Huhtikuussa 2022 Turussa koetaan jotain ennennäkemätöntä, kun Cavalleria rusticana & Pajazzo -suurtuotanto saa ensi-iltansa Åbo Svenska Teaterissa (ÅST). Oopperassa kuullaan huippusolisteja ja kuoroja Turun filharmonisen orkesterin säestämänä. Oopperaproduktion lavalla nähtävästä visualisoinnista eli pukusuunnittelusta ja lavastuksesta vastaa Pirjo Liiri-Majava, jonka tehtävänä on yhdistää kahden pienoisoopperaklassikon maailmat samalle lavalle. 

“Valitsin alkuasetelmaksi italialaisen piazzan, johon rakennamme oopperoiden maailman. Sain inspiraation eräästä valokuvasta, jossa näkyi italialainen katukuva; sähköjohtoja, maalaus enkelistä, Fiat ja vanha, rähjäinen rakennus. Siitä valokuvasta olen ammentanut tunnetta ja tätä maailmaa”, Liiri-Majava selostaa lavasteen pienoismallia tutkaillen ja esitellen.

ÅST:n lavan puitteet tulevat olemaan massiiviset; seinät ovat kuusi metriä korkeat ja kymmenen metriä leveät. Tämä tarjoaa lavastajalle monia mahdollisuuksia. 

“Lavalla voi kokeilla kaikennäköistä, mitä ei ole ikinä aiemmin tehty. Pohdin, miten lavastuksen saa dynaamisesti toimimaan siten, että se muuttuu kätevästi esimerkiksi sisätilasta ulkotilaan. Tässä täytyy tilallisessa suunnitellussa ottaa myös huomioon 40-henkisen kuoron liike ja dynamiikka”, ÅST:n kanssa yli 30 vuotta yhteistyötä tehnyt Liiri-Majava muistuttaa.

“Yksin en kuitenkaan pysty miettimään kaikkea. Minulla on toki idea, miten asiat pitäisi olla, mutta lavastuksen tekniset toteuttajat miettivät, miten seinät saadaan liikkumaan ja kääntymään ja tilat muuttumaan toisiksi.”

Kuvassa puvustuksesta ja lavastuksesta vastaava Pirjo Liiri-Majava.

“Se on ihana tunne, kun näkee ideansa suurella lavalla.”

Jo 1890-luvulla kirjoitetut Cavalleria rusticana - ja Pajazzo-oopperat sijoittuvat Tuomas Parkkisen ohjauksessa nykyaikaan ja puvustus syntyi Liiri-Majavan mukaan hyvin realistisista lähtökohdista.

“Halusimme peilata teemoja suoraan nykyaikaan ja nykyajan ihmisen kautta. Mietimme, millaisia henkilöt ovat ja mitä he edustavat. Pajazzossa esimerkiksi on kylään saapuva näyttelijäseurue, joka esittää kyläläisille näytelmän. Mietin jokaiselle seurueen hahmolle privaattiminän ja rooliminän. Eräällä näyttelijällä on vapaa-aikana yllään verkkariasu, teatterijohtaja taas tykkää koristautua koruilla. Yksityiskohdat ovat tärkeitä, kun henkilöä ilmennetään.”

Koko prosessi vie normaalisti noin 1,5 vuotta ennen harjoitusten alkua. Suunnitteluvaiheen jälkeen alkaa materiaalien hankkiminen, lavastuksen rakentaminen ja pukujen valmistaminen. Liiri-Majava kertoo olevansa erittäin tarkka materiaaleista.

“Valitsen aina itse materiaalit ja tilaamme paljon kankaita ulkomailta. Tähän oopperaan tulee myös mahdollisuus käyttää osittain valmisvaatteita, koska se sijoittuu nykyaikaan. Tässä produktiossa riittää vielä puuhaa pitkäksi aikaa, kun puvustamme myös 40-henkisen kuoron. Vaatii suuren työn, ennen kuin puvut muuttuvat konkretiaksi”.

Pitkä prosessi kuitenkin lopulta palkitsee. 

“Se on ihana tunne, kun näkee ideansa suurella lavalla.”

Suurtuotannon teokset ovat Mascagnin Cavalleria rusticana ja Leoncavallon Pajazzo. Tuomas Parkkisen ohjauksessa pienoisoopperat tapahtuvat samassa kylässä, samana päivänä, samoille ihmisille. Ensi-ilta on 13.4.2022. OP Turun Seudun omistaja-asiakkaat voivat hankkia pienoisoopperan 19.4.2022 näytökseen etuhintaiset liput OP-mobiilista!