Se on taas se aika vuodesta, kun moni miettii, että tänä kesänä me ostetaan se oma paikka loman viettoon, arjen vastapainoksi, luonnon lähelle ja vesien äärelle. Mökkimarkkina onkin täysin syklinen, vuodesta toiseen sen kulta-aika alkaa huhtikuussa ja se jatkuu vielä pitkälle elokuun pimeneviin iltoihin, ja jopa syyskuulle. Sitten alkaa talvihorros, jossa vain erittäin harvat pohtivat kesäpaikan hankintaa, saati tekevät päätöksen siitä.

Kesäpaikka sopivan etäisyyden päästä

Suomalainen suvi merkitsee monelle meistä vapautta, tehdä asioita niin kuin itse haluaa. Kesäpaikan hankinnassa kannattaa aloittaa siitä, kuinka pitkän automatkan tai junamatkan on valmis tekemään viikonloppuisin. Kannattaa piirtää vaikkapa harpilla ympyrä, jonka sisällä matka kotoa mökille on itselle mahdollinen.

Suomi on täynnä kaunista luontoa ja ihania paikkoja, mutta arjen kiireet ja haasteet luovat paineita aikatauluille. Jos esimerkiksi katselet saaripaikkoja, on myös hyvä huomioida mahdolliset lossimatkat ja muut hidasteet mökkireitillä,

Veden äärelle vai metsän keskelle? Kantovesi vai vesijohto?

Seuraavaksi kannattaa miettiä se, onko valmis maksamaan veden läheisyydestä ja maisemasta vai ei. Kesämökkien keskihinta vaihtelee roimasti sen mukaan, miten lähellä merta ollaan. Ja meri on järveä kalliimpaa. 

Varustelutaso, mihin on itse valmis, ja erityisesti mihin on puoliso ja jälkikasvu halukkaita leiriytymään lomilleen, kannattaa puntaroida. Normiasumisemme standardi on noussut niin paljon, että realiteettina kantovesi ja sähköttömyys saattavat tuottaa aikamoisen shokin ainakin osalle perhekuntaa. Tämä vaikuttaa pitkällä juoksulla paljon kesäpaikan käytettävyyteen. Jos se ei sovi vauvalle, eikä se sovi nuorisolle, niin siitä tulee jossain kohden aina ongelma, ainakin jollekin perheenjäsenelle.

Rakas kesäpaikka on usein asuntoakin pidempiaikainen hankinta

Sanotaan, että parhaat mökit menevät suvuissa, eivätkä tule myyntiin. Näin kiinteistönvälittäjän näkökulmasta katsottuna asia ei ehkä ole aivan näinkään. Tilanteet ja tarpeet vaihtelevat, ja monenlaisia ihania paikkoja tulee joka ikinen kesä myyntiin. 

Korona-aikana moni osti itselleen paikan, eikä niitä suuremmalti ole nähty tippuneen takaisin markkinoille. Kyllä palo omaan kesäpaikkaan Suomen suloisessa suvessa on aika kova, ja niistä paikoista tulee helposti niin rakkaita työmaita, ettei niistä millään luovuta edes korkojen nousun ja sähkön hinnanvaihteluiden säikäyttämänä. 

Koska kesäpaikka saattaa muodostua vielä asuntoakin paljon pidempiaikaiseksi hankinnaksi, sen valinnan pohtimiseen kannattaa muutama hetki käyttää aikaa. 

Oletko pohtinut vapaa-ajan asunnon hankintaa? Tutustu OP Kodin myynnissä oleviin vapaa-ajan asuntoihin.

OP Uusimaan asuntomarkkinakatsaus julkaistaan 15.4. OP Uusimaan OP Mediassa. Katsauksessa keskitytään erityisesti vapaa-ajan asuntojen markkinaan Uudellamaalla.