.

Tietoisuuden lisäämisellä torjutaan huijauksia

Sitä mukaa, kun pankit tehostavat toimintatapojaan vastaamaan verkkohuijausten kasvuun, myös rikolliset muokkaavat omaa käyttäytymistään. Entistä useammin uhri manipuloidaan tekemään ja vahvistamaan petollinen maksu itse. Tällaisia huijauksia on vaikea torjua pelkästään teknisin keinoin, sillä ne hyödyntävät usein ihmisten luottamusta, auktoriteettiuskoa ja hyväuskoisuutta. Tämän vuoksi tarvitaan entistä laajempaa tietoisuustyötä, toteaa Välimäki.

Asiakkaiden asiointikyvyn varmistaminen on tärkeä osa pankin tekemää vastuullisuustyötä. Toukokuun alussa järjestettävällä valtakunnallisella Varmuutta verkkoon -viikolla OP tarjoaa opastustapahtumia, joissa neuvotaan asiakkaita hoitamaan pankkiasioita turvallisesti ja sujuvasti verkkoympäristössä.

Laaja-alainen viranomaisyhteistyö, pankin toiminta ja valveutunut käyttäjä avainasemassa

– Pankilla on lakisääteinen velvollisuus tuntea asiakkaansa ja heidän maksuliikkeensä. Tämän voidaan katsoa olevan petosten tunnistamisen osalta yksi keskeisimmistä asioista. Kun tiedämme, mikä on normaalia, voidaan myös "epänormaali" tunnistaa helpommin, muistuttaa Välimäki.

Suomalaiset pankit onnistuivat estämään ja palauttamaan Finanssialan tilaston mukaan viime vuonna lähes 44 miljoonaa euroa huijareiden tavoittelemista varoista. Tämä on huomattava parannus edellisvuoteen, jolloin palautettujen varojen määrä oli 33 miljoonaa euroa.

Laaja-alainen viranomaisyhteistyö poliisin, teleoperaattorien ja muiden sidosryhmien kanssa on tärkeä osa petosten torjuntaketjua. Petosten torjunta on kaikkien toimijoiden yhteinen haaste: esimerkiksi teleoperaattorit tulevat välittäneeksi huijaustekstiviestejä ja sähköpostipalveluita tarjoavat toimijat tietojenkalasteluviestejä, hakukoneet tarjoavat myös petollisia sivustoja tietoa etsivälle ja sosiaalisen median alustat mahdollistavat rikollisten olemattomien sijoitusmahdollisuuksien markkinoinnin palveluissaan. 

OP Tampereen vinkit turvalliseen pankkiasiointiin:

  1. Varo huijaussivustoja
    Kirjaudu verkkopankkiin kirjoittamalla www.op.fi selaimen hakukenttään ja käyttämällä kirjanmerkkiä. Varo syöttämästä tunnuksiasi sivustolle, jonka aitoudesta et ole varma. OP mobiii -sovellusta käyttäessäsi tiedät aina olevasi oikean palveluntarjoajan palvelussa.
  2. Pidä tunnukset omana tietonasi
    Älä jaa pankkitunnuksiasi muille. Muista, että pankki ei koskaan pyydä luovuttamaan tunnuksiasi tekstiviestillä, puhelimitse, WhatsApp-viestisovelluksella tai sähköpostin välityksellä.
  3. Ole tarkkana mitä sovelluksia lataat
    Huijarit levittävät haittaohjelmia viestien yhteydessä toimitetuilla linkeillä ja ladattavilla tiedostoilla.
  4. Lue vahvistuspyynnöt huolella 
    Vahvista vain ne vahvistuspyynnöt, jotka olet itse käynnistänyt. Jos jokin ei täsmää, älä vahvista pyyntöä.
  5. Kysy epäselvissä tilanteissa, suhtaudu varauksella verkossa
    Terve epäluulo ja medialukutaidot ovat tarpeen. Jos yhteydenotto tai viesti epäilyttää tai verkkopankin kirjautumissivu on poikkeava, ole yhteydessä omaan pankkiisi. Petolliset mediasisällöt ovat taidokkaasti tehtyjä ja aidon oloisia. Verkko-ostoksilla etsi tietoa kaupasta/myyjästä, lue arvosteluja ja käytä maksamiseen luottokorttia, jolloin mahdollisessa ongelmatilanteessa voit hakea korvausta luottokorttiyhtiöltä.