Moni mieltää säästämisen ja sijoittamisen kuuluvan vain varakkaille. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. OP on kehittänyt OP Sijoituskumppani -palvelun, joka soveltuu sekä aloitteleville että kokeneemmille sijoittajille. OP Helsingin varallisuudenhoitopalveluiden johtaja Markus Malviniemi vääntää nyt rautalangasta, mistä palvelussa on kyse ja miten säästämisessä pääsee alkuun.

Miksi kannattaa säästää?

Säästämällä yleensä varaudutaan yllättäviin tilanteisiin. Säästöjen karttuminen tuo turvallisuuden tunnetta.

– Yllättävien tilanteiden lisäksi monet säästävät unelmiaan varten: matkustamiseen, kesämökin ostoon tai elämäntilanteen muutoksia, kuten vanhempainvapaata tai eläkkeelle jäämistä varten.

Pitkän tähtäimen säästöille Malviniemi suosittelee hakemaan tuottoa sijoittamalla.

Mikä on sopiva säästösumma kuukaudessa?

Säästämisen yhteydessä puhutaan aina puskurista, jolla tarkoitetaan varoja, jotka ovat helposti saatavilla kiperän tilanteen yllättäessä. Tätä myös Malviniemi suosittelee.

– Tilillä olisi hyvä olla jonkin verran varoja. Ennen vanhaan puhuttiin kahden kuukauden nettotulojen suuruisesta summasta, mutta kuukauden nettotulokin on usein riittävä määrä yllättävien tilanteiden varalle.

Jos puskuria ei vielä ole säästettynä, siitä ei kannata lannistua. Puskurirahastoa voi ryhtyä säästämään vähitellen. Säästämistä voi aluksi kokeilla, esimerkiksi laittamalla kuukaudessa 5–10 prosenttia nettotuloista säästöön.

Säästämisessä tärkeintä on se, että sen aloittaa. Ei tarvitse olla ökyrikas, vaan paremminkin kärsivällinen ja pitkäjännitteinen.

– Säästämisestä kannattaa tehdä säännöllistä ja aloittaa pienistä summista. Säästöjä kertyy pitkällä aikavälillä, Malviniemi neuvoo.

Miksi kannattaa ottaa OP Sijoituskumppani käyttöön?

OP Sijoituskumppani -palvelu toimii OP-mobiilissa. Palvelun käyttöönotto on todella helppoa. Se vie vain 10 minuuttia, jonka jälkeen voi heti aloittaa sijoittamisen. Sijoitettavalle summalle ei ole alarajaa. Voi säästää vaikkapa viisi euroa kuukaudessa.

OP Sijoituskumppani -palvelun aloittaminen ei edellytä aiempaa sijoituskokemusta. Palvelu tarjoaa erilaisia vinkkejä ja raportteja, joten halutessasi voit sukeltaa sen avulla syvemmälle sijoittamisen maailmaan. Voit myös jättää perehtymättä ja antaa palvelun hoitaa kaiken puolestasi.

– Palvelu on erinomainen aloitteleville sijoittajille, mutta ei ainoastaan. Se sopii myös pitkälle edistyneille sijoittajille apuvälineeksi ja vertailukohdaksi, koska se tuo ensimmäistä kertaa asiakkaalle mahdollisuuden arvioida tiettyyn aikajänteeseen sidotun tavoitteen saavuttamisen todennäköisyyttä ja riskiä ennen sijoitusta ja sijoitusaikana. Palvelussa voi myös luoda useita tavoitteita.

Miten OP Sijoituskumppani -palvelu toimii?

OP Sijoituskumppani -palvelussa säästöt hajautetaan vastuullisiin sijoituskohteisiin. Kaikki palvelun rahastot ovat käyneet läpi vastuullisuusarvioinnin. Rahastot ovat ammattimaisesti toteutettuja ja kulut on rajattu maksimissaan yhteen prosenttiin.

– Hyvin pienillä summilla pääsee mukaan ammattilaisten taitavasti hoidettuihin ratkaisuihin. Palvelusta näkee helposti, mihin sijoituskohteisiin rahat menevät.

Aikahajauttaminen palvelussa tapahtuu luonnollisesti sitä mukaa, kun sijoituksiin siirtää rahaa.

– Kun tekee sijoituksia säännöllisesti pitkällä aikavälillä, niin sijoituksia tulee ostettua eri aikoihin. Aikahajauttaminen tapahtuu tätä kautta, Malviniemi selventää.

Asiantuntijan 5 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  1. Sijoituksilleen täytyy miettiä aikahorisontti. Kuinka pitkään aiot sijoittaa?
  2. Selvitä oma riskinsietokyky. Kuinka hyvin kestät sijoitusten arvonvaihtelua? Vanha tuttu viisaus: tuotto ja riski menevät käsikädessä. Jos haluaa tuottoja, täytyy hyväksyä arvon vaihtelut.
  3. Pysy laatimassasi sijoitusstrategiassa. Jos vaihtelet strategiaa matkan varrella, tulee muutokset tehtyä helposti väärään aikaan. Aikahorisontin ja riskinsietokyvyn valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa ennen sijoittamisen aloittamista.
  4. Pitkä aikahorisontti vähentää tappioiden mahdollisuutta. Viidessä vuodessa se vähenee jo merkittävästi.
  5. Aikahajautus on järkevää, kuukausittainen sijoittaminen hajauttaa automaattisesti.