Kotitalouksien sijoitustoiminnalla voi olla tunnetusti erilaisia tavoitteita. Joku lähestyy sijoittamista intohimoisesti niin, että perehtyy syvällisesti Suomen tai Yhdysvaltojen pörssien yksittäisiin osakkeisiin ja laittaa kaikki paukut kiinni muutamiin kohteisiin. Toinen taas pyrkii vähentämään sattuman vaikutusta ja rakentaa salkkunsa laajemmin eri omaisuusluokat huomioiden. Kolmas sijoittaja saattaa hakea edellä mainituista tyyleistä itselleen sopivan yhdistelmän.

Salkun rakentamisessa on kuitenkin järkevää lähteä liikkeelle siitä, että ydinsijoitus kuvastaa järkevästi sijoittajan riskinsietoa ja tuottotavoitetta pidemmällä tähtäimellä. Ydinsijoitus sisältää yleensä laajasti hajauttaen maailman osake- ja korkomarkkinat. Näistä muodostuu perusta sijoitussalkulle.

Viime vuosikymmeninä valikoimaan on tullut kolmas sijoittamisen komponentti eli ns. vaihtoehtoiset sijoitukset. Näitä ovat private equity-, private debt-, infrastruktuuri-, kiinteistö-, hedge-, metsä- ja luonnonvarasijoitukset. Vaihtoehtoisten sijoitusten idea on siinä, että ne parantavat perinteisen osake- ja korkosalkun tuotto-odotusta sekä lisäävät hajautushyötyä. Vaihtoehtoisten sijoitusten suosiota ja hyötyä kuvastaa esimerkiksi se, että kotimaiset eläkeyhtiöt ovat sijoittaneet jopa 40 % varoistaan tähän omaisuusluokkaan.

Sijoitusjohtaja Erkko Ryynäsellä OP Varainhoito Oy:stä on vankka kokemus vaihtoehtoisista sijoituksista, sillä hän on hoitanut työurallaan myös OP Ryhmän omien yhtiöiden sijoitussalkkuja. Hänen mukaansa viimeisen kymmenen vuoden aikana vaihtoehtoiset sijoitukset ovat tuottaneet parhaiten kotimaisten eläkeyhtiöiden salkuissa.

Vaihtoehtoisten sijoitusten joukosta erottuu pitkän ajan tuotoiltaan erityisesti yksi osa-alue. Se on listaamattomat osakkeet, joita kutsutaan myös pääomasijoituksiksi tai private equityksi. Kyseisen omaisuusluokan keskimääräiset tuotot ovat olleet viimeisen 15 vuoden aikana huimat 14 % vuosittain. Tähän omaisuusluokkaan sijoitetaan yleensä rahaston kautta. Ajanjaksosta riippuen lisätuotto on ollut 5-7 % verrattuna listattuihin osakemarkkinoihin. Tällä hetkellä suomalaiset eläkeyhtiöt ovat sijoittaneet varoistaan noin 15 % listaamattomiin osakkeisiin.

Erkko Ryynäsen mukaan pääomarahastojen hyvä tuotto perustuu osaavaan ja aktiiviseen omistajuuteen, tehokkaaseen päätöksentekoon ja toimiviin kannustimiin.

Selkeä trendi on ollut jo pitkään, että yritysten kasvu tapahtuu suurelta osin pörssin ulkopuolella. Esimerkiksi teknologiayhtiöt listautuvat Yhdysvalloissa huomattavasti myöhemmin kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Tällä hetkellä pääomarahastojen tuottomahdollisuudet näyttävätkin erityisen kiinnostavilta.

Arvostustasot ja korot ovat laskeneet huipuistaan ja yrityskauppamarkkinakin näyttää elpymisen merkkejä. Lisäksi teknologinen kehitys ja energia-alan murros tarjoavat paljon mahdollisuuksia kasvuvaiheessa oleville yrityksille. Toimintaympäristössä ei ole tapahtunut mitään, mikä estäisi pääomarahastoja toimittamasta hyviä tuottoja myös jatkossa.

Voisiko myös tavalliset kotitaloudet hyötyä vaihtoehtoisista sijoituksista ja pääomarahastoista? Kyllä voivat. Vaihtoehtoiset sijoitukset ovat tulleet muidenkin kuin isojen eläkeyhtiöiden valikoimaan. OP Uusimaan Private-asiakkaiden salkuissa vaihtoehtoisilla sijoituksilla on noin 10 %:n osuus. Tätä osuutta kannattaisi ilman muuta vielä kasvattaa.

Ydinsijoituksen lisäksi salkussa voisi olla vaihtoehtoisia sijoituksia 10-30 % riippuen likviditeetin eli rahaksi muutettavuuden tärkeydestä. Huomionarvoista nimittäin on, että vaihtoehtoiset sijoitukset eivät ole yhtä likvidejä kuin perinteiset listatut pörssiosakkeet. Sijoittaja saakin korvauksen heikommasta likviditeetistä parempana tuotto-odotuksena.