Susanna oli etsinyt puolisonsa kanssa ensiasuntoa jo vuoden päivät, kun he eräässä asuntoesittelyssä törmäsivät välittäjä Sanna-Leena Peltoseen.

– Asuimme vuokralla kerrostalossa Ruskeasuolla, ja halusimme muuttaa rivi- tai paritaloon. Meitä viehätti Keskuspuiston läheisyys, joten etsimme asuntoa Itä- ja Länsi-Pakilasta, Paloheinästä tai Oulunkylästä, Susanna kertoo.

Pariskunta oli vuoden etsinnän aikana tehnyt parista asunnosta tarjouksen, mutta ne olivat menneet sivu suun. Sanna-Leena ehdotti pariskunnalle ostotoimeksiantoa.

Ostotoimeksianto OP Koti

Susanna arvostaa uudessa paritalokodissaan sen avaruutta ja isoja huoneita sekä taloyhtiön hyvää henkeä. Läheisessä Keskuspuistossa on hyvä ulkoilla Annin, 3 kk, ja rottweiler Stellan kanssa.  

”Tehdäänkö ostotoimeksianto ja etsitään teille unelmien koti?”

Ostotoimeksiannossa välittäjä etsii toimeksiantajalleen heidän toiveitaan ja budjettia vastaavan kodin, muun muassa omia ja kollegoiden kontaktiverkostoja hyödyntäen, Etuovessa ja Oikotiellä ilmoitellen sekä kohdennetulla somemarkkinoinnilla.

Toisin kuin perinteisessä asuntokaupassa, ostotoimeksiannossa ostaja maksaa välittäjän palkkion, mutta hänen ei tarvitse kilpailla asunnosta muiden ostajakandidaattien kanssa.

– Iso osa pääkaupunkiseudun rivi- ja paritaloasunnoista myydään nyt hiljaisilla markkinoilla ostotoimeksiannoilla, siksi kaikki asunnot eivät tule julkisesti myyntiin, Sanna-Leena toteaa.

Syitä ostotoimeksiantojen suosion nousuun on monia, eikä korona ole niistä vähäisin. Kuumana käyvät asuntomarkkinat ovat myös osaltaan lisänneet halukkuutta ostotoimeksiantoihin.

– Kaikki kodinvaihtajat eivät näinä aikoina ehdi tarjousvaiheeseen muiden ostajien kanssa mukaan. Lisäksi moni ostaja kokee, että asunnosta pitää tarjota suoraan yli kauppahinnan, Sanna-Leena jatkaa.

Ostotoimeksianto on sekä myyjälle että ostajalle vaivaton tapa tehdä asuntokauppaa – molemmat voittavat. Asunnon luovutuksesta on mahdollista sopia paljon joustavammin kuin perinteisessä kaupassa, ja hinnastakin päästään yleensä hyvin yksimielisyyteen. Koska välittäjä pystyy tarjoamaan asunnolle suoraan ostajan, myyjä pääsee helpolla ja tulee yleensä hinnassa vastaan, koska ostaja maksaa välityspalkkion. Lisäksi ostotoimeksiannolla tehty asuntokauppa on turvallinen välittäjäkauppa, sillä se tuo mukanaan välittäjän asiantuntijuuden lisäksi kuluttajansuojan kummallekin osapuolelle. 

Ostotoimeksianto ensin mietitytti

Susanna ei ollut miehensä kanssa ennen kuullutkaan ostotoimeksiannosta, ja ensi alkuun se mietitytti heitä.

– Entä jos Sanna-Leena löytää meille kriteeriemme mukaisen asunnon, mutta emme pidäkään siitä? Joutuisimmeko silti maksamaan palkkion? Entä jos itse löydämmekin toimeksiannon aikana asunnon, jonka haluamme ostaa? Susanna kertoo tuolloin pohtineensa.

Huolet osoittautuivat turhiksi.

– Ostotoimeksianto ei velvoita ostamiseen, eikä se estä asiakasta itseään etsimästä asuntoa samaan aikaan. Itse tarjoan ostotoimeksiannossa vain sellaisia asuntoja, jotka eivät ole muuten markkinoilla myynnissä. Ja välityspalkkio maksetaan vain, jos kaupat syntyvät ostotoimeksiannon perusteella, Sanna-Leena perustelee.

Pariskunta päätti tehdä ostotoimeksiannon. Sanna-Leena kuunteli huolellisesti toiveita uudesta kodista ja lähti tutkimaan Keskuspuiston läheisyydessä olevia alueita.

– Kysyin Susannalta, kiinnostaisiko heitä Hakuninmaa. Hintataso on siellä hieman alhaisempi kuin esimerkiksi Pakilan ja Paloheinän puolella.

Juhannuksena uuteen kotiin

Kävi niin onnekkaasti, että ensimmäinen asunto, jonka Sanna-Leena esitteli nuorelle parille, kolahti saman tien. Paritaloyhtiössä sijaitseva 100 neliömetrin viiden huoneen ja keittiön asunto löytyi Hakuninmaalta, josta on Keskuspuistoon parin minuutin kävelymatka.

– Ihastuimme 1991 vuonna rakennettuun paritalon puolikkaaseen heti. Emme olisi itse hoksanneet edes etsiä Hakuninmaalta. Asunnossa on avarat, isot huoneet, ja alue sekä talon sijainti tien päässä on täydellinen. Jokaisesta ikkunasta näkyy metsää. Oma pihakin on metsäpalstalla, Susanna kuvailee.

Kaksikerroksinen paritalo kuuluu 32 asunnon taloyhtiöön. Kodissa on omakotitalon fiilistä mutta ison taloyhtiön turva. Isot remontit, kuten putkien uusimiset, ovat vielä kaukana tulevaisuudessa.

Asuntokaupat tehtiin helmikuussa 2021. Ajankohta ei olisi voinut olla parempi, sillä siinä vaiheessa, kun pariskunta kävi katsomassa asuntoa, he odottivat ensimmäistä lastaan. Koska myyjät eivät olleet vielä löytäneet uutta asuntoa, luovutus sovittiin kesän alkuun.

– Meillä ei ollut mikään kiire muuttaa vuokra-asunnosta pois. Ehdimme vielä ennen muuttoa remontoida kylpyhuoneen sekä maalata asunnon pinnat, Susanna toteaa.

Juhannuksena pariskunta pääsi muuttamaan uuteen kotiinsa ja valmistautumaan ensimmäisen lapsensa syntymään syksyllä.

Nuorella perheellä kävi onnenkantamoinen monella tavalla. He saivat juuri oikeaan aikaan unelmien kodin ensiasunnoksi, oman pienen pihan ja Keskuspuiston läheisyyden, jossa lenkkeillä koiran kanssa.

– Myös myyjille oli tärkeä löytää kodille, jossa he olivat asuneet pitkään, mieluisat uudet asukkaat. Kaikki voittivat, Sanna-Leena kiteyttää iloisena.

Tutustu OP Kodin ostotoimeksiantoon.

Oletko ostamassa tai myymässä asuntoa? Ota yhteyttä OP Kodin välittäjään‍.